Tuesday, 24 December, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Η Κυβέρνηση «γύρισε την πλάτη» στους μικρομεσαίους

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, κατά την συζήτηση που διεξήχθη με πρωτοβουλία της ΓΕΣΕΒΕ

για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την πρόσβασή τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία, είπε ότι «η συζήτηση αυτή διεξάγεται στην σκιά της χθεσινής συζήτησης που διεξήχθη με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του πρωτόγνωρων δυνατοτήτων κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» . Όπου διαπιστώσαμε τι, είπε η κυρία Τζάκρη:

«Χθες  βράδυ ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ομολόγησε κυνικά,  λες και μιλούσε για τα δικά του λεφτά,  λες και δεν συμμερίζεται την εφιαλτική καθημερινότητα που βιώνει η αγορά  ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει «το νόμο της αγοράς» να ρυθμίσει με το δίκαιο του ισχυρού την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκατομμυρίων πολιτών που αποτελούν όχι μόνο την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής συνοχής» Γιατί το λέω αυτό,  είπε η κυρία Τζάκρη

«Γιατί ενώ για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία η ελληνική οικονομία διαθέτει μια ευέλικτη και πανίσχυρη εργαλειοθήκη χρηματοδοτικών εργαλείων, ικανή να απεγκλωβίσει από την σημερινή ακινησία και απόγνωση, δεν υπάρχει άνθρωπος στην χώρα αυτή, που να μην έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση αφήνει αναξιοποίητο το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στην διάθεσή της». Και συνέχισε, λέγοντας τα εξής:

«Μελέτησα προσεκτικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ξεδιπλώσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου, τα οποία την Παρασκευή κατά την συζήτηση στην επιτροπή του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις ο κύριος Σταϊκούρας μας είπε ότι είναι 7 και σήμερα μας είπε ότι είναι 9, τελικά δηλαδή το Σαββατοκύριακο γεννήθηκαν άλλα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και θα τα απαριθμήσω ένα προς ένα:

Το πρώτο εργαλείο είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή I  και  II, το δεύτερο εργαλείο είναι η αναστολή των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το τρίτο είναι η επιδότηση του επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων, το τέταρτο είναι το κεφάλαιο κίνησης από το ΤΕΠΙΧ, το πέμπτο και το έκτο είναι η σχεδιαζόμενη δήθεν γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου και οι μικροπιστώσεις που βρίσκονται στο στάδιο της νομοθετικής τους κατοχύρωσης και χθες ο κύριος Γεωργιάδης μας είπε ότι έχουν εγκριθεί ήδη 2 δις ευρώ ως κρατικές ενισχύσεις που θα γίνουν δήθεν 11 με την μόχλευση άλλων 7 δις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας δηλαδή «πιάσε το αυγό και κούρευ’ το». Και κατέληξε στο εξής:

«Με λίγα λόγια δηλαδή κύριε Υπουργέ «Πέραν των αστείων βοηθημάτων των 800 ευρώ για 4 μήνες κρίσης σε ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους και κάποιων υπολοίπων της τάξεως των 531 ευρώ που τις προηγούμενες ημέρες δώσατε μετά από τρεις αναβολές, στην ουσία η κυβέρνηση απλά μεταθέτει τις ημερομηνίες πληρωμής των υποχρεώσεων και δανείζει, αντί να ενισχύει την επιχειρηματικότητα». Είναι προφανές το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Τζάκρη.

«Απ’ άκρου ως άκρου της χώρας, ακόμη και στις πλέον τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Σαντορίνη, το μόνο που αντικρίζει κανείς είναι κατεβασμένα ρολά και πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50 έως 90%. Κινδυνεύουμε σοβαρά το φθινόπωρο να αντιμετωπίσουμε το απόλυτο αδιέξοδο με αμέτρητα λουκέτα, καθώς και πρωτοφανείς δείκτες ανεργίας. Κινδυνεύουμε δηλαδή να εισέλθουμε σε ένα νέο υφεσιακό σπιράλ, από το οποίο η χώρα θα εισέλθει σε μη αναστρέψιμη πορεία αφελληνισμού όλων των μορφών του εγχώριου επιχειρείν».  Και πρόσθεσε τα εξής:

«Περίπου το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθεροεπαγγελματιών δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό από τις συστημικές τράπεζες. Διότι ακόμη και η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο που χορηγείτε με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια. Και ακόμη και αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν την πρόσβαση, δεν έχουν την κρατική κάλυψη ώστε να αισθάνονται ασφαλείς να δανειστούν. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όλες οι επιχειρήσεις θα οχυρωθούν μέσα από την συρρίκνωση και άρα μέσα από την μειωμένη απασχόληση έναντι παντός κινδύνου κατά την επόμενη επιχειρηματική περίοδο». Η κυρία Τζάκρη πρότεινε τα εξής:

«Είναι αναγκαίο ακόμη και τώρα η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να μετατραπεί από δάνειο σε κρατική ενίσχυση. Και ότι πρέπει το ΤΕΠΙΧ να μη μετατραπεί σε μια χρηματοοικονομική ευνοιοκρατία υπέρ των ολίγων και ισχυρών, αλλά σε μια χρηματοδοτική κοινότητα ισχυρών κρατικών εγγυήσεων και μεγάλης διασποράς, ώστε σε περίπτωση νέας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, πράγμα το οποίο απεύχομαι, να έχουν προληπτικά ενισχυθεί επιχειρήσεις ανεξάρτητες από την εποχική οικονομία, έτσι ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός θέσεων εργασίας, αλλά και να προωθηθούν επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας». Η κυρία Τζάκρη έκλεισε την παρέμβασή της ως εξής:

«Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια, ξορκίζοντας απλά το πρόβλημα. Αλλά το πρόβλημα είναι εδώ  και δεν αντιμετωπίζεται με νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Περίπου 45 δις ευρώ βρίσκονται στην διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Και όλες οι παραγωγικές τάξεις έχουν αντιληφθεί ότι πίσω από την κυνικά μονόπλευρη και εμμονική θα έλεγα στάση της κυβέρνησης, κρύβεται η απόπειρα βίαιου μετασχηματισμού του συνόλου της ελληνικής οικονομίας σε «ειδική οικονομική ζώνη» που θα εξυπηρετεί με μισθούς πείνας το διεθνές κεφάλαιο, το οποίο αντιμετωπίζει ήδη το αναδυόμενο πρόβλημα της εφοδιαστικής του αλυσίδας από την Κίνα και τις τρίτες χώρες.

Στηλιτεύοντας την απουσία τελικά της ΓΕΣΕΒΕ με πρωτοβουλία της οποίας διεξήχθη η συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών είπε χαρακτηριστικά « Πιστεύω ότι ο θεσμικός μας ρόλος, εφόσον ανταποκριθήκατε αρχικά στο αίτημα της ΓΕΣΕΒΕ για κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών, τη οποία όμως σήμερα εξαιρέσατε από την συζήτηση, μας επιβάλει να δηλώσουμε με σαφήνεια με ποιου το μέρος είμαστε και υπέρ ποιων θα δώσουμε την υπαρξιακού χαρακτήρα μάχη που έρχεται. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα αξιοποιεί στο έπακρο το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο εκτάκτου ανάγκης και την ευελιξία της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας υπέρ αυτών που με τους φόρους τους και την εργασία τους κράτησαν όρθια την Ελλάδα τα προηγούμενα δέκα χρόνια της κρίσης».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

One comment

  1. Η κ. Τζάκρη είναι απόφοιτος της σχολής Γκαίμπελς, όπως όλοι οι αργυρώνητοι και τυχάρπαστοι Συριζαίοι.
    Ξεχάσανε τις φοροεισπρακτικές ασφαλιστικές εισφορές με τον Νόμο Κατρούγκαλου.
    Ξεχάσανε την τις φορολογία που επέβαλαν στους μικρομεσαίους και την προκαταβολή φόρου 100%.
    Καλύτερα να σιωπούν!