Με επιτυχία διεξήχθη σήμερα Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, η ομιλία για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τα «Εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στη σύγχρονη εποχή»
στο Πνευματικό κέντρο Γιαννιτσών, από τον Γιαννιτσιώτη διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, Αστυνομικό Διευθυντή Γιώργο Παπαπροδρόμου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Λαογραφικής Εταιρίας «Ο Φίλιππος».
Ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε στη ραγδαία ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η τεχνολογία και τις προσπάθειες που γίνονται από εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή νομοθετικά σώματα για την ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας των χρηστών στο διαδίκτυο.
Στην ομιλία του «επέμεινε» στους νέους που χρησιμοποιούν κατά σχεδόν 90% το διαδίκτυο οπότε και η πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι ο βασικός κανόνας.
Οι μύθοι και πραγματικότητες του ιντερνέτ
- Μύθος: Είμαστε ανώνυμοι στο διαδίκτυο
Πραγματικότητα: Κάθε ενέργεια αφήνει ίχνη. Τίποτα από αυτά που δημοσιεύουμε δεν διαγράφεται
- Μύθος: ‘Ο,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια.
Πραγματικότητα: Πρέπει πάντα να επαληθεύουμε τις πηγές μας
- Μύθος: Υπάρχουν εργαλεία προστασίας κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει 100% προστασία στο διαδίκτυο
Τα «αρπαχτικά του Ίντερνετ» όπως είναι γνωστοί οι ενήλικες που προσπαθούν να αποπλανήσουν ανήλικους προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διαμονής, τα ενδιαφέροντα και σεξουαλικές εμπειρίες των θυμάτων τους με σκοπό να τα εκβιάσουν και να τα συναντήσουν.Οι κανόνες είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Αυτό που ισχύει σήμερα, αλλάζει σε μία ώρα ή ένα λεπτό. Προσπαθούμε οι μεγαλύτεροι να ενημερωνόμαστε και να προστατεύουμε συμβουλεύοντας τα παιδιά μας, καθώς όταν πριν δέκα χρόνια λέγαμε ότι υπάρχει ένας υπολογιστής στο σπίτι και να είναι σε κοινόχρηστο χώρο. Τώρα με τα κινητά, δεν υπάρχει αυτός ο ‘’κανόνας’’. Οι συμβουλές βεβαίως έχουν τον κανόνα που τηρούμε και εκτός σπιτιού. Όπως δεν εμπιστευόμαστε αγνώστους, δεν τους συναντάμε και δεν τους μιλάμε, αυτά ισχύουν και στο ιντερνέτ.Επίσης, δεν ανοίγουμε κάμερα και καλό είναι να βάζουμε ένα αυτοκολλητάκι πάνω για να την κρατάμε σίγουρα κλειστή! Αναφορά έγινε και στον διαδικτυακό εκφοβισμό γνωστό και ως cyber bullying. Κοριτσάκια ή αγόρια που μπορεί να πέσουν θύματα, στέλνοντας φωτογραφίες ή πληροφορίες…
Ακόμη, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια ενημέρωσης της Europol «Say No!» και ενημερώνει τους πολίτες για τον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό των παιδιών μέσω του διαδικτύου, γνωστού και ως «sextortion».
«Say No!»: Το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. για τους διαδικτυακούς εκβιασμούς παιδιών
Χ.Π.