Saturday, 16 November, 2024

Παρέμβαση Λάκη Βασιλειάδη: Στήριξη σε εστίαση, λιανεμπόριο, ξενοδοχεία

Παρέμβαση Λάκη Βασιλειάδη μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ολομέλεια της Βουλής: Στήριξη σε εστίαση, λιανεμπόριο, ξενοδοχεία – Αίτημα για επιπλέον ενίσχυση των δομών Υγείας της Πέλλας

Λόγω των γενικευμένων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα μας για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας, οι συνεδριάσεις των επιτροπών και της ολομέλειας της Βουλής πραγματοποιούνται με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης παρενέβη εχθές, μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση για τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε αρχικά στην επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια υποστήριξε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο όπως τόνισε προστατεύει του επιχειρηματικούς χρήστες από αθέμιτες πρακτικές των μεγάλων πλατφορμών του διαδικτύου.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε υπέρ των τροπολογιών των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, ενώ ζήτησε να απολαμβάνουν της μείωσης μισθωμάτων φοιτητικών ενοικίων και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ τόνισε την ανάγκη στήριξης της εστίασης, του λιανεμπορίου και των ξενοδοχείων.
Τέλος, έθεσε αίτημα στον Υπουργό Υγείας για περαιτέρω ενίσχυση των δομών Υγείας της Πέλλας με επιπλέον ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Λάκη Βασιλειάδη:
«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, Επιτρέψτε μου δύο λόγια για την επέτειο.
Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί μία ημέρα μνήμης και τιμής για τους ανθρώπους εκείνους που συμμετείχαν στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου και ειδικότερα σε όσους έχασαν τη ζωή τους. Στο πρόσωπό τους τιμούμε επίσης όλα τα θύματα της σκοτεινής περιόδου της επταετούς δικτατορίας, με πρώτο το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 και των ημερών εκείνων αποτελούν την κορυφαία στιγμή αντίστασης σε ένα καταπιεστικό και σάπιο καθεστώς, το οποίο οδηγήθηκε νομοτελειακά στην κατάρρευση.
Σήμερα διανύουμε ήδη την 4η δεκαετία της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί, παρά τις δοκιμασίες που πέρασε η χώρα μας, την πλέον μακροχρόνια περίοδο ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Οι πρωτόγνωρες και ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε τους τελευταίους μήνες δεν μας επιτρέπουν να τιμήσουμε την ημέρα αυτή όπως θα έπρεπε. Η πανδημία μας στέρησε εθνικές γιορτές, θρησκευτικές τελετές, επετείους απελευθέρωσης και σήμερα μας στερεί και την ημέρα μνήμης της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, επιστρέφοντας στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου θα ήθελα να σταθώ στη χρονική συγκυρία που καλούμαστε να το ψηφίσουμε.
Η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε καθεστώς γενικευμένων περιοριστικών μέτρων. Αυτή την ώρα προτεραιότητα αποτελεί η υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης.
Όμως, την ίδια στιγμή, χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει για 2η φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες είναι περιορισμένες στις οικίες τους, τηρώντας τα μέτρα, αλλά χωρίς πρόσβαση σε πολλά αγαθά.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μονόδρομος, τόσο από στη σκοπιά της ζήτησης όσο και από της προσφοράς. Ακόμα και τώρα, πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου προσπαθούν να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν ψηφιακά καταστήματα, ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις μια ιδιαίτερης χρονιάς, μήπως και καταφέρουν να περιορίσουν τις αναπόφευκτες ζημιές τους.
Η συγκυρία, λοιπόν, του Σχεδίου Νόμου το οποίο ρυθμίζει τις σχέσεις των επιχειρηματικών χρηστών με τις διαδικτυακές πλατφόρμες είναι πραγματικά σημαντική.
Με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου προστατεύονται οι επιχειρηματικοί χρήστες από αθέμιτες πρακτικές και αδιαφανείς διαδικασίες.
Δίνεται η δυνατότητα της δικαστικής τους αντιπροσώπευσης από αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις και ενώσεις, οι οποίες πλέον εγγράφονται στο νέο Μητρώο Ενώσεων και Δημοσίων Φορέων.
Εποπτεύουσα Αρχή ορίζεται η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, για την οποία επίσης ρυθμίζονται σειρά λειτουργικών θεμάτων.
Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα Σχέδιο νόμου προς τη σωστή κατεύθυνση, αναγκαίο τη δεδομένη χρονική στιγμή και συνεπώς το υποστηρίζουμε.
Επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε να αναφερθώ επίσης και σε κάποιες από τις αρκετές θα έλεγα [κατανοητό, δεδομένης της κατάστασης] τροπολογίες.
Ρυθμίζονται ζητήματα που επιβάλει, δυστυχώς, η νέα έξαρση της πανδημίας. Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διευκολύνονται οι σύλλογοι και τα σωματεία να αναβάλουν τις αρχαιρεσίες τους. Εδώ θα ήθελα να τονίσω την επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν και έμπρακτα τα σωματεία και ειδικότερα τα πολιτιστικά. Ήδη τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία θα λάβουν μια αναγκαία βοήθεια.
Με την Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, επανέρχονται μέτρα στήριξης που είδαμε κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής γενικευμένων περιοριστικών μέτρων. Οι μειώσεις μισθωμάτων είναι αναγκαίες, όπως και η μερική στήριξη των ιδιοκτητών. Ωστόσο, θα ήθελα να παρατηρήσω πως την περίπτωση των φοιτητικών ενοικίων θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση της ρύθμισης, ώστε να μην περιλαμβάνει μόνον τέκνα γονέων-εργαζόμενων σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σπουδάζουν παιδιά. Το ίδιο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η πανδημία μας επηρεάζει όλους, συνεπώς τα μέτρα θα πρέπει να είναι περισσότερο οριζόντια.
Επίσης, οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα, ειδικά στις περιοχές που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του τουρισμού.
Και φυσικά η εστίαση, η οποία έκανε μεγάλη και προσπάθεια, με κόστος, να προσαρμοστεί στα υγειονομικά μέτρα και παρόλα αυτά σήμερα τα μαγαζιά δυστυχώς πρέπει να παραμείνουν κλειστά.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα δώσει μία πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά χρειάζονται πιο γενναία μέτρα.
Κλείνοντας, η Τροπολογία με Γενικό Αριθμό 561 και Ειδικό 39 ρυθμίζει θέματα του Υπουργείου Υγείας που αφορούν κυρίως ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό.
Η κοινωνία μας δοκιμάζεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τα μάτια της χώρας είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικά η Πέλλα έχει αναλογικά με τον πληθυσμό της τα περισσότερα κρούσματα, αρκετά εκ των οποίων βαριά.
Οι δομές υγείας, μετά και τις ενισχύσεις, με τελευταία αυτή των 6 νέων ΜΕΘ στη Μονάδα των Γιαννιτσών, αντέχουν προς το παρόν, αλλά βρίσκονται στα όριά τους. Υπάρχουν ανάγκες, κυρίως σε προσωπικό. Έγιναν κάποιες προσλήψεις σε νοσηλευτικό και παρα-ιατρικό προσωπικό. Χρειάζονται όμως περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές και ιατρικός εξοπλισμός. Σήμερα που μιλάμε νοσηλεύονται με COVID-19 120 συμπολίτες μας στα 2 νοσοκομεία της Πέλλα.
Ζητάω κ. Υπουργέ, την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων της Πέλλας. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παρα-ιατρικό προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστώ εκ μέρους όλων των συμπολιτών μου για την τιτάνια μάχη που δίνουν καθημερινά.
Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου