Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία
Κεντρικής Μακεδονίας – Τμήμα Α’, διαπίστωσε ότι το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «CAVOS», τόνος σε λάδι, καθαρού βάρους 160g, στραγγισμένου βάρους 104g, με ημερομηνία παρασκευής 27/07/16 και ημερομηνία λήξης 27/07/21, προϊόν Ινδονησίας INDONESIE 343.02 B/C με ενδείξεις TMSCO EQ727, το οποίο εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Δ. & Ν. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Α.Ε., με έδρα στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, 57022 Σίνδος, βρέθηκε να περιέχει την τοξίνη ισταμίνη σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο όριο.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.
Τι προκαλεί η ισταμίνη
Η ισταμίνη προκαλεί στο δέρμα μια κατάσταση που μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού.
Η ισταμίνη δεν δημιουργεί απλώς ένα τοπικό κοκκίνισμα στο δέρμα αλλά επειδή ταξιδεύει σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ημικρανία, βουλωμένη μύτη, ρινική καταρροή, εξάψεις και φαγούρα. Το πρήξιμο κάτω από μάτια είναι συνηθισμένο πρόβλημα. Μπορεί να επηρεάσει το έντερο, τους πνεύμονες, το δέρμα, τον εγκέφαλο και ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι σε ένα ευρύ φάσμα παρενεργειών συμπεριλαμβανομένης της ταχυπαλμίας. Πυροδοτεί επίσης την έκκριση γαστρικών οξέων στο στομάχι και μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Τέλος, επειδή διαστέλλει τα αγγεία μειώνει την πίεση του αίματος κάτι, κάτι που σ’ αυτούς που έχουν υπέρταση είναι καλό αλλά σε ορισμένους μπορεί να προκαλέσει υπόταση.
Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της ισταμίνης, έχει παρατηρηθεί και μια μακροχρόνια επιπλοκή. Οι γυναίκες που έχουν αλλεργία και άρα το σώμα τους εκκρίνει σημαντική ποσότητα ισταμίνης έχουν τριπλάσια κατάγματα από τις γυναίκες που δεν είναι αλλεργικές. Επίσης έχει βρεθεί ότι η ισταμίνη αναστέλλει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης.
Τα επίπεδα της ισταμίνης στο αίμα θεωρούνται φυσιολογικά όταν είναι μεταξύ 0,15 – 0,45 νανογραμμάρια ανά ml αλλά ο καθένας έχει το δικό του όριο ανοχής πάνω από το οποίο παρουσιάζει συμπτώματα δυσανεξίας. Η έρευνα δείχνει ότι το 1% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από αυτή την κατάσταση και το 80% είναι γυναίκες.
Ο οργανισμός έχει ένα τρόπο να αδρανοποιεί την ισταμίνη, ένα ένζυμο που λέγεται διαμινική οξειδάση (DAO) αλλά ορισμένα φάρμακα ή ασθένειες εμποδίζουν τη δράση του.