Monday, 27 January, 2025

Μόνιμοι οι μετανάστες με τις ευλογίες της κυβέρνησης – Δίνουν έναν χρόνο άσυλο για όλους

Αδυνατούν να εξετάσουν τις αιτήσεις την ώρα που ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 1.000% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ζητούν στοιχεία από τους ενδιαφερόμενους ακόμη και μέσω Skype

Χάνει κάθε έλεγχο στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό η κυβέρνηση εν μέσω σοβαρών επεισοδίων στις δομές φιλοξενίας. Είναι πλέον σαφές και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της στο ζήτημα αυτό.

Όπως αποδεικνύεται και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις των αρμοδίων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν στη χώρα μας για αρκετά χρόνια. Ήδη η κυβέρνηση προχωρά στον τριπλασιασμό του χρόνου ισχύος των χορηγούμενων δελτίων αίτησης ασύλου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, θα απαιτηθεί ένας ολόκληρος χρόνος μόνο για την καταγραφή των δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που μαζικά ζητούν να υποβάλουν όσοι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες. Για τον λόγο αυτό και σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει τουλάχιστον μια πρώτη καταγραφή κάποιων βασικών προσωπικών στοιχείων προσφύγων και μεταναστών επιστρατεύονται και κινητά κλιμάκια καταγραφής στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, με βάση τα έως σήμερα δεδομένα των μεταναστευτικών ροών ο εκτιμώμενος αριθμός όσων θα αιτηθούν άσυλο ανέρχεται σε περίπου 50.000 άτομα. Ειδικότερα, με απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρίας Σταυροπούλου αυξάνεται η διάρκεια ισχύος των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία, ενώ ήδη τα αιτήματα ασύλου έχουν αυξηθεί έως και 1.000% σε σχέση με την περσινή χρονιά! Το σκεπτικό της απόφασης της 31ης Μαΐου είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. «Τη διαπίστωση ότι με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του αριθμού των υποβαλλόμενων αιτήσεων διεθνούς προστασίας, η εξέτασή τους θα ολοκληρώνεται εντός 6 μηνών κατά μέσο όρο, καθώς και τη διαπίστωση ότι από την απλή καταγραφή των αιτήσεων διεθνούς προστασίας σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο (β) του άρθρου 36 του Ν.4375/2016, έως τη διενέργεια της πλήρους καταγραφής του στοιχείου (α) της παραπάνω παραγράφου, θα μεσολαβεί κατά μέσο όρο διάστημα 1 έτους», αναφέρεται.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος από την απλή καταγραφή των στοιχείων των αιτούντων διεθνή προστασία μέχρι την πλήρη καταγραφή. Και όπως ορίζεται, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία: «Η πλήρης καταγραφή περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία ταυτότητας, τη χώρα καταγωγής του αιτούντος, το όνομα του πατέρα, της μητέρας, του/της συζύγου και των τέκνων του, βιομετρικά στοιχεία αναγνώρισης, καθώς και σύντομη αναφορά των λόγων για τους οποίους ο αιτών ζητά διεθνή προστασία». Από εδώ και στο εξής τα δελτία με τα οποία θα εφοδιάζονται οι αιτούντες διεθνή προστασία -εφόσον έχει πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων- θα έχουν διάρκεια έξι μηνών. Στην περίπτωση, όμως, που έχει πραγματοποιηθεί απλή καταγραφή των ελάχιστων απαραίτητων στοιχείων και εκκρεμεί η πλήρης καταγραφή τους, τα χορηγούμενα δελτία θα έχουν διάρκεια ενός έτους.

Η πρόσφατη απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου καταργεί όμοιά της που είχε υπογράψει η κυρία Σταυροπούλου τον Μάιο του 2014.

Μέχρι σήμερα και βάσει εκείνης της απόφασης, τα δελτία με τα οποία εφοδιάζονταν οι αιτούντες διεθνή προστασία είχαν διάρκεια ισχύος μόλις τέσσερις μήνες. Σε ό,τι αφορά δε τους αιτούντες με χώρες καταγωγής την Αίγυπτο, την Αλβανία, τη Γεωργία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, η διάρκεια των δελτίων αυτών καθοριζόταν σε 45 ημερολογιακές ημέρες αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, τόσος ήταν ο χρόνος εξέτασης έκδοσης των αποφάσεων επί των αιτήσεων. Στο μεταξύ και στο ίδιο πλαίσιο δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου αναφορικά με τη σύσταση κινητών κλιμακίων ασύλου.

Η απόφαση με την οποία αυξάνεται η διάρκεια ισχύος των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία σε έναν χρόνο

efhmerida

Με την απόφαση αυτή προβλέπεται η σύσταση κινητού κλιμακίου Νοτίου Ελλάδoς, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την υλοποίηση του έργου αυτού στις δομές που βρίσκονται στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ηπείρου. Το αντίστοιχο κλιμάκιο Βορείου Ελλάδoς θα έχει τομέα ευθύνης την Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η διαδικασία είναι ανοιχτή σε όσους έφτασαν στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και τις 19 Μαρτίου 2016 χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να προκαταγραφούν και χωρίς να αποκλείεται καμία εθνικότητα. Μετά την προκαταγραφή θα δοθεί στους αιτούντες το δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, το οποίο θα τους εξασφαλίζει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση για την αίτηση ασύλου από το ελληνικό κράτος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, περισσότερα από 260 άτομα, χωρισμένα σε δύο ομάδες, θα εργάζονται επί έξι ημέρες την εβδομάδα σε 6 προσωρινά κέντρα προκαταγραφής σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό, αφότου ολοκληρωθεί η προκαταγραφή σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας, η Υπηρεσία Ασύλου θα στέλνει SMS με την ημερομηνία και τον τόπο του επόμενου ραντεβού των αιτούντων με την αρμόδια αρχή. Οπως αναφέρει η Υπηρεσία Ασύλου στο ενημερωτικό φυλλάδιο, «Είναι πιθανόν το ραντεβού σας να οριστεί μερικούς μήνες μετά την ημερομηνία προκαταγραφής σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές χιλιάδες πρόσφυγες ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αυτό το διάστημα». Πρώτοι θα προκαταγραφούν όσοι μένουν στα επίσημα κέντρα φιλοξενίας, θα ακολουθήσουν αυτοί που έμεναν σε άτυπους καταυλισμούς, ενώ όσοι μένουν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετηθούν στα μέσα Ιουλίου. Για όλους τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα η Υπηρεσία Ασύλου τους προτείνει να το κάνουν μέσω Skype! Η εκτόξευση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου το διάστημα αυτό αποτυπώνεται πλήρως στα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχει αναρτήσει η αρμόδια υπηρεσία και αφορούν στον Απρίλιο. Οι αυξήσεις που καταγράφονται κατά τόπους αγγίζουν ακόμα και το 1.000%! Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο αιτήσεων κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς παρατηρείται στις δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, όπου η μεταβολή είναι της τάξης του 990,9%! Το αμέσως μικρότερο ποσοστό ανέρχεται σε 608,6% και σημειώνεται στη Λέσβο. Οσον αφορά τους αιτούντες διεθνή προστασία, οι Ιρακινοί αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 703,6% σε σχέση με το 2015, οι Σύροι κατά 664,9%, οι Ιρανοί κατά 465%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση των Μαροκινών ανήλθε σε 257,1%.

Όσον αφορά στη συνολική αριθμητική εικόνα των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, αυτή ανέρχεται σε 56.701 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν καταγραφεί 8.422 πρόσφυγες, στην Αττική φιλοξενούνται 9.943 πρόσφυγες, στην Κεντρική Ελλάδα 2.234 και στη νότια 248. Στους 29 χώρους της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν 23.837 άτομα. Στα στοιχεία αυτά υπολογίζονται και 5.602 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (4.915), ενώ εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 1.500 άτομα.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στον αναπτυξιακό νόμο την περασμένη Τρίτη εκπρόθεσμη τροπολογία 85 σελίδων για την αναμόρφωση της Υπηρεσίας Ασύλου, βάσει της οποίας προβλέπονταν, μεταξύ άλλων, προσλήψεις δίχως όριο και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υπαλλήλους της. Μετά την κατακραυγή εκ μέρους της αντιπολίτευσης, όμως, αναγκάστηκε να την αποσύρει επαναφέροντάς τη μία μέρα αργότερα με την απουσία σειράς προκλητικών ρυθμίσεων. Φρόντισε όμως με διάταξη-πλυντήριο να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες που υπάρχουν στους διαγωνισμούς ύψους εκατομμυρίων ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί από τη συγκεκριμένη υπηρεσία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Επιτρέπεται να διενεργούνται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και ανεξαρτήτως ποσού, ο προγραμματισμός, η σύναψη και η τροποποίηση δημόσιων συμβάσεων, η εκτέλεση και η ενταλματοποίηση αυτών που αφορούν στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για την αντιμετώπιση αναγκών της προσφυγικής κρίσης. Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει και για τις σχετικές διαδικασίες που διενεργήθηκαν από 1-1-2015 και θα διενεργηθούν έως 31-12-2016».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά τις διαδικασίες για τη μετατροπή βιομηχανικών κτιρίων που έχει μισθώσει σε όλη την ελληνική επικράτεια σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών «λόγω ανάγκης άμεσης αποσυμφόρησης των πρόχειρων καταυλισμών, με την κατά το συντομότερο δυνατό μεταφορά των εκεί διαμενόντων σε κατάλληλα οργανωμένους χώρους προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας». Μελέτες για τη διαμόρφωση των χώρων αυτών, πιστώσεις για συντήρηση και επισκευή των βιομηχανικών συγκροτημάτων και αγορές υλικοτεχνικής υποδομής «τρέχουν» τις μέρες αυτές με συνεχείς αποφάσεις της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Εργων.

Ποιοι «τρώνε» από το φαγητό των μεταναστών;

5,87 ευρώ κοστίζει η ημερήσια μερίδα του μετανάστη τιμή που θεωρείται εξαιρετικά υψηλή

Στις αρχές του χρόνου οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όταν ανέλαβαν να σιτίσουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.

Οι σημαντικές καθυστερήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων στη διεξαγωγή διαγωνισμών για την καθημερινή σίτιση αυτών των ανθρώπων μετέθεσαν την ευθύνη στο στράτευμα, το οποίο εκτός από την παροχή του προσωπικού ανέλαβε και το σημαντικό κόστος της προμήθειας των υλικών και της παρασκευής του φαγητού. Να σημειωθεί ότι η διατροφή προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε hot spots και κάμπινγκ στην Αττική, όπως στο Λαύριο, στο Σχιστό, στον Σκαραμαγκά, στον Ελαιώνα και τη Νέα Μάκρη, σύμφωνα με πληροφορίες κόστιζε στο Ναυτικό 60.000 ευρώ την ημέρα.

Τους τελευταίους περίπου δύο μήνες η κατάσταση έχει αλλάξει. Ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν το κέτερινγκ μέσω διαγωνισμών, οι οποίοι εκτιμάται ότι έγιναν στο πόδι και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οποιος κατέθετε μία ρεαλιστική τιμή έπαιρνε τη δουλειά χωρίς ιδιαίτερα παζάρια. Το πρόβλημα της σίτισης όμως δεν μπορούσε να περιμένει για να επιλυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι άνθρωποι έπρεπε να τρέφονται καθημερινά. «Θα διενεργηθεί διαγωνισμός με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, με ενσφράγιστες έγγραφες προσφορές, για την κάλυψη κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη των λόγων εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης», ανέφερε χαρακτηριστικά έγγραφο της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας για τη σίτιση μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δημοσιεύεται προκήρυξη σημειώνεται ρητώς ότι «τα γεύματα θα πρέπει να παρασκευάζονται με τη μέθοδο διατήρησης cook & freeze». Και όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτός ο όρος περιορίζει σημαντικά τους υποψήφιους αναδόχους, καθώς οι εταιρείες που έχουν αυτή τη δυνατότητα είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Όπως όμως αποδεικνύεται, όλες αυτές οι παλινωδίες εκτόξευσαν το χρηματικό αντίτιμο της ημερήσιας διατροφής. Το κόστος για την ημερήσια σίτιση του μετανάστη και του πρόσφυγα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 5,87 ευρώ. Σαφώς και δεν συναγωνίζεται τις τιμές γκουρμέ εδεσμάτων, αλλά, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, το κόστος αυτό κρίνεται υψηλό, ενώ παράλληλα δημιουργούνται εύλογες απορίες για το πού πραγματικά πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα. Ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι αρκετές φορές το γεύμα που προσφέρεται δεν είναι φρέσκο αλλά κατεψυγμένο και ενίοτε ύποπτο ως προς τις υγιεινές προδιαγραφές του, δεδομένου του περιστατικού που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα με θύματα 80 άτομα από τον χώρο φιλοξενίας του Πειραιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αττικόν με οξεία τροφική δηλητηρίαση. Ενδεικτικό, πάντως, του υψηλού αντιτίμου για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών είναι ότι η επιχορήγηση του υπουργείου Παιδείας για την ημερήσια διατροφή κάθε φοιτητή στις φοιτητικές εστίες πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανέρχεται σήμερα μόλις σε 1,80 ευρώ, ποσό δυσανάλογο με το υπερτριπλάσιο τίμημα για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα για το ίδιο θέμα, το 2013, ο τότε βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και σήμερα και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ είχε καταθέσει επερώτηση στη Βουλή χαρακτηρίζοντας «γκουρμέ» το γεύμα του μετανάστη.

226 ευρώ ο ναύλος του μετανάστη, αντί 45

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι εξωφρενικές είναι και οι τιμές για τη μεταφορά μεταναστών με πλοία. Οπως κατήγγειλε σχετικά ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 5,296 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ 23% για τη ναύλωση τεσσάρων πλοίων που μετέφεραν 23.000 πρόσφυγες και μετανάστες προς το λιμάνι του Πειραιά και μεταξύ Φαρμακονησίου – Λέρου. Δηλαδή, κατά τον κ. Θεοχάρη, «το κόστος ανήλθε στα 226 ευρώ το άτομο, όταν «τη θερινή περίοδο το εισιτήριο για απλή μετάβαση από Λέσβο για Πειραιά κοστίζει 45,50, από Χίο για Πειραιά 41,40 και από Λέρο για Πειραιά 33,00 ευρώ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μανόλης Γαλάνης

Μόνιμοι οι μετανάστες με τις ευλογίες της κυβέρνησης – Δίνουν έναν χρόνο άσυλο για όλους

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου