Για τον chef από τα Γιαννιτσά που ο «Λόγος Πέλλας» έγραψε από τις 14 Μαΐου ότι αναχωρεί για τη Γερμανία για να ‘’εκπλήξει’’ με την ελληνική
γαστρονομική μαγειρική του – δείτε εδώ – ο Γιάννης Λιάκης, επέστρεψε από το φεστιβάλ ‘’Ελληνικής Κουζίνας’’ το οποίο πραγματοποιήθηκε από 18-21 Μαΐου στο Τύμπιγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Όπως αναφέρει το star.gr ‘’Τον συναντήσαμε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, και ο chef μίλησε για την επαφή του με τους Γερμανούς και τη διατροφική επανάσταση που φιλοδοξεί να φέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γιαννιτσά. Από εκεί δηλαδή που ξεκίνησαν όλα…
“Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Γιαννιτσά. Αγαπώ πολύ την πόλη μου. Παρόλο που εργάστηκα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όνειρο μου από τότε που ξεκίνησα τη σχολή περίπου πριν 12 χρόνια, ήταν να επιστρέψω στον τόπο μου και να κάνω κάτι διαφορετικό”, λέει ο ίδιος.Αν και μετά το Λύκειο σκεφτόταν να γίνει κουρέας, κάνοντας μάλιστα εγγραφή σε σχετική σχολή, η μοίρα έφερε στο δρόμο του κατσαρόλες και τηγάνια, αντί για ψαλίδια και χτένες. “Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που αποφάσισα πως θέλω να γίνω chef. Είχα πάει σε σχολή για να γίνω… κουρέας, μια μέρα, ενώ ανέβαινα το ασανσέρ κατά λάθος άνοιξε μπροστά μου μια πόρτα από τμήμα μαγειρικής! Είδα στο βάθος παιδιά να μαγειρεύουν και να πειραματίζονται και ενθουσιάστηκα. Τότε μέσα μου είπα “αυτό θέλω να κάνω”, προσθέτει ο Γιάννης. Και αυτό έκανε. Άλλαξε σχολή, άλλαξε τμήμα, φόρεσε ποδιά και αφού απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε βραβευμένες κουζίνες γνωστών εστιατορίων και ξενοδοχείων σε Πάτμο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Καϊμακτσαλάν επέστρεψε στα Γιαννιτσά για να δώσει gourmet αέρα στην πόλη.
Εκεί, μετονομάζει την γνωστή ταβέρνα της πόλης “η καλύβα του Μπαρμπαγιάννη” σε… “Έμπνευση”, κάνει “extreme make over” στο μενού, και ενθουσιάζει τους πελάτες. Στο μεταξύ, παντρεύεται και αποκτά ένα παιδάκι. Όντας ανήσυχο πνεύμα και βλέποντας την δίψα του κόσμου για σύγχρονη κουζίνα, γυρνά σελίδα, και φτιάχνει από την αρχή, έναν δικό του χώρο, έτσι όπως τον είχε φανταστεί. Στο cafe bar restaurant “Λωτός” κανένας δεν μένει… νηστικός, γι’ αυτό και δεν βρίσκεις εύκολα τραπέζι! “Το ονομάσαμε έτσι, γιατί ο… λωτός συμβολίζει την αναγέννηση, την εξέλιξη” εξηγεί ο chef.
“Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας, το Meze Academy διοργάνωσε το φεστιβάλ ‘’Ελληνικής Κουζίνας’’ στο Τύμπιγκεν, όπου κλήθηκαν δεκάδες chefs από όλη την Ελλάδα να εκπροσωπήσουν τον νομό τους και να αναδείξουν τα πιάτα της περιοχής τους. Με κάλεσαν λοιπόν να εκπροσωπήσω τον νομό Πέλλας. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πήγα μαζί με τη βοηθό μου Ματίνα Βαφειάδου. Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Για μια εβδομάδα, το εστιατόριο σέρβιρε τα πιάτα μας και ήταν μεγάλη τιμή για μας, να βλέπουμε τους Γερμανούς να απολαμβάνουν τις γεύσεις μας και να επικροτούν την προσπάθεια μας”, λέει συγκινημένος, τονίζοντας την αγάπη του γερμανικού λαού για τους Έλληνες.
“Οι Γερμανοί λατρεύουν την ελληνική κουζίνα. Μου έκαναν φοβερή εντύπωση αυτά που άκουγα να λένε για την Ελλάδα, παρά την κρίση, τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και τις διαφορές μας” συνεχίζει, δείχνοντας μας αποκόμματα γερμανικών εφημερίδων που έγραψαν για το φεστιβάλ ‘’Ελληνικής Κουζίνας’’.
Με πληροφορίες από star