Friday, 27 December, 2024

Πλειστηριασμοί: 270.000 πρώτες κατοικίες σε Κ. Μακεδονία στο έλεος των funds

Σε πανικό βρίσκονται οι δανειολήπτες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μπορούν οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα να ενεργούν δικαστικές πράξεις

(να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds, με κίνδυνο να βγουν στο «σφυρί» το επόμενο διάστημα κύριες κατοικίες περίπου 270.000 κόκκινων δανειοληπτών, στην Κεντρική Μακεδονία για τις οποίες έχει «παγώσει» ο πλειστηριασμός.

Την ανάγκη να υπάρξει, ωστόσο, μια νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αυστηρούς όρους τόνισε στο ThessToday.gr η Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Εργατολόγος-Δημοσιολόγος και Νομικός Σύμβουλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νεκταρία-Ελευθερία Αγγελάκη καθώς με την νομιμοποίηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν την κατοικία τους με κατάσχεση και εν τέλει πλειστηριασμό.

«Υπάρχουν δύο νόμοι για το συγκεκριμένο ζήτημα, του 2003 και του 2015. Ο Άρειος Πάγος με βάση τον Νόμο 3156/2003 επέλυσε το νομικό ζήτημα με τις εταιρείες διαχείρισης οι οποίες πλέον μπορούν να προβούν σε πράξεις εκτέλεσης για λογαριασμό των funds όπως η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της κατοικίας των οφειλετών», είπε χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό δημόσιο χάνει 51 δισεκ. ευρώ

Η κα Αγγελάκη εξηγώντας την ειδοποιός διαφορά με τον νόμο του 2015, ανέφερε ότι «υπήρχαν δύο προϋποθέσεις στον νόμο του 2015 πριν καταλήξουμε στον πλειστηριασμό, να κάνουν δηλαδή εφικτή πρόταση ρύθμισης προς τον δανειολήπτη και τα οποιαδήποτε κέρδη θα έπρεπε να φορολογηθούν. Ωστόσο, μέσω του Νόμου του 2003 ήδη το ελληνικό δημόσιο θα χάσει 51 δισεκ. ευρώ διότι δεν θα καταβληθεί φόρος από τα οποιαδήποτε εκπλειστηριάσματα και θα γραφτούν κατευθείαν στα funds, γεγονός το οποίο συμφέρει περισσότερο από τον νόμο του 2015», σημείωσε τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο χάνει τους φόρους διότι τα funds όχι μόνο δεν είναι υποχρεωμένα να προβούν σε ρύθμιση με τη νέα απόφαση του Αρείου Πάγου που στηρίζεται στον νόμο του 2003 αλλά και να μην πληρώσουν τους φόρους.

Στο «σφυρί» περίπου 270.000 νέα ακίνητα στην Κεντρική Μακεδονία

Σύμφωνα με την κα Αγγελάκη και τα στοιχεία που παρέθεσε στο ThessToday.gr, σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 700.000 δανειολήπτες για τους οποίους είχαν ακυρωθεί οι κατασχέσεις και ο πλειστηριασμός της πρώτης τους κατοικίας. Από αυτούς περίπου 250.000-270.000 δανειολήπτες προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς κτλ.) οι οποίοι κινδυνεύουν με κατάσχεση και πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας το επόμενο διάστημα. Το συνολικό ποσό μάλιστα της ακίνητης περιουσίας των 700.000 δανειοληπτών αγγίζει τα 45 δισεκ. ευρώ.

Με νομοθετική ρύθμιση η προστασία της πρώτης κατοικίας

Απαιτείται μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να παγώσει η απόφαση του Αρείου Πάγου με χρονικό περιθώριο ένα εξάμηνο περίπου, όπως δηλώνει η κα Αγγελάκη, κατά τη διάρκεια του οποίου όμως το κράτος να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μια νομοθετική ρύθμιση δηλαδή με αυστηρούς όρους. «Επιμένουμε στο σχέδιο ρύθμισης καθώς είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ε.Ε. που αυτήν τη στιγμή δεν έχει μια νομοθετική ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, ειδικά σε μια περίοδο που τα επιτόκια αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και σε μεγάλο ποσοστό», διευκρίνισε η κα Αγγελάκη προσθέτοντας ότι μέσα στο πλαίσιο ρύθμισης να τεθεί και η προϋπόθεση της υποχρέωσης των funds να προτείνουν μια ρύθμιση εντός λογικών οικονομικών πλαισίων, εφόσον εξεταστούν όλα τα οικονομικά στοιχεία των δανειοληπτών. «Ειδικά για στεγαστικά δάνεια, από το 2019 και μετά τα funds μας δίνουν το πολύ 5 χρόνια περιθώριο για την την εξόφληση του χρέους, το οποίο δεν είναι εφικτό για την μεσαία τάξη», δήλωσε η κα Αγγελάκη.

Νομοθετική ρύθμιση ζητά και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου