Wednesday, 25 December, 2024

Μέτρα covid: Τεστ από τα φαρμακεία – Τι αλλάζει

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο δωρεάν, ένα self-test την εβδομάδα. Τα test θα είναι διαθέσιμα και μπορούμε να φτάσουμε τα 10.000.000 test την εβδομάδα». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας την Παρασκευή στην τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών από το υπουργείο Υγείας, για τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού.
«Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για την στωικότητα και την υπομονή τους απέναντι στην τήρηση του μέτρων», είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Μέτρο 1ο: Μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία
Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέο πλαίσιο, βάσει του οποίου προβλέπονται άμεσα μαζικά δωρεάν τεστ έναντι του κορωνοϊού για τους πολίτες μέσω των φαρμακείων.
Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή ενός τεστ σε εβδομαδιαία βάση για κάθε πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να το κάνει στο φαρμακείο της γειτονιάς του, επιδεικνύοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ του.
Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, να πάμε από τα 300.000 τεστ ανά εβδομάδα, σε δυνητικά 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα.
Μέτρο 2ο: Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, επέκταση ωραρίου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες και επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, την επέκταση του ωραρίου για τις μετακινήσεις των πολιτών έως τις 21:00 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε όλη την επικράτεια.
Παράλληλα, ανοίγουν εκ νέου τα κομμωτήρια με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, ενώ προβλέπεται και η διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.
Για τους εμβολιασμούς
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθείς ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμό
Η ενημέρωση πραγματοποιείται από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στη σημερινή ενημέρωση συμμετέχουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Παπαευαγγέλου: Ιδιαίτερα βεβαρημένο το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα
«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα μας αλλά και σε πολλές χώρες της ΕΕ», δήλωσε κατά την έναρξη της ενημέρωσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 6%.
Όπως είπε η παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας ενώ σε άλλες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες.
Η αποτύπωση της κατάστασης παρατηρείται στην αύξηση των κρουσμάτων-πέραν της Αττικής -στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.
Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται και όπως είπε χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη πρόκληση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών το 7ημερο ήταν 450 εισαγωγές και ο μ.ό. των κρουσμάτων 2.250. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια. Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500 στην Αττική.
Για την Αττική
Προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβη στην Αττική και τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όπως είπε η Αττική διαφέρει από άλλες αστικές περιοχές καθώς είναι πυκνοκατοικημένη. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Αττική διαφέρει πολύ σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και μειώνουν τη διασπορά του ιού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με 5 εκατ. πληθυσμό και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία.
«Ακόμη κι αν είχαμε ένα μαγικό ραβδάκι και δεν υπήρχε κορονοϊός στην Αττική και πάλι το ΕΣΥ θα δεχόταν πίεση», υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Τώρα πλέον πρέπει να σκεφτούμε τους ενήλικες αλλα και προς τα παιδιά, που πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
«Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει η εβδομάδα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου και να χαλαρώσουμε», είπε.
Για την ψυχική κόπωση των πολιτών
«Μιλήσαμε εκτενώς στην Επιτροπή για το θέμα αυτό, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:
«Είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας. Να αποφεύγουμε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους με άτομα έξω από τη «φούσκα» μας. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές αλλά ούτε και μαγικές λύσεις. Μόνο με την τήρηση των μέτρων, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία».
Μαγιορκίνης: Μικρή αύξηση των νέων διαγνώσεων Covid 19 στην Ελλάδα, μείωση του αριθμού των θανάτων
Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
«Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Σημείωσε δε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.
Χαρδαλιάς: Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και πάρκα με τα πόδια και με ποδήλατο
Συγκεκριμένα μέτρα με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, που αποφάσισε σήμερα η επιτροπή επιδημιολόγων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 20.03.2021.
Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Εκκλησίες: Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.
Ποιες περιοχές εισέρχονται σε «βαθύ κόκκινο»
Σε βαθύ κόκκινο εισέρχονται οι εξής περιοχές:
Μύκονος, Ζάκυνθος, δήμος Αμφίπολης Σερρών, Καστοριά και ο Δήμος Ορεστίδος Καστοριάς, δήμος Καρδίτσας.
Σε ειδικό καθεστώς Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται η Λέρος μέχρι τις 26 Μαρτίου το πρωί.
Ποιες περιοχές επιστρέφουν στο «κόκκινο»
Από το βαθύ κόκκινο βγαίνουν και πάνε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») οι εξής περιφερειακές ενότητες: Φωκίδας, Σάμου, Άρτας Λευκάδας και ο Δήμος Ρόδου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου