Ανοίγει σήμερα, Πέμπτη 15/6, η πλατφόρμα όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία τους προκειμένου
να ενημερωθούν για την βαθμολογία και τη σχολή εισαγωγής τους, μέσω SMS, στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 15 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 23 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023.
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.
Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες και οι βάσεις εισαγωγής
Η ανακοίνωση των βαθμολογιών θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων και πιθανά πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τις βάσεις εισαγωγής.
Σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Αλέξανδρο Κόπτση, στόχος είναι οι βάσεις να βγουν τουλάχιστον στην ίδια ημερομηνία με πέρυσι αν όχι νωρίτερα. «Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμαμ της ΕΡΤ.
Οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων, διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως ισχύει το ποσοστό το οποίο δίνουν οι σχολές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, η βάση εισαγωγής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς φέτος όπως και πέρσι οι υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία περίπου 7, ενώ εισάγονταν με 0,1- 0,2.
«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στις σχολές να τελειώνει μικρό ποσοστό, να μην έχουμε δηλαδή φοιτητές οι οποίοι βγαίνουν από το πανεπιστήμιο. Η ποιότητα των σπουδών δεν αναβαθμιζόταν, είναι αυτονόητο, όταν μπαίνει ο καθένας ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει τη σχολή» υποστήριξε ο κ. Κόπτσης, υπογραμμίζοντας ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που έχουν υψηλές βαθμολογίες. Πρόσθεσε ακόμη, πως δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των επιτυχόντων, μπαίνουν στην πρώτη επιλογή τους, γιατί επιλέγουν τη σχολή την οποία θέλουν πραγματικά και εισάγονται σε αυτήν.