Wednesday, 25 December, 2024

Νοσοκομείο Έδεσσας: 20 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που χαλάνε συνέχεια λόγω παλαιότητας και μία νοσηλεύτρια για έξι ασθενείς

Επικίνδυνες αιμοκαθάρσεις κάνουν οι ασθενείς σε νοσοκομειακές μονάδες της χώρας εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό

Σε αργό θάνατο οδηγούνται οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στις μονάδες τεχνητού νεφρού των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας. Μηχανήματα σαράβαλα, τα οποία συχνά τίθενται εκτός λειτουργίας, ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα, άθλιος ξενοδοχειακός εξοπλισμός και τραγική έλλειψη προσωπικού, με συνέπεια ένας νοσηλευτής να είναι υπεύθυνος για έξι-εννέα αιμοκαθαιρόμενους, είναι η κατάσταση που επικρατεί.

Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, καθώς και η ποιότητα ζωής τους. Μάλιστα συχνές είναι οι επιπλοκές των αιμοκαθαιρόμενων, που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο (πνευμονικά οιδήματα, υπερκαλιαιμία, εμφράγματα), εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας των υπουργών Υγείας να βελτιώσουν τις συνθήκες νοσηλείας στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ).

Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και προσθέτει ότι οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αιμοκαθαιρόμενοι δεν είναι καν ενταγμένοι σε συγκεκριμένες ΜΤΝ και ταλαιπωρούνται επί ώρες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλει ότι, ενώ τα ταμεία των νοσοκομείων είναι μείον και οι ΜΤΝ ρημάζουν, ο ιδιωτικός τομέας ανθεί. Παρότι οι αιμοκαθάρσεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, οι ιδιωτικές μονάδες κάνουν παράνομες χρεώσεις, τις οποίες επιβαρύνονται οι ασθενείς. Ωστόσο, αν προκύψουν επιπλοκές ή προβλήματα, οι ιδιωτικές μονάδες στέλνουν τους αιμοκαθαιρόμενους στα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία.

Τριτοκοσμικές συνθήκες αιμοκάθαρσης

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν συμβάσεις με εταιρείες για αγορά φίλτρων και αναλώσιμου υλικού. Έτσι οι νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση με ό,τι ακατάλληλο φίλτρο βρεθεί ή περισσέψει, γεγονός άκρως επικίνδυνο.

Μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των ασθενών έχουν οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, οι οποίες διαθέτουν μηχανισμό που ενεργοποιείται κατά τις αιμοδυναμικές διαταραχές των αιμοκαθαιρόμενων, αλλά σε πολλές ΜΤΝ οι μηχανισμοί είναι χαλασμένοι. Επιπλέον τα υφάσματα των πολυθρόνων έχουν εμποτιστεί (με τον καιρό) με αίμα των αιμοκαθαιρόμενων, με αποτέλεσμα να είναι άμεσος ο κίνδυνος εμφάνισης νοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Ακούει κανείς στην κυβέρνηση; Αξίζει για λίγα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά καινούργιων πολυθρόνων να κινδυνεύουν οι ασθενείς; Ιδρύματα της χώρας (κληροδοτήματα) ενέκριναν δωρεές μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, αλλά δεν παραδίδονται, επειδή υπάρχει όρος στις δωρεές για άμεση λειτουργία τους (εγκατάσταση και στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό)», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σοβαρά είναι τα προβλήματα στις μονάδες τεχνητού νεφρού στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα στο «ΑΧΕΠΑ», το οποίο εξυπηρετεί περίπου 60 εξωτερικούς αιμοκαθαιρόμενους, από τα 22 μηχανήματα αιμοκάθαρσης τα έντεκα είναι εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες εξαιτίας της έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία. Έτσι οι ασθενείς αναγκάζονται να αλλάζουν βάρδια, ενώ κάποιοι κατέφυγαν στον ιδιωτικό τομέα (δύο ασθενείς). Μάλιστα οι βάρδιες έγιναν τέσσερις, με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών, που καταλήγουν να τελειώνουν νύχτα την αιμοκάθαρση, αλλά και την εξουθένωση του λιγοστού προσωπικού λόγω των επιβαρημένων ωραρίων.

«Μόλις πριν από μία εβδομάδα μάθαμε ότι υπάρχει άνθρωπος που θέλει να κάνει δωρεά ύψους 20.000 ευρώ, ώστε να επιδιορθωθούν τα χαλασμένα μηχανήματα και να λειτουργήσουν πάλι. Σοβαρό πρόβλημα αποτελούν και οι σπασμένες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Φανταστείτε να είσαι καθηλωμένος επί τέσσερις ώρες -όσο διαρκεί η αιμοκάθαρση- και να μην μπορείς ούτε τα πόδια σου να απλώσεις. Οι αιμοκαθαιρόμενοι υποφέρουν και από οστεοπόρωση.

Συνεπώς η πολύωρη ακινησία σε σπασμένες πολυθρόνες επιδεινώνει το πρόβλημα», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου η ΜΤΝ εξυπηρετεί 63 αιμοκαθαιρόμενους. Όπως λέει ο κ. Καραγκιόζης, η έλλειψη προσωπικού είναι δραματική, με αποτέλεσμα ένας νοσηλευτής να είναι υπεύθυνος για οκτώ ή εννέα αιμοκαθαιρόμενους, όταν σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά όρια θα έπρεπε να είναι ένας προς τρεις.

«Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα τα απογεύματα και όταν το νοσοκομείο εφημερεύει. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή ταυτόχρονα σε δύο ασθενείς, ο νοσηλευτής είναι αναγκασμένος να επιλέξει σε ποιον θα πάει. Επιπλέον συχνά νοσηλευτής από τη ΜΤΝ καλείται να πάει στη ΜΕΘ, αφήνοντας κενό πίσω του», τονίζει ο κ. Καραγκιόζης.

Εξάλλου σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στον «Άγιο Παύλο» η ΜΤΝ, η οποία εξυπηρετεί περίπου 60 ασθενείς, διαθέτει δεκαοκτώ μηχανήματα αιμοκάθαρσης παλαιότατα, που χρονολογούνται από το 1997 και το 2004, ενώ κατεστραμμένες είναι και οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Ηλικίας άνω των 12 ετών είναι και τα μηχανήματα στη ΜΤΝ του «Γ. Παπανικολάου», όπου εξυπηρετούνται 60 ασθενείς. Παλαιές και φθαρμένες είναι οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η ΜΤΝ στο «Παπαγεωργίου», αλλά εξαιτίας μεγάλης έλλειψης προσωπικού 22 θέσεις για αιμοκαθαιρόμενους είναι ανενεργές.

Δραματική η κατάσταση

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, απογοητευτική είναι η εικόνα και στις ΜΤΝ στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα. Ειδικότερα:

Γ. Ν. Έδεσσας: Διαθέτει 20 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που χαλάνε συνέχεια λόγω παλαιότητας. Μία νοσηλεύτρια εξυπηρετεί έξι ασθενείς. Το μόνο θετικό είναι ότι εγκρίθηκε το σχέδιο μεταφοράς της ΜΤΝ από το υπόγειο στο ισόγειο του νοσοκομείου και η μετακίνηση αναμένεται να γίνει σε έξι-οκτώ μήνες.

Γ. Ν. Πολυγύρου: Η ΜΤΝ στεγάζεται σε ένα παράπηγμα εκτός νοσοκομείου.

Γ. Ν. Κατερίνης: Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ. Ν. Σερρών: Δεν έχει προκηρυχθεί θέση γιατρού. Η μονάδα λειτουργεί με έναν νεφρολόγο, που έρχεται με απόσπαση από τον Πολύγυρο. Εξυπηρετεί πάνω από 70 ασθενείς.

Γ. Ν. Κοζάνης: Έμεινε μόνον ένας γιατρός, ο οποίος θα φύγει λόγω συνταξιοδότησης.

Γ. Ν. Φλώρινας: Λειτουργεί πρωί και απόγευμα για 35 ασθενείς. Υπάρχει αναμονή για πέντε με οκτώ ασθενείς. Yπηρετούν μόνον ένας μόνιμος νεφρολόγος και ένας ιδιώτης με μπλοκάκι, για να καλύπτει τις εφημερίες.

Γ. Ν. Δράμας: 75 αιμοκαθαιρόμενοι και δεκαεπτά άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ. Ν. Κομοτηνής: Παλαιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης, που για μεγάλα χρονικά διαστήματα μένουν εκτός λειτουργίας. 76 αιμοκαθαιρόμενοι και δεκαεπτά άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ. Ν. Καβάλας: 81 αιμοκαθαιρόμενοι και δεκατέσσερα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ. Ν. Ξάνθης: 80 αιμοκαθαιρόμενοι και 20 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Π. Γ. Ν. Αλεξανδρούπολης: 90 αιμοκαθαιρόμενοι και δεκαεννέα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης στο νοσηλευτικό προσωπικό 755, εκτός των ημερών κανονικής άδειας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου