Σε βαθύ «κόκκινο» περνούν 22 περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Φθιώτιδα.
Από το κίτρινο (επίπεδο 2) ανεβαίνουν στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Άρτα, σύμφωνα με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.
Αναλυτικά οι περιοχές που περνούν στο κόκκινο είναι:
Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Αγιον Ορος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Φθιώτιδα.
Σε πίεση το ΕΣΥ: Ύστατο «χαρτί» οι επιτάξεις
Στο μεταξύ σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει το υγειονομικό σύστημα σε όλη τη χώρα, το οποίο δέχεται ήδη μεγάλες πιέσεις παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου.
Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή και να μπορέσουν οι ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν το ΕΣΥ, στη δύσκολη αυτή ώρα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πλεύρης, θα εξαντλήσει όλη τη διπλωματικότητά του, ώστε μέσα από ένα γόνιμο δημόσιο διάλογο, να πείσει του ιδιώτες γιατρούς. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε στο τραπέζι του διαλόγου, θα ριφθεί, το «χαρτί» της επίταξης.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας, δεν θα ανακοινώσει ακόμη συγκεκριμένο αριθμό γιατρών που χρειάζεται το ΕΣΥ, αυτό θα γίνει στην συνέχεια, μετά το διάλογο των δύο πλευρών. Επίσης εφόσον συμφωνηθεί η νέα συνθήκη, τότε οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα πρέπει να έχουν ετοιμότητα και να ανοίξουν σχετικές πλατφόρμες, στις οποίες οι ιδιώτες γιατροί, θα δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικότητες οι οποίες εμφανίζουν έλλειψη στο ιατρικό σώμα, είναι: πνευμονολογία, αναισθησιολογία, παθολογία. Επίσης, εντατικολόγοι δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι στη χώρα, όμως, ενδεχομένως να χρειαστούν επιπλέον γενικοί γιατροί.
Η χθεσινή ημέρα ήταν μία δραματική ημέρα στο ημερολόγιο της πανδημίας, με 8.613 νέες μολύνσεις, 46 θανάτους και 486 διασωληνωμένους. Το 5ο πανδημικό κύμα, έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του με τον πιο σκληρό τρόπο, ακόμη και σε εμβολιασμένους, εξαιτίας του αυξημένου ιικού φορτίου και του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους ΔΕΛΤΑ.
Η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο, ότι το ΕΣΥ δεν πρόκειται τη φετινή χρονιά, να μετατραπεί σε μονοθεματικό COVID σύστημα, αλλά θα εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς. Τα μοναδικά νοσοκομεία που είναι αμιγώς COVID-19, είναι το ΣΩΤΗΡΙΑ και ο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη. Το ερώτημα είναι ποια πολιτική θα ακολουθηθεί, εάν σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός και φθάσουμε, ή ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα ημερησίως.