Monday, 18 November, 2024

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, υποψήφια Ευρωβουλευτής, με όρεξη για προσφορά

«Στην Ευρωβουλή έχουμε καθήκον να εξασφαλίζουμε πως όλες οι πολιτικές είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Και αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορώ να προσφέρω με τις δικές μου γνώσεις», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υποψήφια με τη Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές 2024 Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, με καταγωγή από τη Νάουσα. 

…δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι «μπορεί να έχουν γίνει και λάθη στην Ευρώπη. Λάθη που απειλούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του Τουρισμού και της Βιομηχανίας μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Μαρίας-Ωραιοζήλης Κουτσουπιά στη «ΒτΚ»:
Είστε υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις ερχόμενες Ευρωεκλογές. Τι το ιδιαίτερο πιστεύετε ότι χαρακτηρίζει τη δική σας υποψηφιότητα;

«Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επέλεξε χάρη στην τεχνογνωσία μου και την επιστημονική μου προσφορά, ιδίως σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει υποψηφίους με ιστορία στον Αθλητισμό, στη Δημοσιογραφία, στην Πολιτική.

Η δική μου υποψηφιότητα νομίζω πως είναι κάπως πιο τεχνική και επίκαιρη, ιδίως λόγω της εξειδίκευσής μου και της πρακτικής εμπειρίας μου σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Πιστεύω πως συμβολίζει και την όρεξη για προσφορά και για αποτελέσματα στην Ευρωβουλή.

Δηλαδή, δεν θεωρείτε ότι είναι αρκετά πολιτική;

«Είναι αμιγώς πολιτική. Όπως είναι τα περισσότερα θέματα που συζητούνται στις Βρυξέλλες. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίζω συχνά στην εκστρατεία μου τα εξής:

Στις Βρυξέλλες υπάρχει μία τεράστια γραφειοκρατία, που παράγει συνεχώς πολιτικές, σε θέματα οικονομικά, αγροτικά, ψηφιακά, ακόμη και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Εμείς στην Ευρωβουλή έχουμε καθήκον να εξασφαλίζουμε πως όλες αυτές οι πολιτικές είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Και αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορώ να προσφέρω με τις δικές μου γνώσεις, μέσω των απαραίτητων συμμαχιών φυσικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι διεκδικώ μία τεχνοκρατική θέση στην Ευρωβουλή.

Αλλά για να κατανοήσεις ποιο είναι το συμφέρον της πατρίδας σου σε ένα συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να είσαι σε θέση να κατανοήσεις και το ίδιο το θέμα. Και από εκεί και πέρα, να συγκρουστείς, να διαπραγματευτείς, να συμμαχήσεις, με γνώμονα αυτό το συμφέρον, αλλά με σωστά επιχειρήματα και στρατηγική».

Εσείς ποια θέματα διακρίνετε ως ιδιαίτερα κρίσιμα για την επόμενη Ευρωβουλή;

«Τα τρία μεγάλα θέματα που έχουν αναδειχθεί αυτήν την περίοδο είναι η Άμυνα, η Πράσινη Μετάβαση, και η Ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Νέων Τεχνολογιών. Η Άμυνα είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα.

Θεωρώ ότι είμαστε ο πλέον συνεπής νατοϊκός σύμμαχος και έχουμε σταθεί ενεργά στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μεγάλες κρίσεις, όπως ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας. Είμαστε, λοιπόν, σε θέση να εκμεταλλευτούμε αυτό το πολιτικό μας κεφάλαιο προς όφελος της πατρίδας μας στα μεγάλα θέματα που έρχονται, όπως το σχετικό ευρωομόλογο που συζητείται. Η Πράσινη Μετάβαση είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη συζήτηση, που παρεξηγείται εύκολα.

Αυτό που έχει σημασία είναι να σταματήσουμε τα συνθήματα και τα μεγάλα λόγια και να αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να έχουν γίνει και λάθη στην Ευρώπη. Λάθη που απειλούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του Τουρισμού και της Βιομηχανίας μας.

Για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που είναι και ο τομέας ειδικότητάς μου, οι προκλήσεις είναι αμέτρητες. Αυτό που θέλω εγώ να προτάξω είναι η παραγωγή πολιτικών που δίνουν στην Ελλάδα κίνητρα για νέες επενδύσεις. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ιδίως στο Φάρμακο, τις Κλινικές Μελέτες και τη Χρήση Δεδομένων.

Στον αγροτικό τομέα, κίνητρα στοχευμένα στην Ελλάδα για την αντικατάσταση της παράνομης εργασίας μέσω νέων τεχνολογιών αυτοματισμού και ανάλυσης δεδομένων. Και φυσικά, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους πλείστους νέους τεχνολογικούς κινδύνους (deep fakes, κυβερνοεπιθέσεις κ.ά.)».

Η εμπειρία σας με την Τεχνητή Νοημοσύνη πώς προέκυψε;

«Αρχικά στο πλαίσιο του διδακτορικού μου μελέτησα πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αξιοποίησης μεγάλων δεδομένων του κράτους, ώστε να παράγουν νέα κρίσιμη πληροφόρηση. Έπειτα έκανα ένα σχετικό μεταπτυχιακό στο Βέλγιο.

Κατόπιν, εργάστηκα σε αμερικανικές δικηγορικές εταιρίες στις Βρυξέλλες και απέκτησα πρακτική εμπειρία. Έτσι, πήρα και την πρωτοβουλία να συνιδρύσω το Ινστιτούτο “Rythmisis”, με έδρα την Αθήνα, όπου είμαι και πρόεδρος, μέσα από το οποίο έχω συντονίσει διάφορες επιστημονικές δράσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, με μηχανικούς, οικονομολόγους, ειδικούς σε τομείς Υγείας, και, φυσικά, συναδέλφους μου νομικούς».

Και γιατί καλείτε κάποιον να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές;

«Αρχικά, διότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έχει καταφέρει να έχουμε πλέον ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει συστήσει στους Έλληνες την ψηφιακή διακυβέρνηση, και θωρακίζει συνεχώς την Ελλάδα αμυντικά και διπλωματικά.

Επίσης, ιδίως στην Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ιδιαίτερο εκτόπισμα, γιατί είναι η μόνη αυτοδύναμη κυβέρνηση μεταξύ των αδελφών κομμάτων στο Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο, δηλαδή, ευρωπαϊκό κόμμα. Οπότε αξίζει να εκπροσωπηθεί ισχυρά, για να προτείνει λύσεις, να πετύχει αποτελέσματα και να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα».

Τι θα θέλατε να μοιραστείτε για εσάς σε προσωπικό επίπεδο;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ημαθία, σε μία επταμελή οικογένεια. Αν και σπούδασα και δούλεψα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βρυξέλλες, ο σκοπός μου είναι να προσφέρω όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην ελληνική επαρχία. Όχι μόνο στη Μακεδονία και την ηπειρωτική χώρα, αλλά και στα νησιά μας.

Όλα τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα, δεν είναι απλά προβλήματα. Είναι και ευκαιρίες, για να λύσουμε μεγάλα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα, σχετικά δηλαδή με τα σύνορά μας και την κοινωνική συνοχή, με την ανταγωνιστικότητά μας, την υπογεννητικότητα».

*H δρ Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά είναι δικηγόρος σε Βρυξέλλες και Αθήνα, πρόεδρος του «Rythmisis» (Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), διδάκτωρ Δικαίου Πληροφόρησης (Νομική ΕΚΠΑ) και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Επικοινωνιών, Πληροφόρησης και Τεχνολογίας (Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέβεν, Τμήμα Νομικής, Βρυξέλλες), μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης Δημοσίου/Διοικητικού Δικαίου (Νομική ΕΚΠΑ) και μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης Διεθνών Νομικών Σπουδών (Νομική ΕΚΠΑ).

vradini.gr 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου