Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης απέστειλε επιστολή προς τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Σκρέκα
με την οποία επανέρχεται στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στην Τάφρο 66 και τον ποταμό Λουδία, το οποίο είχε θέσει και με Κοινοβουλευτική Ερώτησή του.
Ο Λάκης Βασιλειάδη επισκέφτηκε πρόσφατα την Τοπική Κοινότητα Λιποχωρίου, όπου και διαπίστωσε, συνομιλώντας και με τον Πρόεδρο Στέφανο Τοπαλίδη, τον κίνδυνο που παραμονεύει από μία και μόνο σφοδρή νεροποντή διαρκείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής μελέτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να προχωρήσει άμεσα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα αρχικά να σας συγχαρώ για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή τύχη για μια μακρά, ουσιαστική και αποτελεσματική θητεία. Επικοινωνώ μαζί σας για να σας επιστήσω την προσοχή σε ένα πολύ σημαντικό και εν δυνάμει επικίνδυνο θέμα για την Πέλλα και την Κεντρική Μακεδονία, για το οποίο έχω καταθέσει την με ΑΠ:3648/2019 Κοινοβουλευτική Ερώτηση.
Η ΠΕ Πέλλας αντιμετωπίζει λόγω γεωγραφίας μόνιμο πλημμυρικό πρόβλημα, το οποίο ενδέχεται να εξελιχθεί σε απειλητικότερο με την πάροδο του χρόνου, λόγω των επιπτώσεων της Αλλαγής του Κλίματος και των ολοένα συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο κάμπος της Πέλλας και της Ημαθίας δεν αποχετεύεται φυσικά, αποτελεί φυσική λίμνη που ακόμα και με την απαλλαγή της από τα ορεινά (υψηλά) ύδατα, οι τοπικές και μόνο βροχοπτώσεις αρκούν να διατηρήσουν μεγάλες εκτάσεις κάτω από την επιφάνεια των νερών. Οι δύο μοναδικοί αποδέκτες του υδάτινου αυτού όγκου είναι η περιφερειακή διώρυγα Τάφρος 66 και ο ποταμός Λουδίας.
Συγκεκριμένα, ο ποταμός Λουδίας βρίσκεται σε μία μόνιμη φυσική κατάσταση πλημμύρας η οποία πρέπει να αποδυναμωθεί με τεχνητό τρόπο, είτε φυσικά με τη διαπνοή των καλλιεργειών, είτε με στράγγιση ή άντληση των υδάτων. Στην Τάφρο 66 τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα, αλλά για μικρότερη διάρκεια, μετά από έντονη βροχόπτωση.
Για αυτούς τους λόγους, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος προχώρησε σε εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την αποτύπωση της γεωμετρίας των δύο αποστραγγιστικών καναλιών, τη μελέτη της υδραυλικής λειτουργίας τους, τον εντοπισμό υδραυλικών προβλημάτων και το σχεδιασμό έργων αποκατάστασης της ασφάλειας των παρόχθιων εκτάσεων, των αναχωμάτων και των υφιστάμενων τεχνικών, για την οποία σήμερα εκκρεμεί η έκδοση απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Με δεδομένο ότι το έργο αποτελεί ύψιστης σημασίας τόσο ως αναπτυξιακό για την οικονομία και την αγροτική παραγωγή της Πέλλας, αλλά και ως ζήτημα πολιτικής προστασίας, είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης
Οφείλουμε όλοι να ακούσουμε τις προβλέψεις των ειδικών και να μεριμνήσουμε προληπτικά, τώρα, πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μία οδυνηρή περιβαλλοντική καταστροφή που θα απειλήσει ανθρώπινες ζωές και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Με εκτίμηση,
Λάκης Βασιλειάδης Βουλευτής Πέλλας»