Monday, 27 January, 2025

Η Πέλλα γυρίζει σελίδα στην αρχαιολογία

Η Πέλλα περνάει σε μια νέα φάση προβολής των αρχαιολογικών ευρημάτων της και αυτό είναι το πρώτο βήμα μέσα από μια νέα σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομείται μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των κατοίκων της περιοχής και των χιλιάδων επισκεπτών.

Η ιδέα της Ελισάβετ Τσιγαρίδα για Hi tec αρχαιολογικούς χώρους παίρνει σάρκα και οστά .Από τον Φεβρουάριο ο επισκέπτης αφού σκανάρει με το κινητό του τηλέφωνο τα ειδικά barcode θα μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες για κάθε μνημείο και κάθε αρχαιολογικό εύρημα που τον ενδιαφέρει.

«Είναι κάτι πρωτοποριακό και μπορεί να παρέχει στον επισκέπτη κάθε πληροφορία μαζί με φωτογραφικό υλικό. Με αυτό τον τρόπο θα δίνονται όλα τα στοιχεία για όλα τα μνημεία σε ολόκληρο το νομό Πέλλας.

Όλα θα γίνονται μ ένα απλό σκανάρισμα μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι ειδικές ταινίες που ήδη έχουμε θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες ενώ όλες τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή θα τις ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα της Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας. Από το Φεβρουάριο η εφαρμογή αυτή θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη».

Την περίοδο αυτή η Εφορεία Αρχαιοτήτων προετοιμάζει μια ξεχωριστή έκθεση ,αναφορά στα ευρήματα της περιοχής πριν από την ίδρυση της μεγάλης πρωτεύουσας.

«Ο επισκέπτης θα πληροφορεί για τους λόγους επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας που χτίσθηκε το ανάκτορο και θα μάθει το πώς και γιατί επιλέχτηκε η θέση αυτή. Θα τα ανακαλύψει όλα αυτά μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι που θα ξεκινήσει αρχές Μαρτίου. Βλέπουμε ποια ήταν η γεωμορφολογία της περιοχής που έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Θα παρουσιάσουμε τις ανθρώπινες κοινωνίες που ιδρύθηκαν. Μη ξεχνάτε ότι η ίδια η Πέλλα κατοικείται από το 2000 πχ από την εποχή του χαλκού. Θα παρουσιάσουμε την αχαϊκή εποχή που είναι εξαιρετικά πλούσια στην περιοχή αυτή με πολύ χρυσό και το Αρχοντικό που έπαιξε σημαντικό ρόλο. Και καταλήγουμε με μια υποενότητα , στο τι συμβαίνει μετά την ίδρυση της μεγάλης πρωτεύουσας και τι σήμαινε για τη περιοχή την εποχή εκείνη».

Η προϊσταμένη της Εφορείας Πέλλας χαρακτηρίζει μοναδικό σε αρχιτεκτονική τον σταυροειδή τάφο που εντοπίστηκε μέσα στον σύγχρονο οικισμό της Πέλλας και την περίοδο αυτή προωθεί όλες τις διαδικασίες για την ανάδειξη του.

«Είναι οικογενειακός τάφος και κατασκευάστηκε στο τέλος τους τέταρτου αιώνα πχ. Είναι μοναδικός γιατί ο αρχιτέκτονας είχε από την αρχή στο μυαλό του το σταυροειδές σχήμα που του έδωσε. Οι πλευρικές οπές κατασκευάστηκαν μαζί με το κύριο θάλαμο.

Η αρχαιολόγος Αναστασία Γεωργιάδου μελετάει το μνημείο και θα ανακοινωθεί στο Αρχαιολογικό Συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Όσο για την εξέλιξη του, πρέπει να περάσει από το ΚΑΣ και θα δούμε πως θα γίνει επισκέψιμο στο μέλλον».

Σημαντική ανακάλυψη αποτελεί ο μακεδονικός τάφος με τα επτά δωμάτια που θυμίζει κατακόμβη . Ο τάφος αυτός χρησιμοποιήθηκε για τις ταφές μια πολύ σημαντικής οικογένειας από το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. ως τις αρχές του 1ου αιώνα π. Χ.

«Ο τάφος αυτός είναι επισκέψιμος από πέρυσι. Είναι κάτι εξαιρετικό. Για λόγους ασφαλείας περιορίζουμε τις επισκέψεις του, μόνο για τους δυο μήνες του βαρύ χειμώνα».

Για το εντυπωσιακό άγαλμα του Σιληνού του Διονύσου που έφερε στο φώς το περασμένο καλοκαίρι η Πανεπιστημιακή ανασκαφή του Ιωάννη Ακαμάτη εκτιμά ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο και μοναδικό εύρημα.

«Είναι σε στάδιο συντήρησης και μόλις ολοκληρωθεί θα εκτεθεί στο μουσείο Απαιτεί όμως πολύ και προσεκτική δουλειά».

Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ελισάβετ Τσιγαρίδα, περιλαμβάνεται η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Κωσταντία της Αλμωπίας.

Tο 1995, στα νότια του χωριού και στην τοποθεσία «Ξηρικά» έχει επισημανθεί και ερευνηθεί από την Αναστασία Χρυσοστόμου νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου (1100-700 π.Χ.), που δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον πολιτισμό των πρώτων αναφερόμενων κατοίκων της Αλμωπίας, των Αλμώπων.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την περιοχή και να προβάλλουμε αυτή τη σημαντική ιστορία που ήρθε στο φως μέσα από τις ανασκαφές. Θα εστιάσουμε σε αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα.Ο νομός Πέλλας έχει να προσθέσει πολλά στην ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Η κυρία Τσιγαρίδα βάζει πολύ υψηλά τον πήχη επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους και στο μουσείο της Πέλλας εφαρμόζοντας ως στρατηγική τη συλλογική δουλειά τόσο με όλους τους φορείς της περιοχής αλλά κυρίως, όπως λέει, με τους συνεργάτες της.

«Θα είμαι ικανοποιημένη εάν καταφέρουμε να έχουμε τουλάχιστον 80.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 2015 είχαμε 30.000 επισκέπτες αλλά μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα. Το μουσείο της Πέλλας είναι ένα μοναδικό διαμάντι και είμαι υπερήφανη που υπηρετώ σ αυτή τη θέση.

Τίποτα όμως δεν μπορείς να το καταφέρεις μόνο σου, αλλά μόνο μέσα από συνεργασίες. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με άξιους συναδέλφους. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ τους αρχαιολόγους συνεργάτες μου, το διοικητικό προσωπικό, τους φύλακες, του πάντες. Είμαστε μια ομάδα και δουλεύουμε μαζί».

Ερωτηθής πως σχολιάζει την πρωτοβουλία παράδοσης των αρχαιοτήτων από τους κατοίκους όταν τις εντοπίζουν στα χωράφια τους, απαντάει:

«Είναι μια σπουδαία πράξη, αξιέπαινη. Μαζί με τους συνεργάτες μου επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους κατοίκους της περιοχής και το καταφέραμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν την αξία της ιστορίας που κρύβει ο τόπος τους και τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό».

Η Ελισάβετ Τσιγαρίδα τοποθετήθηκε στη θέση της προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας τον Οκτώβριο του 2014. Κατά κοινή ομολογία εκπροσώπων, φορέων της περιοχής, αναπτύσσει συνεργασίες μέσα από συλλογικότητες, που συμβάλλουν θετικά στην αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νομού.

του Γιώργου Ροδάκογλου

Η Πέλλα γυρίζει σελίδα στην αρχαιολογία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου