Μία πολύ ενδιαφέρουσα από αρχαιολογικής και ιστορικής πλευράς ομιλία παρακολούθησαν οι παραβρισκόμενοι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας
με θέμα: “Ελληνικά 700 π.χ. στη Μεθώνη Πιερίας”.
Ομιλητής ο καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Τζιφόπουλος, όπου παρουσίασε στα πλαίσια του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών, που διοργανώνεται από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών “Ο Φίλιππος’’ τα όσα έχουν βρεθεί στις ανασκαφές που γίνονταν στη Μεθώνη Πιερίας από τους αρχαιολόγους Μπέσιο, Κοτσώνα και Τζιφόπουλο.
191 ενεπίγραφα αγγεία του 8ου και 7ου αι.π.Χ. ( 730-690), γεγονός αρχαιολογικό που ακόμη συζητιέται στα αντίστοιχα συνέδρια του εξωτερικού. Για την αρχαία Μεθώνη οι γνώσεις είναι λιγοστές και αποσπασματικές από το 733π. Χ. περίπου…
Με τις ανασκαφές στη Μεθώνη ήρθαν στο φως χιλιάδες κεραμικά αγγεία ενεπίγραφα ή χωρίς χαράγματα ακόμη και κάποιοι αμφορείς για υγρά ή στερεά προϊόντα και προέλευση από Κόρινθο, Αττική, Ιωνία και Φοινίκη. Δείγματα αυτών ως αντίγραφα είδαν οι παριστάμενοι στην αίθουσα.
Οι επιγραφές των αγγείων της Μεθώνης τη γνώση και γραφή του ελληνικού αλφαβήτου στη Μακεδονία από το 730 π.Χ. κι όπως αναφέρουν και οι Ανδρόνικος, Τιβέριος και Hammond η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού.
Οι επιγραφές των αγγείων της Μεθώνης το 700 π.χ. στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών (βίντεο)