Friday, 15 November, 2024

Περιοδεία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μακεδονία με σιωπηλούς βουλευτές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συγκυρία που το Σκοπιανό φουντώνει ξανά, προγραμματίζει να επισκεφθεί σε δύο ημέρες 14 πόλεις και χωριά σε Πιερία και Πέλλα
Η επέτειος των δύο χρόνων στην ηγεσία της ΝΔ, στις 10 Ιανουαρίου, θα βρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιοδεύει στην Πιερία και την επόμενη ημέρα στην Πέλλα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια συγκυρία που το Σκοπιανό φουντώνει ξανά, προγραμματίζει να επισκεφθεί σε δύο ημέρες 14 πόλεις και χωριά των δύο νομών, όχι τόσο για τα εθνικά θέματα όσο για να τους μιλήσει για το κυβερνητικό πρόγραμμά του. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιστρέψει ο δημόσιος διάλογος στα ζητήματα της οικονομίας, της καθημερινότητας, των μεταρρυθμίσεων. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι δεν ανησυχεί για το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα το οποίο, παρά την αναστάτωση που υπάρχει, δεν έχει σχέση με τις ακρότητες του 1992. Βεβαίως, ακόμη υπάρχει θολότητα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το όνομα και οι προβλέψεις για το μέγεθος των αντιδράσεων ίσως να είναι πρόωρες.
Οι βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ πάντως επιλέγουν, προς το παρόν, τη σιωπή αναμένοντας τις εξελίξεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον διάλογο για το ονοματολογικό προτού τοποθετηθεί καθαρά η κυβέρνηση και συμφωνήσουν οι δύο εταίροι. Την Πέμπτη ο Πάνος Καμμένος, μετά το μικρό Υπουργικό Συμβούλιο, έδειξε με τις δηλώσεις του ότι μεταβάλλει σταδιακά τη θέση του. Από έμπειρους διπλωμάτες δεν διέλαθε η διατύπωση «είπα ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία είναι μια πάγια εθνική θέση» και εκτιμούσαν ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του αμετάφραστου όρου Μακεδονία.
Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση του κόμματός τους κάθε άλλο παρά άκαιρη ήταν, όπως τους κατηγορεί η κυβέρνηση, διότι έσυραν τον κ. Καμμένο σε πιο μετριοπαθή στάση και συνέβαλαν στην ομογενοποίηση της κυβερνητικής θέσης για το Σκοπιανό. Το θέμα ωστόσο δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος εκτίμησε ότι «η χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα Σκόπια είναι ιδανικές» ώστε η κυβέρνηση να πετύχει μια πλήρη συμφωνία χωρίς τον όρο Μακεδονία, αλλά σε καμία περίπτωση να μην υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η συνολική συμφωνία
Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη λεπτών αλλά και αποφασιστικών χειρισμών, όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, μολονότι έμπειρα στελέχη της ΝΔ αμφισβητούν την αισιοδοξία του Νίκου Κοτζιά για επικείμενη λύση του ζητήματος και θεωρούν μεγάλο αγκάθι το erga omnes. Στην Πειραιώς, πάντως, άκουσαν με ενδιαφέρον τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται «σύνθετη ονομασία ενιαία για όλους». Θύμιζαν, μάλιστα, ότι το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή πέτυχε στο Βουκουρέστι αφενός να είναι προϋπόθεση ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η επίλυση του ονοματολογικού και αφετέρου η αμοιβαία αποδεκτή λύση να είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Σε συνέντευξη του Capital.gr ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «μέσα μου δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Αμυνας». Επιπλέον, επισήμανε ότι «σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η κυβέρνηση».
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί προσδίδει άλλο βάρος και ενδιαφέρον στην περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Πιερία και στην Πέλλα, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφθεί χώρους εργασίας, καφενεία, μαγαζιά, εκεί όπου κινούνται καθημερινά οι πολίτες, αποφεύγοντας τις κλειστές κομματικές συγκεντρώσεις και τις παραδοσιακές ομιλίες. Αντιθέτως, θέλει να μιλήσει μαζί τους για τις προτάσεις και το πρόγραμμά του, γνωρίζοντας ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Άνοιγμα στην κοινωνία
Συνεργάτες του κάνουν έναν σύντομο απολογισμό της διετούς θητείας του και επισημαίνουν ότι εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ στις 10 Iανουαρίου 2016, από 405.000 πολίτες, μεγάλο μέρος των οποίων δεν είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε εσωκομματικές διαδικασίες. Στη συνέχεια ανασυγκρότησε οργανωτικά τη ΝΔ και έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της, απαγορεύοντας τον τραπεζικό δανεισμό, μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα μέσα σε 21 μήνες από 8,2 εκατ. ευρώ σε 2,1 εκατ. ευρώ και αυξάνοντας τα έσοδα.
Το 2018 η ΝΔ θα στηρίζεται στην ιδιωτική χρηματοδότηση και η κρατική χρηματοδότηση θα εξυπηρετεί μόνο τις δανειακές της υποχρεώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτουν οι συνεργάτες του, άνοιξε το κόμμα με το Μητρώο Στελεχών, στο οποίο έκαναν αίτηση σχεδόν 3.500 πολίτες, δεσμεύτηκε για ανανέωση κατά 50% των ψηφοδελτίων της ΝΔ και για την αξιοποίηση προσώπων χωρίς κομματικά κριτήρια σε θέσεις ευθύνης στην κυβέρνησή του. Από την ώρα που εξελέγη πραγματοποίησε 56 επισκέψεις στην Ελλάδα και συνολικά 24 επισκέψεις στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας τα εθνικά ζητήματα στην Ευρώπη και αλλού.
tovima

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου