Συνεχίζεται η αστάθεια τη Δευτέρα 21/06, με τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους
και χαλαζοπτώσεις, ωστόσο σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, αρχής γενομένης από την Τρίτη 22/06.
Ο καύσωνας διαρκείας ξεκινά λοιπόν, από την Τρίτη 22 Ιουνίου, με το πρώτο έντονο «κύμα» ζέστης του φετινού καλοκαιριού να αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για έξι ημέρες και με τη θερμοκρασία να σημειώνει προοδευτική σημαντική άνοδο και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.
Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, οι πεδιάδες της Λαμίας, της Κωπαΐδας, του Αγρινίου, της Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, όπως και τα δυτικά προάστια της Αττικής.
Ειδικότερα στην Αθήνα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανή αστάθεια στα βόρεια του νομού την Τρίτη. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 31 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Γιάννης Καλλιάνος: Έρχεται ισχυρός καύσωνας έξι-επτά ημερών
Για ισχυρό καύσωνα από την Τρίτη, προειδοποίησε και ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.
Σε ανάρτησή του στο facebook, επισημαίνει ότι: «Από την ερχόμενη Τρίτη 22/6 και έπειτα και για διάρκεια μέχρι τουλάχιστον και το επόμενο Σαββατοκύριακο 26-27/6, θα επισκεφτούν τη χώρα μας πάρα πολύ θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής. Καθώς θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου, θα φτάσουν γρήγορα και στην Ελλάδα».
Ποια χαρακτηριστικά θα έχει ο «ισχυρός καύσωνας»
Για ισχυρό καύσωνα από αύριο Τρίτη, προειδοποίησε και ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάνης Καλλιάνος.
Σε ανάρτησή του στο facebook, επισημαίνει ότι «Από την ερχόμενη Τρίτη 22/6 και έπειτα και για διάρκεια μέχρι τουλάχιστον και το επόμενο Σαββατοκύριακο 26-27/6, θα επισκεφτούν τη χώρα μας πάρα πολύ θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής. Καθώς θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου, θα φτάσουν γρήγορα και στην Ελλάδα.
Αυτός ο καύσωνας, που ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει αρκετά, θα συνοδεύεται από τρία σημαντικά χαρακτηριστικά:
Θα έχει μεγάλη διάρκεια. Τουλάχιστον 6-7 ημέρες και με τάση να κρατήσει και και ακόμη παραπάνω. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αυτό το σενάριο. Θα ξεκινήσει από την Τρίτη με λίγο πιο ήπιες θερμοκρασίες (37-38°C και τοπικά και λίγο παραπάνω) αλλά από την Τετάρτη και έπειτα η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ παραπάνω.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, θα αγγίξουν τους 41-42°C και σε ορισμένες περιοχές και παραπάνω. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C σε περιοχές που θα είναι ευνοϊκός ο άνεμος.
Θα υπάρχει κατά διαστήματα και σκόνη από την Αφρική σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.
Οπλιστείτε με υπομονή, κάντε σέρβις στα κλιματιστικά σας, προμηθευτείτε ανεμιστήρες όσοι δεν έχετε και οργανώστε το πρόγραμμα σας ώστε να είστε το λιγότερο δυνατό εκτεθειμένοι στον ήλιο. Θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες με νέα στοιχεία. Προσωπικά, εύχομαι, στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων να φανεί ότι έρχεται τελικά πιο αδύναμος αυτός ο καύσωνας».
«Μετά τον καύσωνα ισχυρές καταιγίδες»
Για θερμοκρασίες ρεκόρ, κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «Μετά από μία σχετικά μεγάλη περίοδο όπου στη χώρα μας κυριαρχούσαν τα μπουρίνια, οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες έφτασε η στιγμή όπου το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα θα επηρεάσει και τη χώρα μας εκτοξεύοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλές θερμοκρασιακές τιμές.
Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι οι πολύ θερμές αέριες μάζες όπου όπως παρατηρούμε και στον πρώτο μας χάρτη με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις αρχίζουν και μετατοπίζονται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής ανατολικά βορειοανατολικά επηρεάζοντας και τη χώρα μας αφού πρώτα έχουν ήδη απασχολήσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Με τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον υδράργυρο να προσπαθεί να «σπάσει» θερμοκρασιακά ρεκόρ του παρελθόντος αναμένεται να οδηγηθούμε μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε. Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες που περιμένουμε όπου κυριολεκτικά ολόκληρη η χώρα βρίσκεται κάτω από το βαθύ κόκκινο-ροζ χρώμα που δηλώνει την πολύ ισχυρή ζέστη. Επισημαίνουμε δε γεωγραφικά διαμερίσματα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τα οποία είναι η περιοχή της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς-Πελοποννήσου, της Αττικοβοιωτίας, της Αργολίδας, Λακωνίας και της Μεσσηνίας.
Με τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης να ολοκληρώνει τον κύκλο του προς την Κυριακή-Δευτέρα της άλλης εβδομάδας, είναι αρκετά πιθανό να το διαδεχτούν ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι και με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα. Αν επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μιας και μετά από ισχυρά κύματα ζέστης η αστάθεια της ατμόσφαιρας είναι πολύ έντονη με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταστροφικών καιρικών φαινομένων. Αξίζει να θυμηθούμε πριν δύο χρόνια την καταστροφική καταιγίδα που είχε χτυπήσει την Χαλκιδική με δυστυχώς ανθρώπινες απώλειες όπως επίσης και την φονική υπερκαταιγίδα που χτύπησε πέρυσι την Εύβοια».