Έληξε με επιτυχία η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Κέντρο δια βίου μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του Δήμου Έδεσσας. Το Κέντρο συνεχίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη λειτουργία του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους .
Οι αιτήσεις στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου πλησίασαν τις 450, ενώ προχωρεί η ηλεκτρονική τους καταχώρηση και επεξεργασία. Οι εκπαιδευόμενοι -όπως έχει δηλωθεί- θα ειδοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τη σειρά κατάθεσης της αίτησής τους.
Ενώ η περσινή περίοδος λειτουργίας του ΚΔΒΜ ήταν σύντομη και δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα όλων των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να γίνουν μόνο τα 25ωρης διάρκειας προγράμματα, φέτος ξεκινήσαμε με πολλές επιλογές και νέα πρωτοπόρα προγράμματα και συνεργασίες (μεγαλύτεροι κύκλοι ξένων γλωσσών, νέες τεχνολογίες, εργαστήρια εικαστικών, χειροτεχνίας, υφαντικής κ.α.). Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και πάλι στο κάλεσμά μας, αποδεικνύοντας ότι η όρεξη για μάθηση δεν έχει ηλικία. Ευχαριστούμε θερμά τους υποψήφιους εκπαιδευόμενους για το ενδιαφέρον τους.
Τα προγράμματα μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί στο κτίριο της πλατείας των Νέων Εργατικών Κατοικιών, ενώ φέτος γίνεται προσπάθεια να στεγαστούν και στο κτίριο που στέγαζε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ευελπιστούμε και στην εδραίωση συνεργασίας με τους πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους και φορείς της περιοχής, όπως συνηθίζεται σε πολλούς δήμους της χώρας, όπου παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στη δια βίου μάθηση.
Δυστυχώς, τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει και παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας των τμημάτων, παντού σε όλη την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες – εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι – ανησυχούν γιατί δεν έχουν ειδοποιηθεί να συμμετάσχουν στα προγράμματα της επιλογής τους. Νιώθουμε την ανάγκη να ενημερώσουμε το κοινό για τις εξελίξεις. Εν αναμονή της απόφασης ένταξης των υποβληθέντων Τεχνικών Δελτίων των Πράξεων Κ.Δ.Β.Μ. ΑΠ7 και ΑΠ8, η ομάδα έργου των ΚΔΒΜ μας ενημέρωσε, ότι προκειμένου να δοθούν ημερομηνίες έναρξης των προγραμμάτων, πρέπει πρώτα να διευκρινισθεί επίσημα το θέμα της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας (Σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 12, παρ. 7 του Νόμου 4283/2014 «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» ΦΕΚ 189/Α/10.09.2014, από 1.9.2015 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης). Επίσης μας έγινε γνωστό ότι στην νέα εκπαιδευτική περίοδο το καθεστώς πληρωμής των εκπαιδευτών θα αλλάξει, σύμφωνα με το ΚΦΑΣ 2014 και τις διατάξεις τουΝ.4172/2013. Δηλαδή θα πληρώνονται με ΑΕΔ μόνον οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και όσοι έχουν ασφάλιση ΙΚΑ πλήρους απασχόλησης. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον ο προϋπολογισμός της β’ φάσης είναι πολύ περιορισμένος και θα μας τεθεί περιορισμός στον αριθμό τμημάτων που μπορούμε να προσφέρουμε.
Με αφορμή τις ειδήσεις αυτές, εκφράστηκε στην Ομάδα Έργου των Κ.Δ.Β.Μ. – και από την Υπεύθυνη εκπαίδευσης του ΚΔΒΜ Έδεσσας και συνολικά από την Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων- η ανησυχία μας για την καθυστέρηση που σημειώνεται, η οποία πιθανότατα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των προγραμμάτων. Επιπλέον, η αδυναμία πρόσληψης άνεργων ή περιστασιακά απασχολούμενων εκπαιδευτών αναμένεται να μειώσει δραματικά τον αριθμό του διαθέσιμου διδακτικού προσωπικού.
Η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων απευθύνθηκε και στο νέο Δ.Σ. του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που ορίστηκε πριν από μερικές μέρες, για να ζητήσει συνάντηση το συντομότερο δυνατό, στην οποία να συζητηθεί και η συνέχιση του Έργου και μετά το Φεβρουάριο του 2016. Μπορεί να μην ευθύνονται τα ΚΔΒΜ για όσα συμβαίνουν, αλλά σίγουρα τα στελέχη τους αισθάνονται έκθετα απέναντι σε εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές. Αντιμετωπίζοντας αυτήν την αργή και σταθερή υποβάθμιση του δημόσιου δωρεάν ΚΔΒΜ, νιώθουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε συντονισμένες κινήσεις διαμαρτυρίας, όχι μόνο προς την Ομάδα Έργου, και ζητούμε τη συνδρομή όλων, χρησιμοποιώντας όποιο μέσο πίεσης μπορούμε να επιστρατεύσουμε. Θα επανέλθουμε με ανακοινώσεις όταν δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για την ενεργοποίηση των τμημάτων μάθησης.
Καθυστέρηση των ενάρξεων στο Κέντρο δια βίου Μάθησης του Δήμου Έδεσσας