Sunday, 17 November, 2024

Νέοι δικαιούχοι και αύξηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στην Υγεία

Αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων σε μονάδες υγείας φέρνει υπουργική απόφαση για την αναμόρφωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Για τους απασχολούμενους στον τομέα της Υγείας, το ανώτατο ύψος του επιδόματος αυξάνεται στα 200 ευρώ (από 150 ευρώ), ενώ προστίθενται και νέοι δικαιούχοι, όπως ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιοί, οδοντοτεχνίτες και επόπτες υγείας των νοσοκομείων. Στο ίδιο πλαίσιο, προστίθενται στους δικαιούχους και προσωπικό που απασχολείται σε ΕΟΔΥ, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, ΑΕΜΥ, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο του παιδιού.

Οπως ενδεικτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί που έως τώρα δεν λάμβαναν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, θα έχουν εισοδηματικό όφελος 1.800 ευρώ ετησίως (150 ευρώ μηνιαίως το επίδομα), ενώ νοσηλευτές που υπάγονται σε φορείς που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τη χορήγηση του επιδόματος, θα λαμβάνουν 200 ευρώ τον μήνα έχοντας εισοδηματικό όφελος 2.400 ευρώ ετησίως. Στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων προσδιορίζονται ειδικότητες δικαιούχων στις οποίες πλέον καταβάλλεται επίδομα 150 ευρώ, από 70 ευρώ. Για το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, το επίδομα αυξάνεται από 150 ευρώ μηνιαίως στα 200 ευρώ.

Αναδρομική ισχύς

Ειδικότερα, με την κοινή υπουργική απόφαση η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2023, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες με βάσει το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων. Οσοι κατατάσσονται στην Α΄ κατηγορία λαμβάνουν επίδομα 200 ευρώ, στη Β΄ κατηγορία 165 ευρώ, στην Γ΄ κατηγορία 150 ευρώ, στην Δ΄ κατηγορία 105 ευρώ, και στην Ε΄ κατηγορία 70 ευρώ. Ενδεικτικά στην Α΄ κατηγορία κατατάσσονται νοσηλευτές, νοσοκόμοι, βοηθοί νοσηλευτές, βοηθοί αναισθησιολόγοι νοσοκομείων, δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της ΑΕΜΥ, του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, καθώς και πληρώματα ασθενοφόρων ΕΚΑΒ. Στη Β΄ κατηγορία κατατάσσονται μεταξύ άλλων ραδιολόγοι, ακτινολόγοι, μαιευτές/μαίες, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων, νεκροτόμοι. Στην Γ΄ κατηγορία, βιολόγοι, τεχνολόγοι, χειριστές ιατρικών συσκευών, καθαριστές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας, φυσικοί, φαρμακοποιοί κ.ά.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το επίδομα καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σε περίπτωση που ανατίθενται στον υπάλληλο καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας τα οποία δεν δικαιολογούν την καταβολή του επιδόματος, το επίδομα παύει να δίνεται.

«Οι αυξήσεις αυτές δεν μας καλύπτουν, στις συνθήκες ακρίβειας που ζούμε», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι εξαιρείται το διοικητικό προσωπικό από το επίδομα, ενώ σημειώνει ότι σε κάποιες ειδικότητες, όπως π.χ. προσωπικό καθαριότητας, το επίδομα παραμένει στο ίδιο ύψος, λόγω αλλαγής κατηγορίας. Αντίθετα, για ικανοποίηση ενός «πάγιου και δίκαιου αιτήματος» κάνει λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, σημειώνοντας ότι δίνονται πραγματικές αυξήσεις-για πρώτη φορά από το 2007-σε περισσότερους από 700 εργαζομένους στον οργανισμό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου