Ομιλία απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, η Βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, στη συζήτηση για τον τρόπο εκλογής
του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Χαρακτηριστικά, η κ. Τζάκρη ανέφερε: «Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η διαδικασία εκλογής ΠτΔ η οποία ενδέχεται να προκαλέσει τη διάλυση της Βουλής μέσα σε 10 μέρες από την τρίτη ψηφοφορία, εφόσον δεν επιτευχθεί πλειοψηφία 3/5 του συνόλου των βουλευτών αποβλέπει στην επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στο πρόσωπο του ΠτΔ και στην εκλογή προσώπων με υπερκομματική αναγνώριση.
Στην πράξη αποδείχτηκε ότι η απειλή πρόωρης διάλυσης της Βουλής, αντί να λειτουργήσει ως κίνητρο, ώστε να ευδοκιμήσουν οι διεργασίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την επίτευξη συναίνεσης στο πρόσωπο του ΠτΔ, χρησιμοποιήθηκε από την εκάστοτε πλειοψηφία, αλλά και από την αντιπολίτευση, ως μέσο άσκησης κομματικής πολιτικής.
Θεωρώ ότι η δυνατότητα της άμεσης εκλογής δεν συνάδει ούτε με τις αρμοδιότητες του ΠτΔ ούτε με την στρατηγική κατεύθυνση της μετάβασης σε ένα πολιτικό σύστημα με περισσότερες συναινέσεις και λιγότερες συγκρούσεις.
Η πρόταση που προωθεί η ΝΔ και θέλει τον ΠτΔ να εκλέγεται από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία και αν αυτό δεν επιτυγχάνεται μετά από δύο ή τρεις ψηφοφορίες θα μετατρέπεται με σχετική πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, αποδυναμώνει την συμβολική ισχύ και το κύρος του θεσμού ενισχύοντας την προοπτική της μονοκομματικής στήριξης ή και προέλευσης του ΠτΔ και επιτείνει έτσι τον πλειοψηφικό και πρωθυπουργοκεντρικό χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η πιο ολοκληρωμένη: Προβλέπει την επίτευξη αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 του συνόλου των βουλευτών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και αν αυτή δεν επιτευχθεί, αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών σε επαναλαμβανόμενες, αν χρειαστεί, ψηφοφορίες μέχρι την συμπλήρωση εξαμήνου από την έναρξη διαδικασίας εκλογής.
Αν μετά την παρέλευση εξαμήνου και εφόσον σε καμιά από τις ψηφοφορίες δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5, τότε προβλέπει πως ο ΠτΔ θα εκλέγεται από τον λαό.
Η άμεση εκλογή από τον λαό συζητείται κατόπιν επανειλημμένων προσπαθειών εκλογής και μόνο ως ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη της αναγκαίας αυξημένης συναίνεσης, δεδομένης της ανάγκης ύπαρξης σταθερής κυβερνητικής διοίκησης, ιδίως σε συνθήκες έκτακτης κρίσης όπως αυτή που βίωσε και βιώνει η χώρα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι πρόσωπο. Είναι θεσμός που συμβολίζει την ενότητα της κοινωνίας, του έθνους και του πολιτικού συστήματος. Άρα η αποσύνδεση της εκλογής του από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που είναι εκβιασμός και η εκλογή του από μια γνήσια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συνιστούσε θεσμική εξέλιξη και δημοκρατικό εκσυγχρονισμό».