Για πρώτη φορά σοβαρός καθαρισμός του σημαντικότερου αντιπλημμυρικού έργου της Χαλκηδόνας, η οποία είχε πλημμυρίσει το 2014.
«Αγνώριστη» γίνεται η στραγγιστική τάφρος, που διέρχεται μέσα από τον οικισμό της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, αφού για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες γίνεται βασικός καθαρισμός, που θα αποφορτίσει την περιοχή και κυρίως δε θα επιτρέψει ξανά στο μέλλον να πλημμυρίσει όλη η περιοχή, όπως έγινε το 2014.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκηδόνας κάνουν μια μεγάλη παρέμβαση καθαρισμού εδώ και είκοσι μέρες, η οποία θα συνεχιστεί και περιλαμβάνει ως κύριο αντικείμενο τον επισταμένο καθαρισμό του καναλιού, από το χείμαρρο Βαρδαρόβαση μέχρι και την απόληξη της στραγγιστικής τάφρου, στον ποταμό Λουδία. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας επιθεώρησε τις εργασίες, που είναι σε εξέλιξη και τόνισε ότι «από τα νερά της συγκεκριμένης στραγγιστικής τάφρου εκδηλώθηκαν οι μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή και ειδικά στον οικισμό της Χαλκηδόνας το 2014. Από τότε που κατασκευάστηκε η στραγγιστική τάφρος δεν έγινε εκτεταμένος καθαρισμός της τάφρου, με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να είναι τραγική. Φανταστείτε ότι σημειακά βγάζουμε λάσπη και φερτές ύλες σε βάθος μέχρι και δύο μέτρα. Πιστεύω ότι μετά το πέρας των εργασιών και με τη διασφάλιση κονδυλίων από τις έκτακτες ανάγκες, μέσω της Πολιτικής Προστασίας, η τάφρος θα είναι αγνώριστη και θα μπορέσει να θωρακίσει όλη αυτή την περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα».Όπως αναφέρει η voria, χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού βρέθηκαν ακόμη και σωλήνες του δικτύου ομβρίων υδάτων του οικισμού, να καταλήγουν μέσα στη λάσπη, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί καν το δίκτυο. Όλα αυτά τα ζητήματα αποκαθίστανται. Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, ανάλογες εργασίες γίνονται και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες και ειδικά στο δήμο Θερμαϊκού, όπου οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, αλλά και στο παράκτιο ανάχωμα Καλοχωρίου – Χαλάστρας, που επίσης χρειάζεται ενίσχυση, προκειμένου να λειτουργήσει αντιπλημμυρικά.
Σε ότι έχει να κάνει με τα αποστραγγιστικά του νομού Πέλλας, από τον ποταμό Λουδία έως τα Γιαννιτσά ή από την Τάφρο 66 περιμένουν οι κάτοικοι και οι αγρότες που πλημμυρίζουν οι καλλιέργειες τους με την πρώτη νεροποντή, την τελευταία εικοσαετία να καθαριστούν!