Είναι 43 ετών. Γεννημένη στην Κρύα Βρύση όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα, έχει 6 παιδιά και σε ηλικία 38 ετών αποφάσισε να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Πέρασε και μάλιστα σε καλή θέση, στη Σχολή Φιλοσοφικής του ΑΠΘ
από την οποία αποφοίτησε πριν από λίγες μέρες! Το πτυχίο της Λένας Νίκου, που κοσμεί πλέον τον τοίχο του σπιτιού της αποδεικνύει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός, ότι «ποτέ δεν είναι αργά» και η ίδια αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.
Ο δρόμος βέβαια για την απόκτηση του πτυχίου της και μάλιστα 19 ολόκληρα χρόνια μετά την αποφοίτηση της από το λύκειο, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.
Όπως εξηγεί η κ. Νίκου το 2011 αποφάσισε να διαβάσει μόνη της και να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Το διάβασμα μάλιστα το έκανε στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της αφού εκτός από μεγάλωμα των 6 παιδιών της εργάζεται σκληρά και στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο της περιοχής. Καθημερινά η Λένα Νίκου σηκωνόταν στις 4.30 το πρωί. Με μόλις 2,5 ώρες ύπνου, αφού έπρεπε από το προηγούμενο βράδυ να μαγειρέψει για την οικογένεια της έπαιρνε για 4 ολόκληρα χρόνια το τρένο κάθε πρωί για να φθάσει στην Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή άνοιγε βιβλία, έπαιρνε στυλό και σημείωνε.
Μετά το μάθημα επέστρεφε στην Κρύα Βρύση και δούλευε στο ζαχαροπλαστείο και αργά το απόγευμα επέστρεφε στο σπίτι για να ασχοληθεί με τα παιδιά της και τις δουλειές του σπιτιού. «Με βοηθούσαν πάρα πολύ τα παιδιά μου στην καθημερινότητα», λέει η κ. Νίκου. «Τόσα χρόνια έκανα πάντα κάτι για να ικανοποιήσω τους άλλους. Ήθελα να κάνω κάτι και για μένα και την ψυχή μου», εξομολογείται στη “δημοκρατία”. Μιλώντας για τις δυσκολίες που συνάντησε σημείωσε πως «δεν υπάρχει πρόβλεψη στο δημόσιο πανεπιστήμιο για σπουδάστριες μητέρες». «Πολλές φορές δεν είχα που να αφήσω το παιδί μου για να πάω στο μάθημα. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας παιδικός σταθμός εντός του ΑΠΘ. Αυτό θα βοηθούσε και θα έδινε κυρίως κίνητρο σε πολλές μαμάδες να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα», καταλήγει η κ. Νίκου.
πηγή: Δημοκρατία (έντυπη εφημερίδα, ένθετο ΖΩΗ)