Saturday, 6 July, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μαθητές του 1ου ΕΚ Γιαννιτσών, στην Ιταλία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υλοποίηση της κινητικότητας μαθητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Γιαννιτσών

στην Ιταλία, στο πλαίσιο του διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA121 με τίτλο: «Καινοτόμες Τεχνολογίες στη Μεταποίηση Τροφίμων».
Στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από 08-04 2024 έως 18-04-2024 συμμετείχαν 24 μαθητές/τριες των τομέων Γεωπονίας, Πληροφορικής και Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής της Β και Γ τάξης οι οποίοι συνοδεύονταν από 3 εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καταρτισθούν σε θέματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων βιομηχανιών τροφίμων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και στις πολιτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζουν.
Συγκεκριμένα οι μαθητές μας αρχικά ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Erasmus+ της Ε.Ε. που αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτιση καθώς είναι οι βασικοί τομείς που στηρίζουν τους πολίτες στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που είναι αναγκαίες σε μια γρήγορα εξελισσόμενη κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο κινητική, πολυπολιτισμική και ψηφιακή.

Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές επικεντρώθηκε κυρίως στις καινοτόμες τεχνολογίες στις βιομηχανίες τροφίμων καθώς αυτές στη σημερινή «Industry 4.0» εποχή υιοθετούν ψηφιακά εργαλεία για να απαντήσουν στις προκλήσεις της διατροφικής επάρκειας και της παραγωγής ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, υψηλής διατροφικής αξίας και με μειωμένο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα».
Οι μαθητές επισκέφθηκαν δυο πανεπιστήμια στο Μιλάνο, το δημόσιο πανεπιστήμιο Università degli Studi di Milano και το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Iulm Università και την Πανεπιστημιούπολη στη Μπολόνια, ενημερώθηκαν για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν και τις προϋποθέσεις φοίτησης σε αυτά. Στη Μπολόνια επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο, το παλιότερο σε λειτουργία Πανεπιστήμιο του κόσμου και μεταξύ άλλων γνώρισαν το innovate food project (καινοτόμος τροφή) που αφορά σε:
– plant based food, μια διατροφή που βασίζεται στις φυτικές τροφές με λίγα ή καθόλου ζωικά προϊόντα και το lab grow meat, κρέας κυτταροκαλλιέργειας, που παράγεται από καλλιέργειες ζωικών κυττάρων και δεν προϋποθέτει σφαγή ζώων μια από τις καινοτόμες ιδέες για την τροφή του μέλλοντος!
Επισκέφθηκαν τις βιομηχανίες Lanazza, Martini και Croci Bruno Antica Cioccolateria στο Τορίνο, το εργοστάσιο τυριού ΠΟΠ Parmigiano Reggianoτο στην Πάρμα, το Μουσείο προσούτο Museo del Prosciutto di Parma, την επιχείρηση παρασκευής μπαλσάμικου ξυδιού Aceto Balsamico di Modena, στη μεσαιωνική πόλη Modena, το εργοστάσιο κατασκευής μηχανών παγωτού CARPIGIANI και στο Μουσείο Gelato, το Industrial Bologna museum, όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες επαυξημένης πραγματικότητας VR και ρομποτικής .
Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να έχουν σημαντικές πολιτιστικές εμπειρίες επισκεπτόμενοι τη Σκάλα του Μιλάνου, το διάσημο θέατρο όπερας, τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου (Duomo), τη Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε Β΄, το κάστρο των Σφόρτσα, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Λεονάρντο ντα Βίντσι», τη διάσημη λίμνη Κόμο, το Μουσείο σύγχρονης τέχνης της Bologna, τη μεσαιωνική πόλη Modena και τη βιβλιοθήκη Biblioteca comunale dell’Archiginnasio του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, από τις αρχαιότερες του δυτικού κόσμου.
Επιπλέον οι μαθητές/τριες μας ενίσχυσαν τη δυνατότητα απασχόλησής τους διαμορφώνοντας Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων και εμπλουτίζοντας το επαγγελματικό τους προφίλ με το έγγραφο κινητικότητας Europass. Ταυτόχρονα διαμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, διαμένοντας έστω για σύντομο χρονικό διάστημα σε δυο Ευρωπαϊκές πόλεις. Ανέπτυξαν σημαντικές δεξιότητες ομαδικότητας, συνέπειας, προσαρμοστικότητας σε νέες καταστάσεις, αυτοπαρουσίασης αλλά και απέκτησαν μεγαλύτερη ευχέρεια στην ομιλία της αγγλικής γλώσσας.
Μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας μαθητές και συνοδοί δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκβαση και τα αποτελέσματα του προγράμματος και ευχαριστούν ιδιαιτέρως τους υπεύθυνους του φορέα υποδοχής MOVEU για την άψογη φιλοξενία και την άριστη συνεργασία.
Τα αποτελέσματα της κινητικότητας παρουσιάστηκαν στην ημερίδα διάχυσης στο σχολείο την Τετάρτη 15/5/2024
Η Διευθύντρια Αικατερίνη Οικονομίδου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου