Με κάθε επισημότητα τιμήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οι Εθνικοί Αγώνες και η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού
με αφορμή την επέτειο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων.
Το πρωί εψάλη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας , ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, υπενθύμισε τα ιστορικά γεγονότα λέγοντας ότι « η 9η Μαϊου 1945 αποτελεί ιστορικό ορόσημο ως ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών. Είναι η ημέρα που υπεγράφη η άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και τελείωσε οριστικά, για την Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος».
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Τζαμτζής τόνισε: «Αποδίδοντας τις οφειλόμενες τιμές στους πολεμιστές, τους αγωνιστές και τα θύματα του Ιερού Αγώνα 1941-1944, δίνουμε υπόσχεση ότι θα πασχίζουμε πάντα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι αγώνες των αδούλωτων Ελλήνων μας διδάσκουν ότι ενωμένοι και ανυποχώρητοι μπορούμε να νικήσουμε κάθε αντιξοότητα. Αυτό το ιστορικό δίδαγμα οφείλουμε να το μετουσιώσουμε σε πράξεις εθνικής υπερηφάνειας και προσωπικής ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο».
Στεφάνια κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας, ο Υποδιοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, ο Δήμαρχος Έδεσσας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας, ο Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.
Στο πέρας της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του έθνους και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Η Αντιπεριφέρεια Πέλλας εξέδωσε οδηγίες για γενικό σημαιοστολισμό δημοσίων και δημοτικών κτηρίων και φωταγώγησή τους, για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τους αγωνιστές και τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Ομιλία Ι. Τζαμτζή για την 9η Μαΐου, Επέτειος Λήξης 2ου Παγκοσμίου Πολέμου-Ημέρα Ευρώπης
Κυρίες και Κύριοι, Σεβαστό εκκλησίασμα,
Η Βουλή των Ελλήνων έχει ορίσει την 9η Μαΐου ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Η 9η Μαΐου είναι η ημερομηνία-σύμβολο της λήξης του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η επέτειος για την συμφιλίωση και ειρηνική συνύπαρξη των λαών που δυστυχώς, φέτος πραγματοποιείται με φόντο τη δραματική πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η 9η Μαΐου όμως, είναι επίσης, η Ημέρα της Ευρώπης. Μία ξεχωριστή μέρα για όλα τα κράτη-μέλη και τους πολίτες τους που, μέσα από το Ευρωπαϊκό όραμα, απολαμβάνουμε μία μεγάλη περίοδο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.
Κυρίες και κύριοι, Στις 9 Μαΐου 1945 υπογράφηκε στο Βερολίνο, μετά την είσοδο των Ρώσων στρατιωτών και την κατάληψη του, η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, σημαίνοντας το τέλος του μεγαλύτερου και ποιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Την ίδια μέρα συντρίφτηκε οριστικά το ιδεολογικό μόρφωμα του ναζισμού και του φασισμού, ξημερώνοντας μία νέα μέρα για την Ευρώπη. Η 9η Μαΐου του ‘45 είναι ίσως η σημαντικότερη ημερομηνία στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο κόσμος γνώρισε και άλλες φορές τον πόλεμο, αλλά ποτέ πριν, δεν υπήρξε τόση παράλογη βία. Βία χωρίς όρια και σύνορα, με τίμημα τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος ήταν ο πρώτος που οι υπεύθυνοι, -πλην του Χίτλερ που αυτοκτόνησε-, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου. Κάτι που χρειάζεται να έχουν υπόψη τους, όλοι όσοι εποφθαλμιούν την εξουσία και πιστεύουν ότι με τη βία, μπορούν να καταλύσουν τη δημοκρατία.
Στην περίτρανη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, η συμμετοχή της Ελλάδας ήταν καθοριστική. Οι αγώνες και οι θυσίες των Ελλήνων, στα χρόνια της αντίστασης κατά του φασισμού και του χιτλερικού ναζισμού, είναι πολλές και πολύ μεγάλες. Έχουν αναγνωριστεί από όλους τους σημαντικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά και από τους Ευρωπαίους πολίτες και ιστορικούς που τιμούν ιδιαίτερα τη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, σε όλη την επικράτεια της χώρας, επέδειξαν απίστευτο ηρωισμό και αυταπάρνηση, προασπίζοντας την πατρίδα τους και το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Από την πρώτη στιγμή που οι κατακτητές πάτησαν τα ιερά χώματα της πατρίδας μας, διαπίστωσαν την σθεναρή αντίδραση και μαχητικότητα των Ελλήνων. Η αρχή έγινε με δύο φοιτητές, τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, που κατέβασαν, στις 31 Μαΐου του ΄41, τη Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Στις 7 Ιουνίου του 1942 πραγματοποιήθηκε σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Καστελίου, που αποτελούσε βάση Γερμανικών αεροσκαφών. Η επιχείρηση καταγράφηκε ως το πρώτο σαμποτάζ που επιχειρήθηκε από συμμαχικές δυνάμεις εναντίον εχθρικών στόχων, σε ολόκληρη την κατεχόμενη τότε Ευρώπη.
Μέσα από μία σειρά από μάχες και δράσεις αντίστασης, όπως δολιοφθορές και το κορυφαίο γεγονός της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, οι Έλληνες έδωσαν μαθήματα πατριωτισμού στις κατοχικές δυνάμεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα αντίποινα ήταν σκληρά και απάνθρωπα. Η ευθεία όμως αμφισβήτηση της πανίσχυρης τότε ναζιστικής μηχανής, είχε τεράστια σημασία για την αναπτέρωση του ηθικού και την συσπείρωση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, αφήνοντας πίσω τους μια χώρα καθημαγμένη από υποδομές και οικονομία, αλλά με ανθρώπους υπερήφανους και έτοιμους για την οικοδόμηση μίας νέας Ελλάδας. Οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Τα επόμενα χρόνια, παρά τα δραματικά γεγονότα του εμφυλίου και της κατάλυσης της δημοκρατίας από την χούντα αργότερα, οι Έλληνες εργάστηκαν σκληρά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον, μία καλύτερη προοπτική για τις νέες γενιές. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, η καλύτερη αυτή προοπτική συνδέθηκε και οφείλεται, στην ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Στις 9 Μαΐου του 1950, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, σε συνεργασία με τον Ζάν Μονέ, διεκήρυξε «το σχέδιό του για την Ευρώπη» θέτοντας τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης, με στόχο να αποτρέψει άλλους πολέμους.
Το 1951 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκής Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Ήταν μία ιστορική στιγμή η οποία άλλαξε την εικόνα και το μέλλον της Ευρώπης. Το 1958 δημιουργήθηκε η ΕΟΚ και το 1992 η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κυρίες και κύριοι, η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια υπήρξε πολιτική σκέψη, θέση, όνειρο ζωής αλλά και έργο, του αείμνηστου Εθνάρχη Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Συγκεκριμένα, στις 28 Μαΐου του 1979, με την ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε στο Ζάππειο, η Ελλάδα έγινε το 10 μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Είχε προηγηθεί το 1961 η Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΟΚ. Την περίοδο αυτή, η χώρα μας γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομών και στην Πέλλα, τελευταία το Αντιπλημμυρικό του Εδεσσαίου ποταμού, όπως και η στήριξη δράσεων στην γεωργία την κτηνοτροφία στον τουρισμό κ.α., έγιναν μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δυστυχώς, η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και, πρόσφατα, με την πανδημία του κορονοϊού. Για την διαχείριση της έκτακτης αυτής ανάγκης και πάλι η συνδρομή της Ευρώπης ήταν καθοριστική. Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες πήραν γενναία οικονομικά και υγειονομικά μέτρα και η Ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες.
Οι δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού με τις οποίες χρειάζεται να παλέψουμε σήμερα έχουν ένα διαφορετικό πρόσωπο. Είναι τα κέντρα παραπληροφόρησης και δημιουργίας αντιπαλότητας μεταξύ των πολιτών, οι οικονομικές συμπράξεις που στρεβλώνουν τις συνθήκες της αγοράς, με στόχο την εξασφάλιση υπερ-κερδών και φυσικά, η ρητορική μίσους από όπου και αν προέρχεται.
Οι κοινωνίες και οι πολίτες χρειάζεται να έχουν ισχυρά αντανακλαστικά, να μελετούν την ιστορία και τις πολιτικές εξελίξεις και να μετέχουν ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, απομονώνοντας τους εχθρούς της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Αυτοδιάθεσης και της Δημοκρατίας. Τα συγκεκριμένα αγαθά είναι η μεγάλη παρακαταθήκη των προγόνων μας και ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε για ένα σταθερό και σίγουρο μέλλον.
Τα έχουμε σήμερα περισσότερο από άλλοτε ανάγκη, την στιγμή που δυο μήνες τώρα συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και χιλιάδες είναι οι νεκροί στην πλειοψηφία τους άμαχοι και πολλά παιδιά, θέτοντας ίσως σε κίνδυνο, την παγκόσμια ειρήνη. Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι το Ευρωπαϊκό όραμα, να είναι οδηγός των πρωτοβουλιών και της δράσης των Ελλήνων και Ευρωπαίων ηγετών και οι πολίτες της Ευρώπης, να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και νόμους για ειρήνη, προκοπή, δημιουργία και κοινωνική πρόοδο.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!