Εθελοντική δράση προστασίας της ιχθυοπανίδας του Εδεσσαίου, κατά την έναρξη υλοποίησης του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας
με τη συνεργασία και συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας
Με την έναρξη της υλοποίησης του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας της Έδεσσας στον ποταμό Εδεσσαίο και για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου να υπάρξει απώλεια στον πληθυσμό των ψαριών που διαβιούν στο ποτάμι, πραγματοποιήθηκε δράση προστασίας τις προηγούμενες ημέρες. Στο πλαίσιο της δράσης, πραγματοποιήθηκε μεταφορά, με χρήση ασφαλών μέσων, του ιχθυοπληθυσμού που υπήρχε στον ποταμό Εδεσσαίο, σε ασφαλές υδάτινο περιβάλλον, ώστε να καταστεί εφικτή η επιστροφή του στο ποτάμι με την ολοκλήρωση του έργου. Η δράση πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό του Γραφείου Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, σε συνεργασία με τον Ιχθυογεννητικό Σταθμό Έδεσσας και με τη συμμετοχή ομάδας προσκόπων Έδεσσας καθώς, επίσης, και συμβασιούχων εποχικών υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Στον ποταμό Εδεσσαίο διαβιεί ένας μικρός πληθυσμός της λεγόμενης Μακεδονικής μπρένας ο οποίος προέρχεται από τον κύριο πληθυσμό που βρίσκεται στο φράγμα της Έδεσσας. Παρά το γεγονός ότι η διακοπή του νερού για την υλοποίηση του έργου γίνεται σταδιακά, επιτρέποντας στα λιγοστά ψάρια να μετακινηθούν με τη ροή του νερού και να καταφύγουν σε σημεία όπου διατηρείται νερό, η μετακίνησή τους κρίθηκε αναγκαία για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτωσής τους λόγω μη έγκαιρης προσαρμογής τους στις συνθήκες αυξομείωσης της στάθμης του νερού. Η Μακεδονική μπρένα είναι ένα κοινό, μη ενδημικό είδος, το οποίο δεν απειλείται και έχει βέλτιστη προσαρμογή στις συνθήκες του ποταμού Εδεσσαίου. Η επαναφορά και αύξηση του τοπικού πληθυσμού, μετά από ολοκλήρωση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι βέβαια ενώ για τη διασφάλιση και παρακολούθησή της λαμβάνονται ειδικά μέτρα από το Γραφείο Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Με αφορμή την υλοποίηση της εθελοντικής δράσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, δήλωσε: «Η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου γίνεται με τρόπο απολύτως συμβατό για τη διατήρηση του οικολογικού συστήματος του ποταμού Εδεσσαίου. Από τον Ανάδοχο και τους επιβλέποντες μηχανικούς λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα και η υλοποίηση του έργου είμαι βέβαιος ότι θα πείσει και τους πιο επιφυλακτικούς σήμερα για τα οφέλη και την οικολογική και αισθητική αναβάθμιση που επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωσή του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον επικεφαλής του Γραφείου Αλιείας Κωνσταντίνο Καφετζή που συντόνισε τη δράση, στον Ιχθυογεννητικό Σταθμό Έδεσσας για την συνεργασία του, που θέλουμε να συνεχιστεί και σε άλλους τομείς, στους εθελοντές προσκόπους που συμμετείχαν με αυθεντικό οικολογικό ενδιαφέρον, καθώς και στους εποχικούς συνεργάτες μας που, στο διάστημα της μικρής θητείας τους στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, έχουν ήδη μία πολύ σημαντική συμβολή στην τοπική ανάπτυξη».