Θα επιδιωχθεί η ένταξη του δικτύου ύδρευσης της Έδεσσας, αλλά και του μουσικού σχολείου στα Γιαννιτσά
«Στηρίζουμε την κοινωνία στα δύσκολα, στεκόμαστε κοντά στις παραγωγικές, στις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο νομό Πέλλας και στις συναντήσεις που είχε στην Έδεσσα με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και με μέλη και φίλους της ΝΔ.
«Η ΝΔ αγωνίζεται πάντα για την προκοπή και το καλό όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων και η κυβέρνηση έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τους πιο ευάλωτους, μέσα στην παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, επειδή η οικονομία «υπεραποδίδει» και η χώρα έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη», τόνισε Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση μελών και φίλων του κόμματος του, το μεσημέρι, στους Καταρράκτες της ‘Έδεσσας.
«Εισερχόμαστε πια στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης και πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί, ότι παρά τις πολύ μεγάλες κρίσεις οι οποίες μας προέκυψαν, έχουμε οδηγήσει το σκάφος της πατρίδας, με ασφάλεια, σε πολύ φουρτουνιασμένα νερά και η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2019, όταν ήρθαμε στα πράγματα. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι αυτόν τον αγώνα, να στηρίζουμε την κοινωνία στα δύσκολα, να στεκόμαστε κοντά στις τις παραγωγικές στις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, στους αγρότες μας, οι οποίοι τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην τοπική οικονομία, στους επιχειρηματίες μας, στους εργαζόμενους, θα (τον) συνεχίσουμε, αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ανείπωτη τραγωδία» του πολέμου και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, αλλά και στις συνέπειες του πολέμου, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και πληθωριστική κρίση, η οποία, όπως είπε, «μας έχει υποχρεώσει όλους στην αναδιάταξη των δυνάμεων μας και στη στροφή των προτεραιοτήτων μας στη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουμε» και πρόσθεσε:
«Είμαστε σε θέση να στηρίξουμε την κοινωνία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή η οικονομία μας υπεραποδίδει, επειδή έχουμε έναν από τους ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, επειδή έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα που το έχουν περισσότερη ανάγκη με ένα ακόμη έκτακτο επίδομα και από το 2023 να προχωρήσουμε στις πρώτες αυξήσεις των συντάξεων εδώ και πολλά χρόνια και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους συμπολίτες μας, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, έτσι ώστε να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων που δοκιμάζονται εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η «εμπιστοσύνη», που αντικρίζει στα πρόσωπα των μελών και των φίλων της ΝΔ «αντανακλά συνολικά στην άποψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων για τη διακυβέρνηση της ΝΔ». Υπενθύμισε, την «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες που είχε ζητήσει προεκλογικά, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι, παρά τις δυσκολίες, ήμασταν συνέπειες στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» και συνέχισε: «Είπαμε ότι θα μειώσουμε φόρους, τους μειώσαμε. Είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, τις δημιουργήσαμε. Είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδος στην περιοχή και την Ευρώπη και σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν. Διότι ενισχύσαμε την άμυνα μας και θωρακίσαμε τις συμμαχίες μας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» είπε, συμπληρώνοντας:
«Ακριβώς αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να την αμφισβητήσει. Κι όταν έρθει η ώρα, το 2023 στη λήξη της θητείας μας και ξαναθέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού την κρίσιμη απόφαση για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι Έλληνες πολίτες θα μας δώσουν τη δεύτερη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας και δε θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα, καμία επιστροφή σε ένα παρελθόν, το οποίο θέλουμε όλοι μας, ανεπιστρεπτί, να το ξεχάσουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους παλιούς και νέους υποστηρικτές του κόμματος του, επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ είναι κάτι μεγαλύτερο από ότι ήταν στο παρελθόν, είναι μια παράταξη που ενώνει, δεν είναι μια παράταξη που διχάζει» και ότι «εκπροσωπεί τη λαϊκή, κοινωνική βάση της χώρας μας». Συμπλήρωσε, ότι η ΝΔ είναι μια παράταξη που «αγωνίζεται πάντα για το καλό και την προκοπή όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, ασχέτως με τις πολιτικές επιλογές τις οποίες κάνουν» και πρόσθεσε:
«Αυτή την πολιτική θα εξακολουθώ να υπηρετώ και είμαι σίγουρος ότι με τη δική μας δύναμη με τη δική σας στήριξη θα μπορέσουμε και μετά τις εκλογές του 2023 να συνεχίζουμε το έργο μας», υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ έγινε στα Γιαννιτσά, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ξαναεπισκεφθεί την Πέλλα ως τις επόμενες εκλογές, λέγοντας : «Μας έφερε γούρι η Πέλλα, θα μας φέρει και στις επόμενες εκλογές».
Τα δύο μεγάλα έργα υποδομής στην Πέλλα θα γίνουν με βεβαιότητα
«Τα δύο μεγάλα έργα, που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Πέλλας για τις επόμενες δεκαετίες, ο δρόμος, η οδική σύνδεση Έδεσσας-Θεσσαλονίκης και το φράγμα του Αλμωπαίου θα γίνουν με βεβαιότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα στελέχη και τους φίλους του κόμματος.
Νωρίτερα, είχε διαβεβαιώσει για αυτό και τους φορείς της αυτοδιοίκησης της περιοχής, σε σύσκεψη που προηγήθηκε στο Διοικητήριο.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι συνολικά οι χρηματοδοτικοί πόροι που κατευθύνονται στο νομό Πέλλας, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από το «Φιλόδημος ΙΙ» ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα προαναφερθέντα μεγάλα έργα υποδομής.
Ακόμη, δήλωσε ότι ο νομός Πέλλας είναι «πρωταγωνιστής» στον πρωτογενή τομέα» και έχει ωφεληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης μέσα από προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι και κάποιες εκκρεμότητες θα αντιμετωπιστούν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του υπουργείου και του ΕΛΓΑ.
Παράλληλα, είπε ότι «οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καταβάλλονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι στο παρελθόν» και ότι ήδη στην Πέλλα, που είχε ζημίες πέρυσι σε καλλιέργειες, «συνολικά οι αποζημιώσεις του 2021 καταβλήθηκαν στα τέλη του Μαρτίου του 2022, νωρίτερα από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν».
Επεσήμανε ότι το φράγμα του Αλμωπαίου, χωρητικότητας 35,5 εκατ. κυβικών μέτρων για άρδευση 120.440 στρέμματα, το δεύτερο μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στη χώρα «είναι πια έτοιμο, προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης». Σημείωσε, ότι πρόκειται ουσιαστικά για δύο ξεχωριστά έργα, το πρώτο, ο ταμιευτήρας, που θα δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες και χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δεύτερο, το αρδευτικό δίκτυο, ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύπτει όλους τους δήμους και θα γίνει με ΣΔΙΤ, για είκοσι, εικοσιένα χρόνια και θα καλύπτεται στο διάστημα αυτό και η συντήρηση του. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται 19 μικρά αρδευτικά έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την οριζόντια οδική σύνδεση Έδεσσας-Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε πως έως το τρίτο τρίμηνο του 2023 θα έχει προκύψει ανάδοχος για την εκκίνηση του έργου. Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και η διορία για την υποβολή φακέλων συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η 31η Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα έργο «πολύ σημαντικό για την Πέλλα και με αναπτυξιακό πρόσημο», καθώς θα συμβάλει και στην ευκολότερη διακίνηση των εμπορευμάτων και των αγαθών του πρωτογενούς τομέα και πρόσθεσε: «Είναι μία από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία Περιφερειακή Ενότητα της χώρας η οποία θα βρίσκεται σε απομόνωση και πια είμαστε σίγουροι ότι το έργο αυτό θα μπορέσει να δρομολογηθεί με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους»… Για άλλα ζητήματα, που αφορούν τον νομό, όπως η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στις πόλεις και στην προοπτική του «νομού ως ενός πόλου προσέλκυσης τουρισμού 12 μήνες το χρόνο», λόγω και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιά αλλά και της μοναδικής φύσης της περιοχής.
«Πιστεύω πολύ στον χειμερινό τουρισμό. Θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα -και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να δρομολογήσουμε στην ΕΤΑΔ- να μπορεί να παραχωρεί χιονοδρομικά μέσω πολυετών συμβάσεων, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται οι σχετικές επενδύσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σίγουρα, τα Λουτρά Πόζαρ από μόνα τους είναι ένας προορισμός ο οποίος χρήζει περισσότερης αξιοποίησης και σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη σύνδεση αυτή καθ’ αυτή με το βουνό».
Επίσης σημείωσε την ένταξη του Κάστρου της Αλμωπίας στο Ταμείο Ανάκαμψης, με σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του στο Μουσείο και για την πρόοδο των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. «Έχει τεράστιες δυνατότητες για προσέλκυση ακόμα πολλών περισσότερων επισκεπτών, έτσι ώστε πραγματικά το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού να αναδειχθεί σε όλη του την έκταση και με όλους τους προορισμούς, οι οποίοι μπορούν στον επισκέπτη να δώσουν μία συνολική εικόνα για το τι συνέβη σε αυτόν εδώ τον τόπο πριν από 2.300-2.400 χρόνια».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις θετικές επιδράσεις του προγράμματος «Α. Τρίτσης» και του «Φιλόδημου ΙΙ» για τις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε ότι στην επόμενη περίοδο θα επιδιωχθεί η ένταξη του δικτύου ύδρευσης της Έδεσσας, αλλά και του μουσικού σχολείου στα Γιαννιτσά, και εάν υπάρχει μελετητική ωριμότητα και για ειδικό νηπιαγωγείο στη Σκύδρα.
Μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης σε τοπικό επίπεδο από τους δήμους της «σχολάζουσας» περιουσίας του δημοσίου, όπως πρώην στρατόπεδα, εκτάσεις, κ.α. «Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε αιτήματα, να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα, να σκεφτούμε έξυπνα για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε περιουσία του δημοσίου» ανέφερε στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ο πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης για την ΠΕ Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, οι βουλευτές Πέλλας της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης, και ο Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου και Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης.