Wednesday, 25 December, 2024

Θ. Τζάκρη: Στόχος μας η μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία

“Ως και δεκαπλάσιο είναι το κόστος ενέργειας στην Ελληνική βιομηχανία” σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομίας αρμόδια για τη βιομηχανία Θ. Τζάκρη.

Η υφυπουργός μιλώντας στο Real FM υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το κόστος αυτό.”Βοηθάμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με τη διακοψιμότητα. Είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν την πρωτοβουλία” τόνισε χαρακτηριστικά.
Εντωμεταξύ, ως παραγωγική εκτιμάται η –περίπου ιγκόγκνιτο- επίσκεψη εργασίας της υφυπουργού Βιομηχανίας στον ΣΒΒΕ. Με σχετική ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία σχολιάζουν παράγοντες της διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αλλά και επιχειρηματίες της Μακεδονίας και της Θράκης την πολύωρη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη με την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Η συνάντηση έγινε χωρίς να ανακοινωθεί ευρύτερα, καθώς στον ΣΒΒΕ εκτιμούν, πλέον, πως η διακριτικότητα σε αυτού του τύπου τις επαφές είναι πιο αποτελεσματική, καθώς δεν υπάρχει η πίεση της δημοσιότητας και η ανάγκη των δηλώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής –η συνάντηση ολοκληρώθηκε με δείπνο σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης-  η κ. Τζάκρη ήρθε σε απευθείας επαφή με την αγωνία της βιομηχανίας του Βορρά, που τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να επιβιώσει στον διεθνή ανταγωνισμό, έχοντας ως βασικό μειονέκτημα ότι λειτουργεί στο πλαίσιο μιας οικονομίας σε πρόβλημα και με εξαιρετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Τα θέματα που συζητήθηκαν κάλυψαν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την μεταποίηση και οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ότι η υφυπουργός ήταν αρκετά διαβασμένη, ενώ προσπάθησε να δώσει και μερικές άμεσες απαντήσεις σε πιεστικά ζητήματα. Ειδικότερα αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που συνιστά για την βιομηχανία το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και η υψηλή φορολόγηση. Δύο θέματα για τα οποία –όπως υποστήριξε- υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που η κυβέρνηση θα καταθέσει πολύ σύντομα με στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων.
Αναφερόμενη στο αναπτυξιακό νόμο –οι προτάσεις της κυβέρνησης θα γίνουν γνωστές εντός της εβδομάδας- η κ. Τζάκρη διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει απευθείας άμεση σύνδεση των επενδύσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες –όπως προσδοκά η κυβέρνηση- θα προκύψουν από πραγματικές ανάγκες που θα φέρει η ανάπτυξη. Παράλληλα η υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εξόφληση των υποχρεώσεων της πολιτείας που προκύπτουν από τον προηγούμενο αναπτυξιακό και ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ μέσω συμψηφισμών με οφειλές στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και πιθανόν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στο μόνιμο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της Βορείου Ελλάδος για εντατικοποίηση των ελέγχων στους δρόμους, ώστε να περιοριστεί η παράνομη διακίνηση προϊόντων αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ολοκληρωθούν οι συνδέσεις της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου τόσο με την οδική Εγνατία οδό, όσο και με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Αν έστω κάποια από αυτά τα θέματα προχωρήσουν με τον τρόπο που είπε ή άφησε να εννοηθεί η κ. Τζάκρη ασφαλώς τα νέα είναι καλά για τη βιομηχανία –και την επιχειρηματικότητα ευρύτερα- του βορειοελλαδικού τόξου. Διότι –κακά τα ψέματα- στο συγκεκριμένο πεδίο εδώ και χρόνια τα λόγια και οι δηλώσεις δε συμβαδίζουν με τα έργα. Κι επειδή η κατάσταση για πολλές επιχειρήσεις είναι δύσκολη έως οριακή η πρακτική διευθέτηση ζητημάτων που μπορεί να φαίνονται μικρά ή ήσσονος σημασίας μπορεί να προσφέρει πολλά. Κυρίως να δώσεις ανάσες και διεξόδους σε επιχειρήσεις που έχουν τις βάσεις να ανταπεξέλθουν στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό, εκεί, δηλαδή, που παίζεται το παιχνίδι και κρίνονται όλα. Ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας, δηλαδή η μεταποίηση, έχουν δώσει στο παρελθόν πολλά στην ελληνική οικονομία. Ειδικά στη Β. Ελλάδα αποτελεί εδώ και δεκαετίες πυλώνα ανάπτυξης, αλλά και βασικό εργοδότη με χιλιάδες επί χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η βάση εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι η λειτουργία πολλών συγκεκριμένων επιχειρήσεων που διακρίνονται στις διεθνείς αγορές. Κυρίως όμως είναι η κουλτούρα της παραγωγής που έχει διαμορφωθεί δεκαετίες τώρα και στα χρόνια της κρίσης εκπίπτει σιγά σιγά σε κατάσταση ύπνωσης. Η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί. Όπως φάνηκε και στην επίσκεψη της Θεοδώρας Τζάκρη στη Θεσσαλονίκη ρεαλιστικές και πρακτικές λύσεις υπάρχουν. Μένει να εφαρμοστούν…

Θ. Τζάκρη: Στόχος μας η μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου