“Πόντος. Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη” το θέμα της ομιλίας που παρουσίασε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης
σε εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών “Ο Φίλιππος” στην Αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Γιαννιτσών.
Ο καθηγητής προέβαλε σημαντικά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη Γενοκτονία.
Σε ένα σημείο της ομιλίας του μάλιστα ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση από το ελληνικό Κράτος στη συνέχεια προς το ποντιακό ζήτημα και τους… φίλους Τούρκους! Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, στις 10/03/1954 τέθηκε απαγόρευση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, ώστε «Να μη θιχθεί η ευαισθησία του τουρκικού έθνους, με το οποίο μας συνδέει ειλικρινής φιλία»! Ίδιες οι κυβερνήσεις ανά τα χρόνια στη χώρα μας…
Επίσης, τόνισε ότι στα σχολεία της Τουρκίας ακόμη και σε βιβλία μαθηματικών, περνάνε στους μαθητές το μήνυμα των καλών Τούρκων και των ”κακών” Ελλήνων, κλπ. ενώ αντίστοιχα στα ελληνικά βιβλία έχουμε τον Καραΐσκάκη που έδιωχνε τους καημένους τους Τούρκους από τα σπίτια τους!