Friday, 22 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Θεοδώρα Τζάκρη: Προτεραιότητα η επέκταση του Προαστιακού Θεσσαλονίκης στην Έδεσσα, μέσω Γιαννιτσών

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας την Παρασκευή 17 Ιουλίου στη Βουλή

κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής της προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, είπε ότι “Η προαστιακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών αποτελεί επέκταση ουσιαστικά του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης μέχρι την Έδεσσα. Πρόκειται κυριολεκτικά για το ίδιο έργο”. Και πρόσθεσε:
“Ο Δυτικός Προαστιακός σιδηρόδρομος της Θεσσαλονίκης είναι ένα σχέδιο που έρχεται από πολύ παλιά. Πλην όμως μέχρι πριν από δύο χρόνια αποτελούσε απλώς μια ιδέα, μια εξαγγελία και τίποτα περισσότερο. Πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα το 2018 η τότε διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ παρέδωσε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την προμελέτη για τον δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο της Θεσσαλονίκης (ονομάστηκε τότε City Train).
Τι προβλέπει η προμελέτη της ΕΡΓΟΣΕ για τον Δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο; Ο Δυτικός Προαστιακός, σύμφωνα με την προμελέτη, θα έχει δύο κλάδους και δύο αφετηρίες και θα έχει γενική μορφή «Χ», δηλαδή δύο κύριες διασταυρούμενες γραμμές. Η μία γραμμή θα έχει δυτικό τερματικό σταθμό στη Σίνδο και ανατολικό τον κεντρικό Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η άλλη γραμμή θα έχει το δυτικό άκρο στα Διαβατά και ανατολικό στην περιοχή του ΟΛΘ. Κάθε γραμμή έχει στο σύνολό της επτά στάσεις. Στο κοινό κεντρικό τμήμα των δύο γραμμών θα υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης” είπε η κυρία Τζάκρη.
“Η προαστιακή σύνδεση τώρα της Θεσσαλονίκης με την Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα του συνόλου της κοινωνίας της Πέλλας, υπάρχει μάλιστα και Σύλλογος πολιτών που έχει συσταθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ο Σύλλογος Φίλων του Προαστιακού, είναι μια ιστορία που έρχεται ακόμη πιο παλιά. Για το έργο αυτό έχει εκπονηθεί το 2007 μόνο μελέτη σκοπιμότητας, ενώ ποτέ δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο ούτε η οριστική τεχνική μελέτη του έργου ούτε πολλώ δε μάλλον η κατασκευή του έργου” πρόσθεσε η κυρία Τζάκρη.
“Το νήμα το ξαναπιάσαμε το 2016 κύριε Υπουργέ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τον Οκτώβριο του 2016 κλιμάκιο του ΟΣΕ επισκέφτηκε την Πέλλα και αποφασίστηκε η εκπόνηση οίκοθεν από τα στελέχη του ΟΣΕ Αναγνωριστικής Μελέτης Χάραξης της Προαστιακής Σιδηροδρομικής Σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στις 17 Φεβρουαρίου 2017 παρουσία των Δημάρχων όλων των εμπλεκόμενων στη διαδρομή δήμων, δηλαδή πλην των δημάρχων της Πέλλας, της Έδεσσας και της Σκύδρας και των Δημάρχων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, δηλαδή του Δήμου Χαλκηδόνας, Δέλτα και Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια στις 27 Μαρτίου 2018 παρουσιάστηκε επίσης στα Γιαννιτσά η επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών. Πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο η οριστική μελέτη του έργου όσο και η υλοποίησή του να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό εργαλείο χρηματοδότησης Connecting Europe Facilities (CEF), το οποίο αναμένονταν να εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσα στο 2019, πλην όμως αυτό δεν πρόλαβε να συμβεί λόγω της προκήρυξης και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών”.
“Και πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο έργο διότι οι περιοχές που θα εξυπηρετήσει η γραμμή αυτή είναι ουσιαστικά όλα τα προάστια της Θεσσαλονίκης. Μιλάμε για περιοχές όπως η Σκύδρα, τα Γιαννιτσά, τα Κουφάλια, η Χαλκηδόνα, η Σίνδος, το Καλοχώρι, τα Διαβατά, η Μενεμένη, το Κορδελιό, ο Εύοσμος, η Επτάλοφος κ.λπ Πρέπει επομένως στην Προμελέτη του Δυτικού Προαστιακού που εκπόνησε η ΕΡΓΟΣΕ να συνδεθεί-προσαρτηθεί και η αναγνωριστική μελέτη χάραξης και η επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας της σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Έδεσσας” κατέληξε η κυρία Τζάκρη.
“Πρόκειται για ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο, το οποίο θα εξυπηρετεί και θα συνδέει μεγάλες οικιστικές περιοχές όμορες της Θεσσαλονίκης, όπως αυτές που ανέφερα με την η Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, αλλά και το ίδιο το Μητροπολιτικό Κέντρο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης”: Είπε η βουλευτής προς τον Υφυπουργό Μεταφορών Χρήστο Κεφαλογιάννη, που απάντησε στην ερώτησή της εκ μέρους της κυβέρνησης και ζήτησε να μάθει αν, ενόψει της σύστασης με Υπουργική Απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Σιδηροδρομικών Έργων, η οποία θα αποφασίσει για το ποια νέα σιδηροδρομικά έργα θα ενταχθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2021-2027), το έργο της επέκταση του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης μέχρι την Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τα σιδηδροδρομικά έργα της Κεντρικής Μακεδονίας την επόμενη δεκαετία και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ένταξη τόσο της οριστικής μελέτης του έργου όσο και της υλοποίησής του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, ΣΕΦ κ.λπ.);
Ο Υφυπουργός Μεταφορών ανάλωσε μεγάλο μέρος της πρωτομιλίας του στις δύο εναλλακτικές διαδρομές που προτείνονται από την Αναγνωριστική Μελέτη χάραξης και είπε ότι για το έργο αυτό έχουν εκπονηθεί μόνο προκαταρκτικές μελέτες.
Στην δευτερολογία της η κυρία Τζάκρη επεσήμανε ότι “τα σιδηροδρομικά έργα απαιτούν και μεγάλα κονδύλια και πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν. Το συγκεκριμένο έργο αξίζει τον κόπο και το χρήμα και το χρόνο για την υλοποίησή του. Στη συνείδηση όλων μας, το έργο αυτό έχει ιδιαίτερα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να συνεισφέρει μόνο στη μετακίνηση εργαζομένων και επιβατών από και προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά θα δώσει την ευκαιρία και σε ανθρώπους που δε θα έρχονταν στην Πέλλα να την επισκεφτούν. Ένα τέτοιο έργο που θα ενώσει τη Θεσσαλονίκη με την Πέλλα, θα αποδώσει αμφίπλευρα οφέλη και στις δυο περιοχές. Επιπλέον ο σιδηρόδρομος είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο και έχει διπλό περιβαλλοντικό όφελος: δε συνεισφέρει στους στόχους μόνο με τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί, αλλά και με τη μείωση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο και το οικονομικότερο μεταφορικό μέσο με την μεγαλύτερη δυνατότητα μεταφορικού έργου, αλλά και το ελκυστικότερο.
Η Αναγνωριστική Μελέτη Χάραξης του προαστιακού σιδηροδρόμου έχει ήδη υλοποιηθεί και μάλιστα σε μικρό διάστημα, αποδεικνύοντας με πράξεις την πολιτική βούληση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το έργο να υλοποιηθεί. Το ίδιο συνέβη και με την επικαιροποίηση της Μελέτης Σκοπιμότητας-Βιωσιμότητας που έγινε επίσης από τον ΟΣΕ. Το ίδιο συμβαίνει και με την Προμελέτης της ΕΡΓΟΣΕ για τον Δυτικό Προαστιακό Θεσσαλονίκης που αφορά ουσιαστικά τα ίδιο έργο. Με λίγα λόγια ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τον Δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο της Θεσσαλονίκης από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Πρέπει η δική σας κυβέρνηση να δείξει τώρα έμπρακτα την πολιτική της βούληση να στηρίξει αυτό το έργο εντάσσοντάς το στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΣΕ και συγχρόνως σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο για την χρηματοδότηση της εκπόνησης τόσο της οριστικής τεχνικής μελέτης όσο και της ίδιας της υλοποίησης του έργου” είπε η βουλευτής Πέλλας κλείνοντας και τη δευτερομιλία της.
Ο Υφυπουργός Μεταφορών στην δευτερομιλία του επιβεβαίωσε ότι “το έργο αυτό αποτελεί προτεραιότητα και ότι στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής για τα Σιδηροδρομικά Έργα θα εξετασθεί σε ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα ενταχθεί”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου