Αυστηροποιούνται ακόμη περισσότερο τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να αποφασίζει την Κυριακή
σειρά νέων μέτρων για την προστασία του πληθυσμού.
Μετά από την καθημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκαν –μεταξύ άλλων- νέες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αγορών στα σούπερ μάρκετ, κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία και τα Σκόπια, αλλά και πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους πολίτες που δεν τηρούν τα έκτακτα μέτρα προστασίας, εμφανίζοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.
Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα στα σούπερ μάρκετ
Βλέποντας τις εικόνες συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ τις περασμένες ημέρες, που παρέπεμπαν σε παραμονή Πρωτοχρονιάς και όχι ένα τυχαίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «φρένο» στον αριθμό των πολιτών που θα μπορούν να κάνουν παράλληλα τις αγορές τους. δείτε εδώ
μετά και τον σχολιασμό που έκανε ο “Λόγος” για τα μέτρα που επιβάλλεται να παρθούν… δείτε εδώ
Με το… γάντι οι αγορές στις λαϊκές αγορές –σε όσες λειτουργήσουν, πχ στον δήμο Αλμωπίας δεν θα λειτουργήσουν, δείτε εδώ
Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά
Σημαντική επισήμανση για όσους καταστηματάρχες λιανικής πώλησης, επικοινωνούν με τον “Λόγο της Πέλλας” και ρωτούν. Ανοιχτά θα είναι ΜΟΝΟ:
• Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
• Σούπερ μάρκετ
• Φούρνοι
• Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
• Λαϊκές αγορές
• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
• Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού.
Απορίας άξιο είναι γιατί οι Εμπορικοί Σύλλογοι του Νομού Πέλλας δεν εξέδωσαν διευκρινιστική ανακοίνωση, ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες-επιτηδευματίες, τι γίνεται… Φυσικά, και οι ίδιοι οι έμποροι και επιχειρηματίες πρέπει να κατανοήσουν ότι το “Μένουμε σπίτι” δεν αφορά τις… νοικοκυρές!
Επίταξη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού
Στην επίταξη για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων θα μπορεί να προχωρήσει το κράτος, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο (14 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 64). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψει της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων.
Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.
Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται οι πιστώσεις για την αποζημίωση της χρήσης του προς επίταξη εξοπλισμού και για την εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της επίταξης ή ανά δίμηνο, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου.
Οι επιτασσόμενες ποσότητες αναλώσιμων και μη κινητών πραγμάτων παραδίδονται και αναλαμβάνονται προς διάθεση στο υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κατανέμονται σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προς χρήση ή ανάλωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, των διευθύνσεων Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.