Wednesday, 25 December, 2024

Μετά τις 14:00 το «ψηφιακό κουδούνι» σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργεί πλέον και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το «ψηφιακό κουδούνι» για δημοτικά και νηπιαγωγεία θα «χτυπάει» στις 14:00.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ανοικτές θα παραμείνουν μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η συνέχιση της λειτουργίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει στο εξής με δύο τρόπους: μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και μέσω της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Πώς θα γίνεται το μάθημα
Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από τη Δευτέρα το πρωί μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΤ2 με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του δημοτικού.
Όπως είπε η κ. Κεραμέως, αύριο η ΕΡΤ θα ανακοινώσει το αναλυτικά το πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής τηλεόρασης ανάλογα με τις τάξεις.
Παράλληλα, η έναρξη της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα γίνει την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την επίσημη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής-και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα Δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.
Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους:
α) για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση,
α) για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.
Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι, εφ’ όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.
Αναστολή λειτουργίας και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ
Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η λειτουργία όλων των βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, κατόπιν της εισήγησης της ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Επιδημιολόγων και ειδικών, καθώς και των ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργού Εσωτερικών, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, σε όλη την επικράτεια.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι τα μέτρα είναι «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα». «Δεν υποδεικνύονται (σ.σ. τα μέτρα) από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων», εξήγησε η κ. Κεραμέως.
Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη Ελλάδα «είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η καθεμία από εμάς με θυσίες και προσωπικό κόστος, τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα».
Στόχος, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, είναι «να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων».
«Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι», επεσήμανε.
Όπως και την περασμένη άνοιξη, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου να κρατηθεί η μαθησιακή διαδικασία ζωντανή, «σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες».
«Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις», υπογράμμισε η υπουργός.
«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί. Και μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, πιο δυνατοί», κατέληξε η κ. Κεραμέως.
Πώς λειτούργησε η τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια
Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε και στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της επικράτειας, μέσω ενός πλήρους 6ωρου ή 7ωρου προγράμματος – κατά περίπτωση.
Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι κατά την πραγματοποίηση της τηλεκπαίδευσης, λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα και 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες.
«Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου