Sunday, 26 January, 2025

Κορονοϊός: Νέο κρούσμα στην Πέλλα – Η ενημέρωση Τσιόδρα

Έπειτα από σχεδόν δυόμιση μήνες, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

πραγματοποίησαν από κοινού νέα έκτακτη ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα αριθμητικά δεδομένα για τη χώρα μας κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατέγραψαν μια ανησυχητική αυξητική τάση των κρουσμάτων Covid 19.
Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
– Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
– Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,
– Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,
– Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,
– Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,
– Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,
– Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,
– Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,
– Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,
– Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,
– Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,
– Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,
– Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,
– Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,
– Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.
Τσιόδρας: Υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων
Υπάρχει ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται, είναι ασυμπτωματικά. Από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού. Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας. Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Ορατός ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα»
Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο κίνδυνος για το δεύτερο κύμα είναι ορατός. Μπορεί σε δύο εβδομάδες μέσα να έχεις εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τον δείκτη RO κάτω από το 1». Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ευπαθείς ομάδες, ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ είπε εμφατικά πως «θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ευλαβικά». Εξάλλου, σημείωσε πως «υπάρχει φόβος αύξησης των νοσηλειών».

Για τη μάσκα: Θεωρείται επιβεβλημένη η χρήση της
Η χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα με τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως η χρήση της είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων.

«Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις – Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα περιορισμού της διασποράς, δεν είναι το μόνο. Για κάποιους επιστήμονες η απόσταση είναι πιο σημαντική από τη χρήση της μάσκας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «το μήνυμα πλέον για τη μάσκα είναι διπλό: “Φοράω τη μάσκα για να προστατέψω τον άλλο, αλλά και για να προστατέψω τον εαυτό μου από τους άλλους”».

Για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού και το εμβόλιο
Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά του Covid 19. «Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο», είπε. Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά, συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Εκτίμησε ότι ο Covid 19 μπορεί να προκαλέσει πολυσυστημική ανεπάρκεια (καρδιά, πνεύμονες κλπ.), η οποία είναι επικίνδυνη ακόμη και για τους νέους.
«Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρδαλιάς.
Χαρδαλιάς: Δεν είμαστε στον Μάρτιο – Χρειάζεται επαγρύπνηση
«Αυτή τη στιγμή δεν ξαναγυρνάμε σε καθημερινή ενημέρωση. Εάν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, τότε θα σημαίνει πως τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει», είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε: «Είμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν πιέζει ακόμα το σύστημα υγείας».
Όπως σημείωσε, «εχθρός στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση των πολιτών».
Τα νέα μέτρα περιορισμού
Απαγόρευση εισόδου από τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης και καθημερινά από τις 11:00 έως τις 07:00 της επομένης η διέλευση από την Κακαβιά.
Από την ερχόμενη Κυριακή όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία θα υπόκειται σε επταήμερη καραντίνα.
Περιορισμός του αριθμού των κοινωνικών εκδηλώσεων (μεγ. 100 άτομα) σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες έως τις 31/08.
Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε βιομηχανίες
Μπαίνει περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων σε τοπική κλίμακα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Πρέπει να συνεργαστούμε εν όψει Δεκαπενταύγουστου»
Αναφερόμενος στον επικείμενο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου – Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι».
Ευχαρίστησε, μάλιστα, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για τη συμβολή του στο ζήτημα αυτό και επανέλαβε την ανάγκη για την ορθή χρήση των μέτρων προστασίας στους χώρους λατρείας.
«Πρέπει να είμαστε στα μηνύματά μας ενιαίοι. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για κάποιες εκδηλώσεις μόνο και να αφήνουμε κάποιες άλλες χωρίς κανένα μέτρο», συνέχισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Για το ενδεχόμενο επιστροφής των SMS και του γενικού lockdown
«Υπάρχουν πολλά μέτρα στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης, αλλά τα εξετάζουμε όλα βήμα-βήμα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Θα πάρουμε μέτρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Επαναλαμβάνω: ό,τι μέτρο χρειαστεί να πάρουμε, σε τοπικό επίπεδο, σε συνεννόηση με τους ειδικούς μας, θα φροντίσουμε να το πάρουμε», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη ενός γενικού lockdown», απάντησε, από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου