Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕ Ιορδάνης Τσώτσος επικεφαλής της αντιπροσωπείας 35 Επιμελητηρίων της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου και της Επιμελητηριακής αποστολής από τις 26 έως 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες όπου στο επίκεντρο ήταν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για επιχειρήσεις και επιμελητήρια, οι ευκαιρίες και δυνατότητες που προέρχονται από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ καθώς και το μεγάλο ζήτημα της ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
Στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε την πρώτη ημέρα προς τιμή της Επιμελητηριακής κοινότητας τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Eευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρέσβης της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, Διονύσιος Καλαμβρέζος, ενώ από πλευράς των προσκληθέντων ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων οι κκ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Χαιρετισμό απεύθυναν, ο Έλληνας επίτροπος, ο οποίος μίλησε για την μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα μας και τη διαχείριση πόρων 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕ Ιορδάνης Τσώτσος ο οποίος τόνισε τα προβλήματα των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τις ανισότητες ανάπτυξης και επενδυτικών ευκαιριών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τόνισε και τα σημαντικά βήματα του Ελληνικού επιχειρείν και του σθένους των Ελλήνων μικρομεσαίων επιχειρηματιών που ανταπεξήλθαν στις απαιτήσεις των καιρών παρά τις επιπτώσεις των συνεχόμενων οικονομικών, υγειονομικών και ενεργειακών κρίσεων.
Στο περιθώριο του δείπνου είχαν την ευκαιρία οι κ.κ. Σχοινάς και Τσώτσος για κατ’ ιδίαν συζήτηση πάνω σε θέματα στήριξης των Ελληνικών επιχειρήσεων και ο κ. Σχοινάς αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση για να επισκεφθεί τον Νομό Πέλλας. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου απηύθυναν χαιρετισμό οι κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο πρέσβης κ. Ιωάννης Βράιλας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ε.Ε. και αναπτύχθηκαν κύκλοι συζητήσεων, μεταξύ άλλων, οι ευκαιρίες για χρηματοδοτικούς πόρους, η πράσινη μετάβαση, τα διαρθρωτικά ταμεία και η ενεργειακή κρίση όπου έγινε από τον κ. Τσώτσο ως εκπρόσωπος της ΚΕΕΕ αλλά και ως συντονιστής της επιτροπής ενέργειας Φυσικών πόρων και δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης της ΚΕΕΕ, εκτεταμένη αναφορά στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη των ΜΜΕ.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και δείπνο εργασίας με το Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών ARGO και αναπτύχθηκε το θέμα «Ολιστική ματιά στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». O Πρόεδρος της ARGO Σπύρος Παππάς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει επίπεδο διεκδίκησης και πλέον δεν παρακαλεί για προγράμματα αλλά διεκδικεί καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις από την επιχειρηματική κοινότητα που τυγχάνουν ανταπόκρισης και αποδοχής.
Η επιμελητηριακή αποστολή κρίθηκε πολύ επιτυχημένη και θα ενδυναμωθούν οι προσπάθειες από την επιμελητηριακή κοινότητα για συνεργασίες και αξιοποίηση εργαλείων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω των Ευρωπαϊκών θεσμών και της μόνιμης Ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.