Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνάντηση σήμερα 14 Απριλίου 2018 με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Κυνηγετικού Συλλόγου Έδεσσας κκ. Χρήστο Πισλίνα και Γεώργιο Στογιάννη
καθώς και τον επιστημονικό σύμβουλο τα Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης Αλέξανδρο Γκάσιο. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η δυνατότητα συμβολής του Συλλόγου στη διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα (μετά την απόσυρσή του από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη) και το οποίο αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες.
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου μετέφεραν στην κα Τζάκρη την έντονη αντίθεσή τους με τις διατάξεις του προηγούμενου νομοσχεδίου που προέβλεπαν την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων άλλως την διατήρησή τους έναντι πληρωμής προστίμων 100 ευρώ ετησίως από τους ιδιοκτήτες τους. Τα μέλη του κυνηγετικού συλλόγου εξέφρασαν την άποψη ότι τέτοιου είδους διατάξεις συνιστούν κατάργηση της κυνοφιλίας και θα οδηγήσει στην εξαφάνιση κυρίως των ντόπιων φυλών σκύλων. Η κα Τζάκρη συμφώνησε ότι η πρόβλεψη για την διατήρηση ενός δεσποζόμενου ζώου ανεξαρτήτως των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτό διαβιώνει έναντι καταβολής προστίμου 100 ευρώ ετησίως αντίκειται στις αρχές της ηθικής αλλά και της ευζωίας.
Τα μέλη του κυνηγετικού συλλόγου εξέφρασαν την άποψη ότι σημαντική συμβολή στον έλεγχο για τη μη αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζωών θα έχει μόνο ο έλεγχος των γεννήσεων με την δήλωση αυτών και η διατήρηση της αποκλειστικής ευθύνης του ζώου από τον ιδιοκτήτη του καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. Κατά αυτόν τον τρόπο μόνον -σύμφωνα με την άποψή τους- μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, αλλά και το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, δεδομένου ότι η ευθύνη -βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου – για τα ζώα εφόσον καταστούν αδέσποτα ανήκει στους δήμους. Η κ. Τζάκρη συμφώνησε ότι η αύξηση του αριθμού των μη δεσποζόμενων ζώων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα αστικά κέντρα και θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα που δεν θα αντίκεινται όμως στους κανόνες της ηθικής, της δεοντολογίας και της φιλοζωίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να διατεθούν σημαντικοί πόροι στους δήμους, στους οποίους ανήκει η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τα αδέσποτα, ώστε να διαχειριστούν το θέμα με τον καλύτερο τρόπο.
Οι εκπρόσωποι του Κυνηγετικού Συλλόγου Έδεσσας επισήμαναν ότι στο νέο νομοσχέδιο που θα δοθεί για διαβούλευση δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τετραγωνικών μέτρων ανά δεσποζόμενο ζώο στους χώρους διαβίωσής του, αλλά να διατηρηθούν τα τετραγωνικά ανά ζώο που προβλέπονται από το υφιστάμενο πλαίσιο, εκφράζοντας φόβους ότι η οποιαδήποτε αύξηση των τετραγωνικών θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη ακόμη περισσότερων δεσποζόμενων ζώων για την αποφυγή καταβολής προστίμων.
Σε κάθε περίπτωση ζήτησαν να λαμβάνεται υπόψη πριν την καταβολή προστίμου (π.χ. για τα τετραγωνικά μέτρα διαβίωσης, κ.λπ.) η καλή κατάσταση της υγείας του δεσποζόμενου ζώου, η οποία όμως θα πρέπει να αποδεικνύεται (να έχει τσιπ, ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, δήλωση κτηνιάτρου κ.λπ.). Τέλος επεσήμαναν ότι συμφωνούν με την θέσπιση μητρώου ζωοφιλικών οργανώσεων.
Επίσης ενημέρωσαν την κα Τζάκρη για τις υπόλοιπες δράσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Έδεσσας, όπως οι φιλοθηραματικές δράσεις ύψους 25.000 ευρώ ετησίως που αναπτύσσει ο σύλλογός τους για την διατήρηση του καλού τρόπου διαβίωσης των θηραμάτων , η λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής για τον έλεγχο των κανόνων θήρας, η οποία λειτουργεί με δαπάνες των Κυνηγετικών Συλλόγων, καθώς και οι δράσεις πολιτικής προστασίας (πρόληψη δασικών πυρκαγιών, δασοπυρόσβεση κ.λπ.) που αναπτύσσουν τα μέλη τους.
Η κα Τζάκρη συμφώνησε να συναντηθεί εκ νέου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Έδεσσας αμέσως μόλις το νέο νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα δοθεί προς διαβούλευση.
Επίσης στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με τους ζωοφιλικούς συλλόγους του Νομού Πέλλας.