Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης παρουσίασης του οδικού χάρτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρση του lockdown
καθώς το κρούσματα παραμένουν στα ύψη, αφήνουν κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ήταν χωρίς νόημα να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, δεδομένου το γεγονότος ότι τα κρούσματα αλλά και οι διασωληνωμένοι όπως και οι νεκροί, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με την αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ, μετά από ένα μήνα lockdown. Έτσι, το πιθανότερο είναι αύριο ή την Παρασκευή να ανακοινωθεί η παράταση κατά μία εβδομάδα του lockdown (το οποίο λήγει την Δευτέρα 7/12) και όταν η επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετικές ανακοινώσεις.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ (Lee C. Bolinger), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνο όταν έχουμε τα εμβόλια. Ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο, επεσήμανε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαλαρώσαμε ελαφρά το καλοκαίρι
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, ελπίζω πως πήραμε το μάθημά μας. Καθώς τα πήγαμε εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση, νομίζω πως χαλαρώσαμε ελαφρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του εφησυχασμού» είπε ο πρωθυπουργός.
«Οπότε, τουλάχιστον ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, θα είμαι πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έφερε ως παράδειγμα «τη νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση… δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο». «Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμού είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
Ο ακριβής τίτλος της συνεδρίας ήταν «Η Ελληνική μετεξέλιξη: Ξεπερνώντας την οικονομική κρίση, τον λαϊκισμό και την Covid», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά τόσο σε ερωτήσεις του κ. Μπόλινγκερ, όσο και φοιτητών, ομογενών και μη. Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως το σύστημα υγείας δέχεται μεγαλύτερη πίεση σε αυτό το δεύτερο κύμα, δήλωσε όμως συγκρατημένα αισιόδοξος πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη και θα βαδίσει σε έναν ασφαλή δρόμο μετά το πέρας της πανδημίας. «Η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ανοίξαμε την οικονομία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και καταφέραμε να προσεγγίσουμε τουρισμό με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, προκειμένου να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου εισοδήματος» είπε ο πρωθυπουργός.
«Όπως γνωρίζετε, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απέφυγε το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα κι έβαλε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας» συνέχισε, τονίζοντας: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Κάθε λοκντάουν έχει επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε ζωές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η Ε.Ε. βρίσκεται εν αναμονή του εμβολίου.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις
Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως «είμαστε μια κεντροδεξιά Κυβέρνηση με την υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχίζονται παρά την πανδημία», ενώ τόνισε πως «πριν τον κορωνοϊό, η οικονομία πήγαινε αρκετά καλά». «Επίσης, το πολιτικό τοπίο εσωτερικά είναι ισχυρό. Ηρθαμε στην εξουσία επικρατώντας μιας λαϊκίστικης Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτήν την στιγμή είμαστε ακόμα πιο ισχυροί πολιτικά σε σχέση με την περίοδο των εκλογών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της ανόδου των λαϊκιστικών δυνάμεων.
«Υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά: Οι λαϊκιστές μπορεί να μην έχουν τις σωστές απαντήσεις, αλλά πολλές φορές κάνουν τις σωστές ερωτήσεις. Τι γίνεται με το εισόδημα; Τους ανθρώπους που παραμένουν απομονωμένοι; Είναι αλαζονικό να απαξιώσεις αυτά τα ερωτήματα, ακόμη κι αν έρχονται από πολιτικούς που τους λέμε λαϊκιστές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα «έχει επισπεύσει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται», συμπληρώνοντας όμως πως «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαφυλάει τα σύνορά της», κατηγορώντας την Τουρκία πως «εργαλειοποιεί γεωπολιτικά πρόσφυγες και μετανάστες».
Πηγή: iefimerida.gr