Πρωί με ακουστικά και αφηρημένο… κοντέψαμε να τρακάρουμε και να χτυπήσουμε ένα αφηρημένο κορίτσι, που πιθανών πήγαινε για τις ενδοσχολικές εξετάσεις
και κρατούσε κάποια φυλλάδια, κινητό και φορούσε ακουστικά! Το βλέπουμε στην άκρη του δρόμου… η λογική σκέψη, εφόσον είναι σε μία κεντρική οδό, χωρίς διάβαση και περνάνε πέντε οχήματα μπροστά του πως δεν θα πεταχτεί! Κορίτσι τουλάχιστον 16 ετών, όχι μωρό! Κι όμως! Κάνει το απίθανο! Χωρίς να κοιτάξει καν, ενώ περνούσαν σειρά οχημάτων, σαν να ήταν στην αυλή του σπιτιού του, με παντελή άγνοια και αδιαφορία, πετάγεται στο δρόμο! Κόρνα, φωνή από μας… κι αυτό, αναίσθητο, βγάζει τα ακουστικά από τα αυτιά και κοιτάζει για να αντιληφθεί τι έκανε!
Κινούμενα ζόμπι!
“Smombies” είναι η σύντμηση των λέξεων Smartphone και Zombies. Mια νέα λέξη που δημιουργήθηκε στη Γερμανία για τους πεζούς που κινδυνεύουν από τα κινητά στο δρόμο!
Ακουστικά στο αυτί, το βλέμμα στο κινητό. Όποιος πεζός περπατάει με αυτό τον τρόπο κινδυνεύει η ζωή του χωρίς υπερβολή και οι συνέπειες μπορεί να είναι πραγματικά δραματικές, κυρίως στο τρένο ή το μετρό. Πριν από μερικές μέρες, μια 17χρονη πέρασε απρόσεχτα τις γραμμές του τραμ σε μια στάση στην Καρλσρούη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.
Ο Γιούργκεν Ελ από την αστυνομία της Καρλσρούης δηλώνει πως το πρόβλημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται όταν γίνεται ταυτόχρονη χρήση ακουστικών και κινητού. Τότε ο κάτοχος είναι εντελώς απών», δηλώνει ο Γερμανός ειδικός σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων συμπληρώνοντας πως η εικόνα αυτή είναι πολύ συχνή κυρίως σε νέους ανθρώπους.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους χρήστες οχημάτων, ΙΧ ή μοτοσικλετών, που βλέπουμε πλέον καθημερινά πως εν κινήσει, ασχολούνται με το κινητό… πολλά τραγικά δυστυχήματα συνέβησαν και στη χώρα μας, από τη χρήση κινητού την ώρα της οδήγησης, όπως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η γυναίκα στην Πτολεμαΐδα, που σκότωσε τους ποδηλάτες, γιατί… έψαχνε το κινητό. Προσοχή μεγάλη, ειδικά στα νέα παιδιά! Αφήστε δέκα λεπτά στην άκρη το κινητό… και να χτυπάει, θα απαντήσεις όταν σταματήσεις, όχι στο νοσοκομείο ή στον τάφο! Η κατάσταση με όλων των ειδών τα κινητά, τάμπελ, κλπ έτσι κι αλλιώς οδηγεί σε ανθρώπους-σκιές του εαυτού τους… όταν από 2 χρονών, οι γονείς δίνουν στο παιδί να “παίξει” αντί να το βγάλουν βόλτα, για να ησυχάσουν ή βγαίνουν έξω στην ταβέρνα και λένε: πάρε παιδί μου το κινητό, για να κάτσεις φρόνιμα…” ξέρουμε την κατάληξη! Φτάνει πια.
*photo αρχείου