Friday, 15 November, 2024

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών ν. Πέλλας για την Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών ν. Πέλλας με την ευκαιρία της 1ης Νοεμβρίου, Πανελλήνιας ημέρας δωρεάς οργάνων, αναφέρει τα εξής: Το πρόβλημα της δωρεάς οργάνων

και ανθρωπίνου σώματος είναι ανθρώπινο και κατεξοχήν κοινωνικό. Είναι πρόβλημα που αναδεικνύει μία τραγική πραγματικότητα, την αντίληψη που έχουμε για το συνάνθρωπό μας καθώς επίσης και το επίπεδο της κοινωνικής συνοχής. Το πρόβλημα στην ουσία του είναι, δυστυχώς, προς μεγάλη απογοήτευση όλων μας, αποτέλεσμα αδιαφορίας για το συνάνθρωπο και ακατανόητων, για την εποχή μας, προκαταλήψεων. Η κοινή λογική μας οδηγεί με έναν απλό τρόπο σε μια παραδοχή: όταν η αγάπη περισσεύει στις καρδιές μας, μπορούμε να δωρίσουμε ζωή και μετά το θάνατό μας! Όταν δεν χρειαζόμαστε τα όργανά μας μετά τον θάνατο, μπορούμε να τα δωρίσουμε στους συνανθρώπους μας και να δώσουμε βοήθεια με αυτόν τον τρόπο σε όσους έχουν ανάγκη να λυτρωθούν από τα μαρτύρια που επιφέρει η ανεπάρκεια κάποιου οργάνου.
Δυστυχώς η χώρα μας και σε αυτό το θέμα κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ. Μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στους δωρητές οργάνων που ανέρχονται μόλις στους 3 ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι περίπου 20, στην Πορτογαλία 33 και στην Κροατία 38!


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις κι αυτές από συγγενή δότη! Το αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι οι υποψήφιοι λήπτες απογοητευμένοι από την ανυπαρξία του συστήματος να μην μπαίνουν καν στην διαδικασία να εγγραφούν στην λίστα αναμονής, ή να εγγράφονται σε λίστες χωρών της Ε.Ε.
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν η Ισπανία, Η Πορτογαλία, η Κροατία και η Σλοβενία που έχουν λύσει το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων! Σε συνάντηση που είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών με τον υπουργό υγείας ζήτησε να υιοθετηθεί το ισπανικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων ώστε να πάψει να υπάρχει η ατελείωτη και μακροχρόνια αναμονή του λήπτη που μπορεί να φτάσει στις μέρες μας μέχρι και τα είκοσι χρόνια!
Σίγουρα θετική εξέλιξη παρουσιάζει το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την κάρτα δότη και περιμένουμε να προχωρήσει το Εθνικό σχέδιο μεταμοσχεύσεων!
Κάθε ενήλικας Έλληνας πολίτης δύναται να εκφράσει την βούλησή του για τη δωρεά ενός ή και περισσότερων οργάνων μετά το θάνατό του συμπληρώνοντας εδώ την «ΔΗΛΩΣΗ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ», με την οποία εγγράφεται στο «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ» που είναι ένα και ενιαίο και τηρείται στον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ.
Η αφαίρεση οργάνων και ιστών του δότη γίνεται μόνο με την προϋπόθεση διάγνωσης εγκεφαλικού θανάτου και χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του.
Κάθε ενήλικας πολίτης δύναται να εκφράσει την άρνησή του στην δωρεά οργάνων και ιστών συμπληρώνοντας την «ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ» .και εγγράφεται στο «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΝΗΤΩΝ» το οποίο τηρείται κι αυτό στον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ.
Σε περίπτωση που ενήλικος πολίτης επέλθει σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και διαπιστωθεί από τον ΕΟΜ ότι δεν είναι ενταγμένος είτε στο «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ» είτε στο «ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΝΗΤΩΝ» η απόφαση για την αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση, πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς του.
Οι δηλώσεις υποβάλλονται στον ΕΟΜ σε έντυπη μορφή με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής ή σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΜ και χρήσης των κωδικών του TAXISNET (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης) για την ταυτοποίηση των στοιχείων του πολίτη. Με την εγγραφή εκδίδεται από τον ΕΟΜ η «ΚΑΡΤΑ ΔΟΤΗ» την οποία παραλαμβάνει ο πολίτης είτε ταχυδρομικώς με συστημένη αποστολή είτε αυτοπροσώπως από την έδρα του ΕΟΜ.
Ποιο το όφελος για την οικογένεια αλλά και για τον ίδιο το δωρητή;
Η μετά θάνατον δωρεά οργάνων είναι μία πράξη αμιγώς ανθρωπιστική χωρίς κανένα υλικό όφελος! Το όφελος για την οικογένεια του δωρητή είναι αποκλειστικά ηθικό και στηρίζεται στην αίσθηση, ότι ο αγαπημένος τους συγγενής, προσέφερε μετά το θάνατό του ζωή και ελπίδα σε άλλους συνανθρώπους μας κάτι το οποίο αποδέχεται η θρησκεία μας και η Χριστιανική διδασκαλία και θεωρεί το θεσμό αυτό κορυφαία εκδήλωση αγάπης προς τους συνανθρώπους μας γι αυτό και τον ευλογεί!
Συζητήστε λοιπόν με τους δικούς σας για τη δωρεά οργάνων και αποφασίστε να δώσετε μετά το θάνατό σας πνοή και ελπίδα σε ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους.
Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει άμεσα!!!
Εκ του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Νεφροπαθών ν. Πέλλας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΗΣΙΑΝΤΣΗ ΕΛΕΝΗ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου