Thursday, 26 December, 2024

Ο Δάνης Τζαμτζής στην Απελευθέρωση της Έδεσσας: Οφείλουμε τιμή και δόξα στους άξιους προγόνους μας

Με λαμπρές εκδηλώσεις εορτάστηκε η απελευθέρωση της Έδεσσας, έδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, από τον τουρκικό ζυγό

ανήμερα του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή, προστάτη και πολιούχου της Έδεσσας.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση πανηγυρικής θείας λειτουργίας και δοξολογίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, επίσης, οι τέσσερις βουλευτές Πέλλας και σύσσωμες οι τοπικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις στελέχη της Προεδρικής Φρουράς και Εύζωνοι.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο της Έδεσσας και παρέλαση με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών και στρατιωτών, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Έδεσσας.


Ακολουθεί απόσπασμα από τον πανηγυρικό της ημέρας του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας:
«Συνεορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης της Έδεσσας από τον Τουρκικό ζυγό και το μεγαλείο του Μακεδονικού Αγώνα, μέσα από τον οποίο δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα.
Με ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα, τιμούμε σήμερα τους ήρωες και αγωνιστές των απελευθερωτικών αγώνων, που πότισαν με το αίμα τους την Ελληνική γη, για ελευθερία, αυτοδιάθεση, δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Σήμερα εορτάζεται επίσης η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή, προστάτη και πολιούχου της Έδεσσας, έδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ένας Άγιος της Εκκλησίας μας, ιατρός και αγιογράφος, ο οποίος μας προσέφερε έναν ανεκτίμητο θησαυρό: Το Άγιο Ευαγγέλιο που φέρει το όνομά του και τις Πράξεις των Αποστόλων. Όπως γνωρίζουμε, συνδέθηκε στενά και ακολούθησε τον Απόστολο Παύλο στο ιεραποστολικό του έργο. Με την πολυσχιδή δράση και τον βίο του, ενέπνευσε τους πρώτους Χριστιανούς και με το έργο του ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ο Μακεδονικός αγώνας αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας.
Διαποτίζονταν από το όραμα της απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, με την τεράστια γεωπολιτική και στρατιωτική σημασία.
Σε αυτό τον αγώνα, συμμετείχαν ένθερμοι πατριώτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι οι Έλληνες μπορούν να ομονοούν, να συνεργάζονται και να αγωνίζονται, γύρω από μία μεγάλη ιδέα. Όμως, το κύριο βάρος του αγώνα, το σήκωσε ο γηγενής πληθυσμός της Μακεδονίας μας, ο οποίος αντιστάθηκε και αγωνίστηκε για πολλές δεκαετίες, προασπίζοντας τον ελληνικό πολιτισμό τις παραδόσεις μας, την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.
Οι πνευματικοί άνθρωποι της εποχής, η εκκλησία και ο κλήρος, αλλά και ο απλός λαός, διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο εκείνη την εποχή, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού. Αξίζει να θυμηθούμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στους άξιους πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα που δραστηριοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας: τον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, τον Σαράντη Αγαπηνό ή Καπεταν- Άγρα και τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Μίγγα, αλλά και το Αρχιμανδρίτη οπλαρχηγό παπά-Νίκανδρο Παπαϊωάννου, που οραματίστηκε και οργάνωσε την απελευθέρωση της Αλμωπίας, αλλά και όλους τους κληρικούς και λαϊκούς που αγωνίστηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή, για να μείνει η Μακεδονία μας ελληνική.
Ας θυμηθούμε και ας ανατρέξουμε στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Έδεσσας. Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 1912. Την περίοδο εκείνη, όπως μας πληροφορεί ο έγκριτος Εδεσσαίος ιστορικός Κωνσταντίνος Σταλίδης, η ζωή των Εδεσσαίων οργανώνονταν σε τρεις χριστιανικές συνοικίες.
Οι Χριστιανοί κάτοικοι της πόλης κατάφεραν, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να λειτουργήσουν σχολεία, να διατηρήσουν μία αξιοσημείωτη οικονομία με εργοστάσια και επαγγελματικές συντεχνίες, να φτιάξουν νοσοκομείο και να ιδρύσουν την περίφημη Αλληλοδιδακτική Σχολή. Ανήμερα του Αγίου Λουκά, σήμανε η απελευθέρωση της πόλης. Ο Ελληνικός Στρατός, προελαύνοντας από τον νότο προς τον Βορρά και μέσα από αλλεπάλληλες νικηφόρες μάχες, απελευθερώνει μία-μία τις πόλεις στις οποίες κατοικεί χριστιανικός ελληνικός πληθυσμός.
Η απελευθέρωση της Έδεσσας πραγματοποιήθηκε μέσα σ’ ένα κλίμα χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι κάτοικοι της πόλης υποδέχθηκαν τον Ελληνικό Στρατό με τον χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη»!
Όπως αναφέρει ο Εδεσσαίος συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελίδης, από τις 15 Οκτωβρίου παρέδωσαν οι Τουρκικές αρχές τη φρούρηση της Έδεσσας στους Έλληνες κάτοικους της και την διοίκηση ουσιαστικά, στον Μητροπολίτη Κωνστάντιο και τους Δημογέροντες. Το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου η έκτη ημιλαρχία υπό τον ανθυπίλαρχο Αργύριο Σταυρόπουλο ερχόμενη από τη Βέροια, κατέλαβε το σιδηροδρομικό σταθμό Σκύδρας, στρατηγικό σημείο για τον ανεφοδιασμό του στρατού και απελευθέρωσε την Σκύδρα. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 1912, τρεις στρατιώτες ως προπομποί του προελαύνοντος ελληνικού στρατού, ο Βρασίδας Λαγωνίκος, ο Νικόλαος Αγγελής και ο Νικόλαος Λιβανός καταλαμβάνουν το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μας, αφού συνεπλάκησαν με την εκεί ευρισκόμενη τουρκική φρουρά. Από τους πυροβολισμούς σκοτώθηκαν ο ιερέας του χωριού Σωτήρα, ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Ψυχογιός κι ένας μαθητής του οικοτροφείου. Ήταν οι τελευταίοι νεκροί πριν την απελευθέρωση της πόλης.
Λίγο αργότερα έφτανε στο σταθμό αμαξοστοιχία με ένα λόχο πεζικού του ελληνικού στρατού με επικεφαλής τον αξιωματικό Βασίλειο Γεννηματά, ο οποίος εισήρθε θριαμβευτικά στην Έδεσσα. Την ίδια ώρα από την πόλη ήρθε προς το σταθμό μια πομπή με επικεφαλής το Μητροπολίτη και τους Τούρκους μουφτή, υποδιοικητή και δήμαρχο της Έδεσσας, ο οποίος κρατούσε λευκή σημαία. Στις 11 το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1912 έγινε η επίσημη παράδοση της πόλης από τον Τούρκο δήμαρχο Αλή Ριζά.
Ο τουρκικός Στρατός είχε εγκαταλείψει έγκαιρα την περιοχή, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει την, ιερή τότε για τους Οθωμανούς, πόλη των Γιαννιτσών. Βεβαίως, μετά από δύο μόλις ημέρες σκληρών μαχών, η απελευθέρωση των Γιαννιτσών ήταν γεγονός και πλέον ο Ελληνικός Στρατός κινήθηκε για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα τα ιστορικά γεγονότα σάς είναι γνωστά.
Ποιο είναι όμως το νόημα των εορτασμών; Γιατί χρειάζεται να ανατρέχουμε στην ιστορία μας; Δυστυχώς, η σύγχρονη Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές και δύσκολες «προκλήσεις».
Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μία σοβαρή πολεμική σύρραξη, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε σε δράσεις πολεμικών παρενοχλήσεων, προσπαθώντας ίσως να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Οι εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Νοτιανατολική Μεσόγειο, έχουν κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή και διεθνή Κοινότητα, αλλά ακόμη δε διαφαίνεται η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.
Η εθνική ομοψυχία, η υπεύθυνη στάση απέναντι στα εθνικά ζητήματα και η συστηματική προσπάθεια, από τη θέση που κατέχει ο καθένας μας, αποτελούν ελάχιστες προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Οι αγώνες και οι θυσίες για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού, όπως και ο Μακεδονικός αγώνας στο σύνολό του, σηματοδοτούν το ιερό καθήκον των Ελλήνων για επαγρύπνηση και συνεχή αγώνα υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.
Η Ελλάδα η πατρίδα μας, η χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σ όλη την οικουμένη, περνά τα τελευταία χρόνια μεγάλες δυσκολίες. Η οικονομική κρίση αφήνει τα σημάδια της σ όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι μας κάνει ποιο δυνατούς. Η πατρίδα μας και κατά το παρελθόν πέρασε δύσκολες περιόδους. Η Επανάσταση του 21, ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι και ο Α Παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική καταστροφή και η γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο Ελληνοιταλικός πόλεμος του 1940, ο Β παγκόσμιος πόλεμος και ο εμφύλιος πόλεμος, ήταν πολύ δύσκολες περίοδοι για την πατρίδα μας. Οι Έλληνες έχυναν αίμα και δάκρυα, όμως η Ελλάδα παρέμεινε όρθια, διπλασιάστηκε και αναπτύχτηκε.
Παρά τις σημερινές δυσκολίες, οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και ενωμένοι να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες και να ατενίσουμε το μέλλον ξανά με αισιοδοξία. Γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας, την νέα γενιά και στους προγόνους μας, γιατί είναι στο DNA των Ελλήνων, της Ελλάδας μας, να αναγεννιόμαστε από τις στάχτες μας και γιατί όπως λέει και το εμβατήριο μας «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά».
Ζήτω η αθάνατη Ελληνική ψυχή, Ζήτω η Ελλάδα μας, Ζήτω η μια και μοναδική Ελληνική Μακεδονία μας». Εντωμεταξύ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Σκύδρας την περασμένη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, όπου κατέθεσε και στεφάνι τιμώντας τους ήρωες και πεσόντες των απελευθερωτικών αγώνων, στο ηρώο της πόλης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου