Το δίκαιο αγώνα των μαθητών των ΕΠΑΛ και του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους η Τομεακή Επιτροπή Πέλλαςτου ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Πέλλας της ΚΝΕ
Καλούν ταυτόχρονα τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε αγώνα και έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων των μαθητών.
Οι μαθητές διεκδικούν από το υπουργείο Παιδείας:
– Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο-εξεταστικό κέντρο.
– Επαρκή δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών.
– Υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εργαστήρια στο ύψος των αναγκών τους.
– Ανέγερση κτιρίου στο Μουσικό Σχολείο, κανένα μάθημα σε λυόμενα.
– Διορισμούς καθηγητών.
– Καμία κατάργηση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ.
«Οι μαθητές έχουν δίκαια αιτήματα, ζητούν το αυτονόητο και γι’ αυτό έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν και να κινητοποιούνται, βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους για ένα σχολείο που θα τους μορφώνει και δεν θα τους εξοντώνει», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Πέλλας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Και προσθέτουν:
«Η θέση του λαού πρέπει να είναι στο πλευρό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών τους, που κι αυτοί βιώνουν την άσχημη πραγματικότητα του σημερινού ταξικού σχολείου.
Όσο κι αν η κυβέρνηση διαφημίζει την “κανονικότητα” στα σχολεία, η κατάσταση είναι εκρηκτική από τα συσσωρευμένα προβλήματα. Σχολεία υποβιβάζονται με την πρώτη ευκαιρία, κλείνουν και συγχωνεύονται κάθε χρόνο ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε Γενικά Λύκεια, ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων φτάνει στους 27, 28 και 30, αφού οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών αντιμετωπίζονται ως κόστος που πρέπει να συμπιεστεί.
Η προώθηση του λεγόμενου νέου Λυκείου-εξεταστικού κέντρου και του συστήματος πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση σηματοδοτεί το χτίσιμο ενός ακόμα πιο σκληρού, ταξικού και ανταγωνιστικού σχολείου της αγοράς, με πανελλαδικές x2 στο τέλος της Γ’ Λυκείου. Με τα νέα μέτρα τα φροντιστήρια και το άγχος των μαθητών και των γονιών όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν, ενώ ταυτόχρονα η αναγκαία γενική μόρφωση θα σταματάει ουσιαστικά στην Α’ Λυκείου.
Διαμορφώνεται ένα σχολείο μεγαλύτερης μονομέρειας και πρόωρης εξειδίκευσης σε αποσπασματικά αντικείμενα, με προσανατολισμό καθαρά στην επιλογή σχολής, αντί της ολόπλευρης μόρφωσης.
Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για ένα σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών, ένα σχολείο που θα τα μορφώνει και δεν θα τα εξοντώνει.
Υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί άνεργοι για να καλύψουν τα κενά.
Υπάρχει η τεχνογνωσία, το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό για να κατασκευαστούν ασφαλείς σχολικές υποδομές.
Με βάση αυτές τις δυνατότητες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο για:
Ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
Άμεση κάλυψη των κενών των σχολικών μονάδων. Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 ανά τμήμα, 15 ανά τμήμα κατεύθυνσης και ειδικότητας.
Άμεση πρόσληψη με μόνιμες εργασιακές σχέσεις των 25.000 συμβασιούχων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων!
Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών!
Σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης! Σχολεία ασφαλή με αξιοπρεπείς υποδομές εκπαίδευσης, άθλησης, πολιτισμού.
Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό και γονιό σε αγώνα και έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων των μαθητών για τα δίκαια αιτήματά τους».