Friday, 15 November, 2024

Λιποθυμία μαθήτριας σε σχολείο – Απαραίτητη η γνώση πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ σε εκπαιδευτές

Σήμερα σε σχολική μονάδα των Γιαννιτσών λιποθύμησε μια μαθήτρια και κλήθηκε ασθενοφόρο. Δεν διέτρεξε κίνδυνο η υγεία του παιδιού

όμως από το συγκεκριμένο συμβάν και μετά και την τελευταία ενημερωτική εκδήλωση για τις πρώτες βοήθειες και σεμινάριο ΚΑΡΠΑ στη Σκύδρα – Δείτε εδώ, κι ενώ έχουν γίνει ανάλογες και στα Γιαννιτσά κατά καιρούς – τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τις γνώσεις που έχουν ή δεν έχουν και θα έπρεπε όλοι οι εκπαιδευτικοί.

«Αιφνίδια περιστατικά» μπορεί να συμβούν ξαφνικά από διάφορα αίτια στους μαθητές, εν ώρα σχολείου. Από ένα τσίμπημα μέλισσας, μια λιποθυμία από υπόταση, κρίση επιληψίας, ένα πέσιμο με χτύπημα, μια ρινορραγία…

Όταν υλοποιούνται αυτά τα σεμινάρια γνώσης οι αίθουσες θα ‘πρεπε να γεμίζουν και να γίνεται το αδιαχώρητο, διότι όλοι ίσως κάποια στιγμή γίνουμε μάρτυρες ενός συμβάντος και να μπορούσαμε να βοηθήσουμε…

Το Νοσοκομείο Βόλου, επί παραδείγματι, ολοκλήρωσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις «Πρώτες Βοήθειες για παιδιά», για την περίοδο 2016-2017, κατά το οποίο εκπαιδεύτηκαν 643 ενήλικες, διαφόρων ηλικιών, κυρίως εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και γονείς και φοιτητές-τριες.

Η λογική του ότι ‘’Εγώ δεν είμαι γιατρός, ούτε διασώστης, δε μπορώ να βοηθήσω’’ δεν υφίσταται! Πρώτη βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε έναν ασθενή με σκοπό τη διατήρηση του στη ζωή και την πρόληψη επιδείνωσης της κατάστασης έως ότου φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Ο πρώτος άνθρωπος που καλείται να βοηθήσει (πρώτος βοηθός) σπανιότατα είναι επαγγελματίας υγείας. Ως εκ τούτου τα πράγματα που του ζητούνται να κάνει απέχουν παρασάγγας από την τελική φροντίδα που θα λάβει το άτομο στο νοσοκομείο. Τα σεμινάρια Ά Βοηθειών δεν απευθύνονται λοιπόν σε γιατρούς, αλλά σε απλούς πολίτες. Και κυρίως εκπαιδευτικούς θα συμπληρώναμε εμείς που είναι απαραίτητες οι γνώσεις για τη φροντίδα ενός παιδιού σε οποιοδήποτε περιστατικό, έως ότου μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αν και εφόσον χρειαστεί…

Το αν οριστούν υποχρεωτικά σεμινάρια ή πραγματοποιούνται με κάποιους άλλους τρόπους, είναι αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων κι Δευτεροβάθμιων Διευθύνσεων, και αυτά είναι τα σημαίνοντα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο Υπουργείο και όχι οι άσκοπες πορείες διαμαρτυρίας…

Δείτε εδώ κάποιους ‘’μύθους ‘’ πρώτων βοηθειών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου