Sunday, 22 December, 2024

Ο Δημήτρης από τα Γιαννιτσά μετανάστης στην Αυστραλία, όπως και δεκάδες άλλοι νέοι…

Τεράστιο το κύμα μετανάστευσης – Φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό

Οι προοπτικές που ανοίγονται στις χώρες του εξωτερικού για μια καλύτερη ζωή κάνει τους νέους, αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να μεταναστεύουν. Ο πρώτος και κυρίαρχος λόγος μετανάστευσης των νέων είναι η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα.

Ο Δημήτρης Βαρετιμίδης, μόλις 20 ετών, έχει ήδη 15 μήνες στην Αυστραλία. Επέστρεψε για λίγο διάστημα να δει τους συγγενείς του στα Γιαννιτσά και αναχωρεί και πάλι σε λίγες ημέρες.

«Η σκέψη έγινε πράξη όταν τελείωσα το Λύκειο» όπως ανέφερε ο ίδιος ο Δημήτρης στον «Λόγο της Πέλλας». «Από τη στιγμή που δεν κατάφερα σε κάποιους μήνες να βρω εργασία – και ότι και να κάνεις πλέον στην Ελλάδα δεν μπορεί να σου αποφέρει ούτε τα προς το ζην – πήρα τη μεγάλη απόφαση να φύγω στην Αυστραλία. Στο  Σίδνεϋ συγκεκριμένα, όπου ζει επί πολλά χρόνια ο αδελφός του πατέρα μου. Εκεί έχει μία κρεπερί, όπου και ξεκίνησα να δουλεύω και ‘γω.  Το καλό είναι ότι οι ομογενείς αγγίζουν τους 450.000 στην Αυστραλία… έχει δηλαδή πολλούς Έλληνες και δε νιώθεις τόσο εκτός… Άλλωστε, το παίρνεις απόφαση. Πας για δουλειά και ίσως μια καλύτερη ζωή…» συμπληρώνει ο Δημήτρης.

Στην ερώτηση, αν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στα πάτρια εδάφη, όπως μας είπε, αυτό συνδέεται αποκλειστικά με την κατάσταση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, που μόνο ανθηρή δεν προδιαγράφεται…

Τα ίδια ισχύουν για τους περισσότερους νέους που μεταναστεύουν είτε στην Αυστραλία είτε σε κάποια χώρα της ΕΕ ή ακόμη και σε χώρες των Αραβικών Εμιράτων, που ακούμε τελευταία. Το ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες είναι το γεγονός ότι αυξάνεται τόσο ο αριθμός των 40αρηδων που επέλεξαν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό (14%) όσο και εκείνων που είναι παντρεμένοι με παιδιά (με το ποσοστό να αυξάνεται δραματικά κάθε χρόνο, να χωρίζονται οικογένειες ή να φεύγουν όλοι μαζί).

Ο Δημήτρης Βαρετιμίδης μίλησε και για τη διαφορά μισθών, αλλά και του κόστους ζωής. Επί παραδείγματι, στην Αυστραλία στο Σίδνεϋ η κρέπα έχει 13 δολάρια έναντι 2 με 2,5 ευρώ στην Ελλάδα, οπότε μπορούμε να κάνουμε σύγκριση των υπολοίπων προϊόντων, αλλά ο κατώτερος μισθός εκεί είναι στα 600 ευρώ την εβδομάδα, δλδ 2.400 το μήνα…

Γύρω μας σχηματίζεται ένα νέο κύμα εξόδου και μια νέα γενιά που τίποτα δεν την είχε προετοιμάσει για τη συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα μας. Και τώρα αυτή η γενιά καλείται να ακολουθήσει τα βήματα των παππούδων της.   Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη και νέοι από κάθε γωνιά της χώρας καλούνται να μεταναστεύσουν είτε για να σπουδάσουν είτε για να βρουν εργασία.

Σύμφωνα με ειδική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2008 μέχρι το 2013 σχεδόν 223.000 νέοι, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, ηλικίας 25-39 ετών, εξήλθαν μόνιμα από τη χώρα με κατεύθυνση τις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και καλύτερες προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής προόδου.

Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου