Λάβαμε χθες, και δημοσιεύσαμε την απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας με αφορμή το δημοσίευμά μας, στον Λόγο της Πέλλας, που αναφέρονται στο αν επηρέασε η μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ
της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Πέλλας (ΧΥΤΑ Έδεσσας) στη μόλυνση του ποταμού της Νέας Ζωής.
Μιλούν λοιπόν για τον επιτυχή σχεδιασμό στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με την κατασκευή των τριών 3 ΧΥΤΑ και την αποκατάσταση του συνόλου των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), στα όρια της ΠΕ Πέλλας, πλην οκτώ που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης της αποκατάστασης και πως τα επιβληθέντα πρόστιμα εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας των υποδομών περιβάλλοντος και διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων (καθώς και τα σχετικά πορίσματα και δειγματοληψίες) αποτελούν διοικητικές πράξεις που είναι στη διάθεση, όλων όσων έχουν” έννομο” συμφέρον και σε κάθε περίπτωση στο σύνολο των πολιτών της ΠΕ Πέλλας. Οι διοικητικές πράξεις (πρόστιμα, ανάκληση άδειας λειτουργίας, κλπ) κοινοποιούνται στην Εισαγγελία, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, για περαιτέρω διερεύνησή τους. Δηλαδή υπάρχει η λογική πως εμείς όλοι όχι μόνο σαν δημοσιογράφοι, σαν πολίτες, και πόσο μάλλον της περιοχής της Νέας Ζωής και όχι μόνο, για να βρούμε στοιχεία πρέπει να πάμε στον εισαγγελέα ή να απευθυνθούμε στο Υπουργείο. Υπάρχει λογική σ’ αυτό; Άλλη προφανώς η δουλειά του ναύτη και άλλη του καντηλανάφτη!
Από πέρυσι προσπαθούμε να έχουμε επικοινωνία με τον ΦΟΣΔΑ και άλλους ”αρμόδιους” και το πόρισμα λένε… βγαίνει από μέρα σε μέρα…
Και όπως καταλήγετε κι εσείς κύριοι… αρμόδιοι, σίγουρα ”πρέπει να δίνεται προσοχή στην σωστή ενημέρωση των πολιτών, χωρίς απόκρυψη στοιχείων, αλλά και χωρίς υπερβολές και κινδυνολογίες, κυρίως όταν δεν υπάρχουν επαρκή και σαφή στοιχεία για την τεκμηρίωση της επικινδυνότητας των περιβαλλοντικών προβλημάτων”.
Χρονοδιάγραμμα απαντήσεων για να σταματήσει η ”κινδυνολογία” και να γνωρίζουν οι περίοικοι ότι όλα βαίνουν καλώς έχουμε;
Ικανοποιεί η απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος;