Saturday, 17 May, 2025
Τελευταίες Ειδήσεις

Ξεκίνησε η διαβούλευση για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πέλλας

Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημόσιες υπηρεσίες, επιστημονικοί, πολιτιστικοί, επαγγελματικοί,…

κοινωνικοί σύλλογοι και πολίτες, συμμετέχουν ενεργά στον μελλοντικό σχεδιασμό του Δήμου Πέλλας!
Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία του Δημάρχου Στάθη Φουντουκίδη, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στα Γιαννιτσά, η πρώτη παρουσίαση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Πέλλας. Την παρουσίαση πραγματοποίησε η μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει την εκπόνησή του, παρουσία τοπικών φορέων όπως: Ο Εμπορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, η Αστυνομία, ο Σύλλογος Μηχανικών, δημόσιες υπηρεσίες, το Επιμελητήριο Πέλλας, εκπρόσωποι πολιτιστικών και επιστημονικών συλλόγων, αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναλύθηκε η σπουδαιότητα του ΤΠΣ, το οποίο σε αντίθεση με τα προηγούμενα, θα επικυρωθεί πλέον με Προεδρικό Διάταγμα και όχι απλώς με υπουργική απόφαση. Το σχέδιο θα έχει ισχύ τουλάχιστον 15 ετών, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμη τη σωστή και εμπεριστατωμένη εκπόνησή του. Θα ακολουθήσει σειρά συζητήσεων, προτάσεων και διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία, ώστε μέχρι τις αρχές του 2026 να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το ΤΠΣ χαρακτηρίστηκε ως το «ευαγγέλιο» για το παρόν και το μέλλον του Δήμου Πέλλας, καθώς θα καθορίσει τη μελλοντική του ανάπτυξη και εξέλιξη σε όλους τους τομείς. Ήδη από την πρώτη συνάντηση κατατέθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις, κάτι που δείχνει τη σημασία και την αναμενόμενη ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διαμόρφωσή του. Ο Δήμος Πέλλας θα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία, μέσω εκπροσώπου της Πολεοδομίας στην τριμελή επιτροπή που θα παρακολουθεί την πρόοδο της μελέτης έως την τελική υποβολή της.
Δήμαρχος Πέλλας: “Κορυφαία αναπτυξιακή παρέμβαση”
«Η εκπόνηση του ΤΠΣ, που αφορά όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, αποτελεί μια κορυφαία αναπτυξιακή παρέμβαση. Δεν πρόκειται για μια απλή οικονομοτεχνική μελέτη, αλλά για μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα θέσει τα θεμέλια για τον μελλοντικό σχεδιασμό του Δήμου, με όρους βιωσιμότητας, ισονομίας και προοπτικής”.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης, προσθέτοντας: “Το ΤΠΣ είναι ένα καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ως πολύτιμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού, θα καθορίσει τη διαχείριση του χώρου, τη χρήση γης, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. Έρχεται να θεραπεύσει λάθη του παρελθόντος και να αποδώσει στους πολίτες την αξία της περιουσίας τους, θέτοντας σωστούς όρους ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής”.
Σύμφωνα με τον κ. Φουντουκίδη, μέσα από το ΤΠΣ ο Δήμος Πέλλας αποκτά:
• Καθορισμό των χρήσεων γης
• Οριοθέτηση των οικισμών
• Εντοπισμό καταπατημένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων
• Προγραμματισμό τεχνικών υποδομών και δικτύων
• Προστασία του τοπικού περιβάλλοντος.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης, ο Δήμος θα διαθέτει ένα εργαλείο που θα ενισχύει τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια στις αδειοδοτήσεις και θα προσφέρει ξεκάθαρους προσανατολισμούς σε πολίτες, επαγγελματίες, γεωργούς και επιχειρηματίες.
Επειδή το ΤΠΣ αφορά τη συνοχή της κοινωνίας, την ποιότητα ζωής, τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στον δημόσιο χώρο και την προστασία του τόπου, η συμμετοχή όλων- φορέων, υπηρεσιών και πολιτών-είναι απαραίτητη.
Και ο Δήμαρχος κατέληξε ως εξής: “Ως Δημοτική Αρχή, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, διασφαλίζοντας ότι θα ακουστούν όλες οι φωνές. Στόχος μας είναι ένας Δήμος που σχεδιάζει με όραμα και αναπτύσσεται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Συγχαίρουμε όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται για την προώθηση της μελέτης και ευχόμαστε καλή συνέχεια στην απαιτητική αλλά τόσο σημαντική αυτή διαδικασία”.
Από το Γραφείο Τύπου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.