Με τις επισκέψεις του στις δομές φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας, της Βέροιας και της Κάτω Μηλιάς ολοκλήρωσε τη δεύτερη μέρα της τριήμερης
περιοδείας του στη βόρεια Ελλάδα ο Νότης Μηταράκης. Το πρωί, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είχε επισκεφθεί τη δομή της Νέας Καβάλας και είχε συναντήσεις με τους δημάρχους Παιονίας και Κιλκίς.
«Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για μια συντεταγμένη ευρωπαϊκή χώρα»
Ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε τη δομή της Βέροιας μαζί με τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, βουλευτή Ημαθίας Απόστολο Βεσυρόπουλο, συνομίλησε με τους διαμένοντες στη δομή και σε δηλώσεις του τόνισε: «Έχουν (οι διαμένοντες) λογικές αγωνίες, στις οποίες η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα δώσει σύντομα τέλος. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για μια συντεταγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Να μπορεί, δηλαδή, να αντιμετωπίζει τα αιτήματά τους με αξιοπρέπεια και ταχύτητα, έτσι ώστε όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να συνεχίσουν τη ζωή τους και να σταθούν στα πόδια τους. Έχοντας ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες και όχι εσαεί προνόμια. Και όσοι δε δικαιούνται, να επιστραφούν με αξιοπρέπεια στις χώρες προέλευσης τους».
Τον υπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του στη δομή της Βέροιας ο βουλευτής Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας και στη δομή της Κάτω Μηλιάς ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.
“Στόχος μας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών. Σε όλη την Ελλάδα, μειώνουμε σταθερά τον αριθμό των διαμενόντων, χάρις στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις περιορισμένες ροές και τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τον ίδιο στόχο έχουμε θέσει και στις Σέρρες. Σήμερα, κλείσαμε δύο ξενοδοχεία τα οποία χρησιμοποιούνταν για φιλοξενία αιτούντων άσυλο. Θα κλείσουμε όλα τα 67 ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε στην χώρα εντός του 2020. Αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια ανάκτησης του μεταναστευτικού φέρνει αποτελέσματα τα οποία γίνονται πλέον ορατά στις τοπικές κοινωνίες” ανέφερε ο Υπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.
Και συνέχισε πως: “Είμαστε σε μια φάση αποσυμφόρησης πλέον και όχι σε μια φάση δημιουργίας νέων δομών. Θεωρώ πώς όσο θα μπορούμε και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να μπορούμε να είμαστε ενεργοί στην φύλαξη των συνόρων, όσο θα είμαστε γρήγοροι στην έκδοση ασύλου, μειώνεται η ανάγκη φιλοξενίας από τα νούμερα που είχαμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια άλλη λογική στο μεταναστευτικό”.
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η χώρα μας δεν δίνει ισόβια δωρεάν φιλοξενία, ούτε ισόβια σύνταξη στους αιτούντες άσυλο, δηλώνοντας πως: “Όσοι έχουν πάρει άσυλο μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχουν την στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης, από κει και πέρα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους της χώρας και πρέπει και οι ίδιοι να δουλέψουν όπως δουλεύουν όλοι για να μπορέσουν να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Έχουν όμως πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, έχουν πρόσβαση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε περιπτώσεις που το δικαιούνται, τους στηρίζουμε στον βαθμό που είναι εφικτό, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις”.
*photo από την επίσκεψη στη Δράμα