Αφιερωμένος στο πατέρα της προσφυγιάς ήταν αφιερωμένος ο 20ος εορτασμός της ημέρας του Πατέρα: «Η μεγαλύτερη κατάρα που μπορεί να βρει μια χώρα μετά τον πόλεμο, είναι το προσφυγικό κύμα που δημιουργείται» υπογράμμισε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης Ντίνα Συκουτρή
προσθέτοντας με φωνή παλλόμενη από συγκίνηση, καθ’ ότι και η ίδια είναι γόνος προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής: «Και τότε ο πρόσφυγας – πατέρας, μόνος, ρακένδυτος, ανεπιθύμητος, σηκώνει με ευθύνη δύο βάρη μέσα στο χαμό: Την σωτηρία των οικείων του ως φυσικά πρόσωπα και γίνεται ο ίδιος ακούσιος διασώστης σε ό, τι πολύτιμο δεν μεταφέρεται και δεν χωρά στις χούφτες των χεριών του, αλλά μέσα στην ψυχή και το μυαλό του, τις ρίζες του, την ιστορία του, την καταγωγή της ανθρώπινης ταυτότητας».
Τα αισθήματα περηφάνιας – στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του θεάτρου Απόλλων – περίσσευαν, καθώς την εκδήλωση τιμούσε με την παρουσία του ένας άνθρωπος που το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο. Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Μυτιληνιό ψαρά – διασώστη Στρατή Βαλάμιο, ο οποίος αποτελώντας την σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες πρόσφυγες που ναυάγησαν, και συνεχίζουν να ναυαγούν, στο Αιγαίο έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης 2016: «Η προσφορά σου Στρατή απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να μιλάς την ίδια γλώσσα, να έχεις τον ίδιο πολιτισμό και θρησκεία. Πάνω απ’ όλα είναι οι ψυχές που πάλεψες να παραμείνουν στη Γη… Αισθάνομαι την ανάγκη, ως κόρη πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία, όπως και τόσων άλλων παιδιών προσφύγων που πέρασε κυνηγημένο το Αιγαίο μαζί με τους άλλους και βρήκε καταφύγιο εδώ… Σε ευχαριστούμε που, τόσο νέος άνθρωπος δεν υπολόγισες τη ζωή σου και έβαλες την ζωή των άλλων πάνω από τη δική σου» τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Συκουτρή. Λιγομίλητος και άνθρωπος που δεν του αρέσει η προβολή, αφήνει τις πράξεις τους να μιλήσουν για εκείνον. Με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, στο ερώτημα: «Πως νιώθει που έχει προταθεί για τον Νόμπελ Ειρήνης», απαντά: «Δεν ανήκει σ’ εμένα η τιμή αλλά σε ολόκληρο το νησί και τους κατοίκους του που χρόνια τώρα συνδράμουν πρόσφυγες με περίσσεια αγάπη».
Εμφανώς συγκινημένος από το όλο κλίμα, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Μπάμπης Κουλούρας προέβαλε τη μοναδική καταγεγραμμένη συνέντευξη του Στρατή (από το STAR TV )καθιστώντας τον κόσμο κοινωνό των δραματικών γεγονότων που εξελίσσονται στα θαλάσσια σύνορά μας από τα πλέον επίσημα χείλη. Ανθρώπων που δίχως το παραμικρό ίδιον όφελος ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν τις ζωές ανθρώπων, η κουλτούρα των οποίων πολλές φορές απέχει παρασάγγας από τη δική τους, μετουσιώνοντας μας όλους σε μάρτυρες εικόνων ασύλληπτων πολλές φορές από τον ανθρώπινο νου.
«Σήμερα τιμάμε έναν άνθρωπο, που ανέσυρε θαλασσοδαρμένη τη λέξη «ΠΑΤΕΡΑΣ» και με κεφαλαία γράμματα την έγραψε στον ουρανό της Ελλάδας, πλάι στις λέξεις «Ανθρωπιά» και «Αλληλεγγύη» τόνισε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Χριστίνα Δενδρινού Λιγοψυχάκη αναφερόμενη στον Στρατή Βαλάμιο, και συνέχισε λέγοντας: «Είναι εδώ σήμερα κοντά μας, εκπροσωπώντας τους εκατοντάδες διασώστες εθελοντές. Και μακάρι το Νόμπελ Ειρήνης, του οποίου είναι υποψήφιος, να του απονεμηθεί, όχι σαν προσωπική ανταμοιβή, αλλά ως δικαίωση για την Ελλάδα. Την πατρίδα μας, που δεν παύει, σε κάθε δύσκολη στιγμή της ανθρωπότητας, να αγωνίζεται για την νίκη του πνεύματος επί της ύλης και να επιβραβεύεται στην διαδρομή της Ιστορίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των λοιπών πολιτιστικών Συλλόγων που μετείχαν στην διοργάνωση: Γιάννης Βουτσίνος για τον πολ. Σύλλογο Γαλησσά, Γιάννης Καλοφωλιάς για τον πολ. Σύλλογο Πελοποννησίων, Νίκος Κοντιζάς για τον πολ. Σύλλογο Χρούσσων και Μαρία Κασσιώτου από τον πολ. Σύλλογο «Ποσειδών».
«Σήμερα στο πρόσωπο ενός πατέρα τιμάται, όχι μόνο το θάρρος αλλά και η αυταπάρνηση και η δυναμική ενός ανθρώπου, που χωρίς να υπολογίζει ότι κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα , βούτηξε στα κύματα του Αιγαίου προκειμένου να σώσει συνανθρώπους του» τόνισε, παραδίδοντας στον Στρατή την τιμητική πλακέτα, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Μάρκος Δαδάος, ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Θωμαή Μενδρινού, απευθυνόμενη στον κ. Βαλάμιο είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς , που βρίσκεστε στο νησί μας για μια ξεχωριστή γιορτή, στόχος της οποίας είναι να μας θυμίζει ότι είναι τόσο σημαντική όσο η αντίστοιχη της μητέρας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για το μεγαλείο της ψυχής σας και για τα μαθήματα ζωής τα οποία δίνετε σε όλους μας, σε μια εποχή που το έχουμε όλοι ανάγκη». Με τη φράση «Στο πρόσωπο του Στρατή μας , που έχει παλέψει με τα κύματα για να σώσει τους συνανθρώπους μας πρόσφυγες, τιμώνται όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ που δεν λογάριασαν την κρίση και τα προσωπικά τους μικροσυμφέροντα και ρίχτηκαν στον ωραίο αγώνα της αλληλεγγύης. Τον Στρατή πιστεύω ότι τον επέλεξαν ως εκπρόσωπο των ακριτών μας για το Νόμπελ Ειρήνης όχι τυχαία. Τον επέλεξαν γιατί είναι σεμνός και αληθινός… Είναι αγνός και ταπεινός, όπως όλοι οι αληθινά γενναίοι… Είναι ένας ψαράς που ποτέ δεν είπε όχι στο απλωμένο χεράκι του προσφυγόπουλου, που αποζητούσε της ελευθερία και την ζωή μέσα στα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου», ο Μπάμπης Κουλούρας σήμανε την λήξη της εκδήλωσης .
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσία δήλωσαν εκπρόσωποι των Πολιτικών, Θρησκευτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου, καθώς και ότι το καλλιτεχνικό μέρος τη εκδήλωσης «σήκωσαν»: Η παιδική χορωδία «Πηνελόπη Δέλτα» του 5ου Δημοτικού σχολείου Γιαννιτσών, η μικτή χορωδία εκπαιδευτικών Γιαννιτσών και η παιδική χορωδία του ιδιωτικού σχολείου «Άγιος Γεώργιος» (ΦΡΕΡ).
του Γιώργου Αλβέρτη
Η Χορωδία εκπαιδευτικών Γιαννιτσών και η παιδική χορωδία «Πηνελόπη Δέλτα» του 5ου Δημ. Σχολείου Γιαννιτσών στην εκδήλωση για τον πατέρα της προσφυγιάς στη Σύρο