Άρθρο του Μάκη Δημητριάδη, μέλους της Π.Ε. της ΝΔ για την Ελλάδα στην εποχή του κορονοϊού και την εξέλιξη στην ψηφιακή πολιτική
Η Εποχή του κορονοϊου είναι βέβαιο πως είναι συνυφασμένη με ποικίλα προβλήματα διεθνώς.
Ανθρώπινες ψυχές χάθηκαν ή θα χαθούν, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα που προέκυψε δημιουργεί μια αστάθεια στις κοινωνίες, δεδομένης της αντιπαραγωγικότητας που χαρακτηρίζει το lockdown.
Στην χώρα μας, όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται με σχέδια και μέτρα, γεγονός που δείχνει ότι η Κυβέρνηση “δεν πιάστηκε στον ύπνο.”
Τώρα, έχει σειρά η επανεκκίνηση της καθημερινότητας, με στόχευση στην επένδυση της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας.
Στο δίμηνο που προηγήθηκε, πέραν των όσων βιώσαμε, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον να εξελίσσεται ένα μοναδικό φαινόμενο για τα Ελληνικά δεδομένα, που πρέπει να έχει και την ανάλογη πορεία και ανταπόκριση στο μέλλον.
Ο λόγος, για την εφαρμογή της ψηφιακής πολιτικής στην καθημερινότητας μας.
Από την πρώτη στιγμή, ένα Υπουργείο , που μέχρι πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης απο την ΝΔ ” έκρυβε” πολλά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του, απέδειξε ότι ήρθε όχι απλά για να μείνει , αλλά και επιπροσθέτως για να προσφέρει ή να παρέχει ένα καλυτερο τρόπο ζωής στους Έλληνες.
Και αν μέχρι τότε γνωρίζαμε κάτι το οποίο είχε μπει δειλά- δειλά στη ζωή μας, τον Μάρτιο ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε τι μπορεί να σημαίνουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς την κοινωνία. Προγράμματα με στόχο έναρξης εφαρμογής τους το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους, με τον κατάλληλο συντονισμό «εισέβαλαν» στη ζωή μας νωρίτερα από το προβλεπόμενο, μιας και αυτό κρινόταν ζωτικής σημασίας, μετατρέποντας τη ζωή μας σε πιο απλή και εύκολη.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε με καθημερινούς όρους” συνδεθήκαμε κατευθείαν με τον κρατικό μηχανισμό” που ήταν πανέτοιμος να μας προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Με άλλα λόγια στην πράξη:
-Μιλήσαμε στον Η/Υ με τον κρατικό μηχανισμό και προτείναμε λύσεις για την επόμενη μέρα.
-Συνδεθήκαμε με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα μας, χωρίς να χρειαστεί να παραστούμε σε κρατικές υπηρεσίες.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη απέναντι στη γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα καρποφόρησε η ελπίδα ότι μια φαινομενικά δυσβάστακτη κατάσταση για όλη την ανθρωπότητα θα βελτίωνε την καθημερινότητα χιλιάδων Ελλήνων μια για πάντα (με την ευχή πως όλα όσα υλοποιήθηκαν μέσα σε αυτές τις δύσκολες μέρες δε θα αναιρεθούν στο άμεσο μέλλον).
Σε πρώτο πλάνο, υγεία και κοινωνικό κράτος με μια κίνηση από τον Υπολογιστή.
Η Παιδεία γνώρισε έναν νέο τρόπο μάθησης.
Υπάρχουν σίγουρα πολλά παραδείγματα, όσες μπορεί να είναι και οι εφαρμογές της ψηφιακής πολιτικής, στην υπηρεσία του πολίτη.
Ποιο είναι το κέρδος; Πρώτα από όλα είδαμε κάτι να αλλάζει και να προχωράει έπειτα από αρκετά χρόνια σκληρής ύφεσης.
Αυτή που κερδίζει σίγουρα είναι η ίδια η οικονομία, καθώς και το κράτος που γίνεται ευέλικτο.
Μέσα σε δύο μήνες έγιναν πολλά. Και επειδή σε αυτή την χώρα είχαμε μάθει να ζούμε για το σήμερα,η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε να μας αποδείξει ότι μπορούμε να ζήσουμε και για το αύριο.
Με σταθερά βήματα, μαζί με όλους τους πολίτες.
Γιατί οι καινοτόμες δράσεις, μας αφορούν όλους.
Η εφαρμογή της ψηφιακής πολιτικής στην καθημερινότητα μας, ίσως τελικά να αποδειχθεί ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της εποχής του Κορονοιου, που οφείλεται στην ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Αρκεί στον δρόμο αυτό να είμαστε όλοι μαζί!
Μέλος πολιτικής επιτροπής ΝΔ, Μάκης Δημητριάδης
Μέλος πολιτικής επιτροπής ΝΔ, Μάκης Δημητριάδης: Η Ελλάδα στην ψηφιακή πολιτική
Μοιραστείτε με τους φίλους σας