Thursday, 23 January, 2025

Προσφυγικό: Έρχονται κλειστά κέντρα, 1.700 προσλήψεις και “αντισταθμιστικά οφέλη” για περιφέρειες και δήμους

Αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας είναι η κυβέρνηση

μια κίνηση που έχει δύο στόχους: αφενός να δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και αφετέρου να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές οι παραβατικές συμπεριφορές -ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που αντιδρούν στις μετεγκαταστάσεις.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, όπως αυτό έχει εκπονηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς. Το εν λόγω σχέδιο θα περιλαμβάνει κλειστά προαναχωρισιακά κέντρα για όποιους δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες αλλά μετανάστες, με στόχο όσοι δεν δικαιούνται ασύλου να αναχωρούν από τη χώρα μέσα σε τρεις μήνες.
Στη σύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπονοήθηκε ότι η τακτική ως προς την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών αλλάζει στα σημεία εισόδου της χώρας χωρίς, ωστόσο, να ειπωθεί με συγκεκριμένα μέτρα τι ακριβώς θα πράξει η κυβέρνηση.
«Είναι κάτι που γίνεται και δεν λέγεται» αναφέρει ένας εκ των περιφερειαρχών της χώρας που μίλησε στο CNN Greece, αποδεικνύοντας ότι πράγματι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει ολοκληρωτική στροφή και να σκληρύνει τη στάση της σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς της αφού πλέον το πρόβλημα έχει αρχίσει να μεγαλώνει επικίνδυνα και να τίθεται εκτός ορίων.
Ενίσχυση των μέτρων φύλαξης στα σύνορα
Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό η απάντηση που δίνει στην γερμανική εφημερίδα Handelblatt ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά:
«Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσής του. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Εκτός αυτών, θα ενισχύσουμε την ακτοφυλακή μας, για να μπορεί να επιτηρεί καλύτερα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται σαν να μην μπορεί άλλο να αποδεχθεί την υποκρισία των Ευρωπαίων.
Και για αυτό, όταν ερωτάται πόσο θα αντέξει ακόμα η χώρα την έλευση εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, απαντά: «Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».
Τονίζει δε, ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις.
«Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό» ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν θα το δεχτώ άλλο»
Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους επισημαίνει: «Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».
Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει» ο Πρωθυπουργός απαντά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας».
«Θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση του Ζέεχοφερ, οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα μπορούν να ξεκινούν σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Αντισταθμιστικά οφέλη σε όσους φιλοξενήσουν πρόσφυγες
Δεδομένων αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες ζήτησε να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να υποδεχτούν στις τοπικές κοινωνίες πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος αποσυμφόρησης των νησιών.
Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιφέρειες και τους δήμους που θα φιλοξενήσουν προσφυγικές οικογένειες.
Το βασικό, ωστόσο, είναι να γίνεται ταχύτερα η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, ώστε όποιος δεν διαθέτει το προφίλ του πρόσφυγα να φεύγει σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.
Στο εξωτερικό, η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου ένα μήνα. Με τις νέες ρυθμίσεις, στην Ελλάδα απαιτούνται πλέον έξι μήνες ενώ παλαιότερα ο χρόνος αναμονής έφτανε ακόμη και τα δύο χρόνια. Οι μετανάστες θα παραμένουν περιορισμένοι στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μέχρι να αναχωρήσουν από την Ελλάδα.
Για αυτό και ο πρωθυπουργός ανέφερε στη σύσκεψη ότι:
«Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει».
«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», πρόσθεσε και ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά.
«Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι οι «Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς» και ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου σε νησιά και ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.
Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει ρόλο στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σε ό,τι αφορά στους δήμους που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τις συνεχείς συσκέψεις που έχει με δημάρχους-ιδιαίτερα περιοχών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες. Μάλιστα, τόνισε ότι απαιτείται συνεχής ενημέρωση, διάλογος, συνεννόηση και συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες.
Στο «τραπέζι» ετέθη και το οικονομικό ζήτημα για τους δήμους και τις περιφέρειες που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Στο εξής, κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια πια θα συνδέονται. Όσο τα πρώτα θα μετατρέπονται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητες. Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνονται και οι πιστώσεις. Είναι κάτι που το απαιτεί η χρηστή διοίκηση, αλλά και η ευθύνη της λογοδοσίας. Είναι κάτι που υποσχεθήκαμε στον πολίτη και κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη σε ολόκληρη την χώρα. Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Τον Ιανουάριο θα πρέπει να παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Όμως, μέχρι σήμερα -ένα μήνα μετά και την παρέλευση της παράτασης που δόθηκε- μόλις τέσσερις Περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτεραιότητές τους. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για όλους μας. Ξεκινάμε με την επιτυχή εφαρμογή του τρέχοντος ΕΣΠΑ: Μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των Περιφερειών. Θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της Αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος».
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου