Friday, 5 July, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα και Γιαννιτσά

Σε αγωνιστικό εορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς με συγκεντρώσεις και πορείες σε Έδεσσα και Γιαννιτσά προχώρησε το ΠΑΜΕ στην Πέλλα.

Με κεντρικό σύνθημα “Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά – Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά” και με αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους «Μ. Καταρράκτες» της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ (Πεζόδρομος) στα Γιαννιτσά.

Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες και στις δύο πόλεις με τα πανό του ΠΑΜΕ και με συνθήματα για την «Κόκκινη Πρωτομαγιά – Πρωτοπόρα Εργατιά», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές, τρόικα κυβέρνηση και καπιταλιστές», για το δικαίωμα στη δουλειά, για την απαλλαγή από τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  & της ΕΕ με τα διαρκή μνημόνια σε βάρος του λαού.

Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Αγροτικού Συλλόγου “ΕΝΟΤΗΤΑ” Πέλλας Προυσανίδη Ανέστη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση  των εργαζομένων, διεκδικώντας λύσεις στα χρονίζοντα ιδιαίτερα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και δίνοντας για άλλη μια φορά την έμπρακτη απάντηση πως, όλοι μαζί, μπορούμε να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές. Κατήγγειλε την άγρια φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ & τα μειωμένα κονδύλια της νέας ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ για τη γεωργία, που όλα μαζί βαράνε στο «ντορό» της συγκέντρωσης γης & παραγωγής σε λιγότερα χέρια «ισχυρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Παλεύουμε για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο και καλύτερη ζωή στο χωριό, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό. Ο αγώνας μας δυναμώνει και αποκτά προοπτική με την κοινή μας δράση με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ανοίγει το δρόμο για ανατροπή της πολιτικής, που μας ξεκληρίζει.

Κεντρικός ομιλητής από τη γραμματεία Ν. Πέλλας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Κεσίσογλου, εποχιακός εργαζόμενος, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο σε διαρκή αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των – όποιων έχουν απομείνει – κατακτήσεων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων.

Τιμή και δόξα στους νεκρούς του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, στους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές στην Καισαριανή το 1944, στους αναρίθμητους ήρωες της εργατικής τάξης που χάραξαν το δρόμο των εργατικών κατακτήσεων! Τιμάμε τους αγώνες που έβαλαν στην άκρη διαχωρισμούς και φυλετικές διακρίσεις, που φώτισαν καθαρά το δρόμο προς τη νίκη… Τα αφεντικά του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε, το ΔΝΤ, αλλά και ο ΣΕΒ, συνολικά οι κεφαλαιοκράτες μας κουνάν και πάλι το δάχτυλο και λένε ότι για να δώσουν τα χρήματα που  χρειάζονται οι δικοί τους επιχειρηματικοί όμιλοι, για τη δική τους ανάπτυξη απαιτούν να τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα στο δεκαπλάσιο. Με πρόσχημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας δίνουν εντολή στο πολιτικό τους προσωπικό να νομοθετήσει την συνολική και πιο βαθιά μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης: Με νέα μείωση του μισθού μέσω παραπέρα υπονόμευσης των ΣΣΕ, βαθέματος των ελαστικών μορφών εργασίας, νέα μείωση του κατώτατου μισθού και σύνδεσή του με την παραγωγικότητα, με τη μετατροπή ακόμα και του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή εργασίας. Η κυριακάτικη αργία που έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο, τώρα οδεύει προς πλήρη κατάργηση, με τη νέα συμφωνία… Καλούμε τους εργαζόμενους και στο επόμενο απεργιακό βήμα με την συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία με την κατάθεση των νέων μέτρων στις 17 Μάη.

Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της από την Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) η Ελένη Τζάκρη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρόν των γυναικών της λαϊκής οικογένειας στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στις βάρβαρες καπιταλιστικές πολιτικές. Κάλεσε τις γυναίκες να μη συμβιβάζονται με τους πετσοκομμένους μισθούς και τις συντάξεις, με τα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία, με τη μερική απασχόληση που σημαίνει μισό μισθό και μισή ζωή, με τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Να μη δέχονται η μητρότητα να θεωρείται κόστος για το κράτος και την εργοδοσία και να ρίχνουν αποκλειστικά στις πλάτες των γυναικών την ευθύνη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ.pame

Χαιρετισμό απεύθυνε στη συγκέντρωση ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ ) Μπάμπης Αποστολίδης, που αναφέρθηκε στις τραγικές για την Υγεία συνέπειες των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών,στην παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης υγείας για τα λαϊκά στρώματα, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και φαρμακευτικά υλικά και στα συγχωνευθέντα Νοσοκομεία της Πέλλας, Έδεσσας & Γιαννιτσών.

Από τους αγρότες χαιρέτισε τη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου ΕΝΟΤΗΤΑ” Πέλλας Γιάννης Σουμελίδης, τονίζοντας ότι η φτωχομεσαία αγροτιά δίνει το δικό της αγωνιστικό παρόν στην σημερινή συγκέντρωση των δυνάμεων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, παλεύοντας με τους φυσικούς της συμμάχους για τις δικές της σύγχρονες ανάγκες και οργανώνοντας την πάλη της ενάντια στο ξεκλήρισμά της.

Βρίσκεται στο πλάϊ των ταξικών εργατικών οργανώσεων, όσων βρέθηκαν αλληλέγγυοι στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις & τα μπλόκα, όσων στήριξαν & στηρίζουν έμπρακτα και τον δικό μας αγώνα…

Kεντρική ομιλήτρια από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ  η Χατζηβασιλειάδου Αριστέα, που στην ομιλία της ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα: Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλε-ψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα, οργανώνοντας εδώ και τώρα την πάλη των εργαζόμενων με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Η ελπίδα δεν είναι σύνθημα! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων στα οποία θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον μας, οι ζωές μας. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, στο δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Μέση λύση δεν υπάρχει: Η τα κέρδη του κεφαλαίου ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες…  Η ελληνική κυβέρνηση δίνει 4 δις κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, το υψηλότερο ποσοστό ευρωπαϊκής χώρας τη στιγμή που κόβει το επίδομα ανεργίας και το ρεύμα σε φτωχά σπίτια. Δίνει το 2% του ΑΕΠ, όσο ακριβώς είναι οι αιματηρές περικοπές που συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ. Δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Για αυτό παίρνει τα εύσημα και τα συγχαρητήρια των μακελάρηδων!

Όπου πηγαίνει, το ΝΑΤΟ σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Βάζει τους λαούς τον ένα ενάντια στον άλλο. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Το βλέπουμε από την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, από τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Η ιστορία του είναι γεμάτη πολέμους, χούντες και τρομοκρατία των λαών.

Να σημάνει συναγερμός. Η λαϊκή πάλη για να μην περάσουν τα μνημόνια της λαϊκής χρεοκοπίας συνδέεται αναπόσπαστα με την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα ισχυρό στρατιωτικό όπλο και της ελληνικής πλουτοκρατίας. Δεν το χρησιμοποιούν μόνο για να χαράζουν τα σύνορα των χωρών όπως τους συμφέρει, το χρειάζονται και είναι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν κατά των λαών χωρών του ίδιου του ΝΑΤΟ. Μας λένε ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Είναι ισχυροί. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μας τρομοκρατούν χρόνια τώρα για να είμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Για ένα να είναι σίγουροι. Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Θα αντιπαλέψουμε με όλα μας τα όπλα. Οι λαοί δεν παραδίνονται ποτέ.

Ο λαός και η νεολαία πρέπει πιο αποφασιστικά να διατρανώσουν την απόφασή τους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν να δώσουν το αίμα τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για να λύσουν με τα όπλα οι ιμπεριαλιστές τις διαφορές τους, τους ανταγωνισμούς τους.

Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά, μέρα πάλης των εργατών όλου του κόσμου!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου