Η σαρανταποδαρούσα εκκρίνοντας δηλητήριο, παραλύει τα θηράματα της (έντομα, προνύμφες εντόμων και αραχνοειδή)
και έπειτα τρέφεται από αυτά. Αξίζει να σημειωθεί πως το δάγκωμα της δεν είναι θανατηφόρο για τους ανθρώπους, όμως προκαλεί έντονους πόνους και πρήξιμο. Αυτά τα συμπτώματα είχε η κυρία Ευαγγελία Αμπράζη, από την Αραβησσό, όπου ένιωσε κάποιο έντονο τσίμπημα, είδε τη σανταποδαρούσα, αλλά δεν ήξερε ότι μπορεί να δημιουργεί τόσο φρικτό πόνο… Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών, και όπως η ίδια τόνισε, η εξυπηρέτηση ήταν άριστη από τους παθολόγους και το νοσηλευτικό προσωπικό… έτρεξαν όλοι πάνω της να τη φροντίσουν, τις παρείχαν την κατάλληλη θεραπεία και μέχρι το βράδυ ήταν καλά, ώστε να πάρει εξιτήριο… Η κα Αμπράζη ευχαριστεί από καρδιάς, τους ιατρούς και τις νοσηλεύτριες για την αμέριστη συμπαράσταση τους, την επιστημονική τους κατάρτιση και τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν για την κατάσταση και την αποθεραπεία της…
Δάγκωμα σαρανταποδαρούσας στον άνθρωπο
Οι σαρανταποδαρούσες είναι σαρκοφάγοι και δηλητηριώδεις και λόγω της εποχής (όσο κυριαρχεί υγρασία και βροχοπτώσεις) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε κήπους, όπως και την πιθανή είσοδο τους στο σπίτι…
Τα τσιμπήματα σαρανταποδαρούσας είναι πολύ επώδυνα για τους ανθρώπους. Όσο μεγαλύτερη είναι η σαρανταποδαρούσα, τόσο πιο οδυνηρό μπορεί να είναι το δάγκωμά τους. Όλες οι σαρανταποδαρούσες χρησιμοποιούν δηλητήριο για να σκοτώσουν τη λεία τους. Τα τσιμπήματα της σαρανταποδαρούσας σπάνια προκαλούν επιπλοκές στην υγεία στον άνθρωπο και συνήθως δεν είναι επικίνδυνα ή θανατηφόρα.
Ωστόσο, ορισμένες σαρανταποδαρούσες έχουν δηλητήριο που παράγει μια ποικιλία τοξινών, συμπεριλαμβανομένων χημικών όπως η ισταμίνη, η σεροτονίνη και η καρδιοκαταθλιπτική τοξίνη-S. Αν και είναι σπάνιο τα τσιμπήματα της σαρανταποδαρούσας να έχουν συστημικές επιδράσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτές οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες στα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας, καθώς και σημαντικές καρδιαγγειακές νευρολογικές επιδράσεις.
Πώς μοιάζουν οι σαρανταποδαρούσες;
Οι σαρανταποδαρούσες μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από κάτω από 1 ίντσα έως 7 ίντσες σε μήκος. Οι σαρανταποδαρούσες μπορεί να έχουν μόλις 15 ζεύγη ποδιών ή έως και 177. Οι σαρανταποδαρούσες έχουν πάντα μονό αριθμό ποδιών.
Οι σαρανταποδαρούσες προτιμούν σκοτεινά, υγρά μέρη και υγρά κλίματα, αν και μπορούν να επιβιώσουν σε ερήμους και άλλες ξηρές περιοχές. Μπορούν να βρεθούν σε υπόγεια, αποχετεύσεις δαπέδου, τσιμεντόλιθοι χώροι ανίχνευσης, δάση, κήπους, σε φυτά σε γλάστρες.
Εάν έχετε σαρανταποδαρούσες στο σπίτι σας, το πιο πιθανό είναι να βρείτε κάτω από έπιπλα ή σε μέρη που είναι υγρά, σκοτεινά και προστατευμένα…!
Οι σαρανταποδαρούσες προτιμούν να κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα παραμείνουν σε σκοτεινή και υγρή τοποθεσία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά βγαίνουν τη νύχτα για να κυνηγήσουν για φαγητό..! Τα αγαπημένα τους φαγητά είναι οι προνύμφες από σκαθάρια, οι κατσαρίδες και οι αράχνες. Εάν έχετε προσβολή από κάποιο από αυτά τα άλλα έντομα, οι πιθανότητες σαρανταποδαρούσες… είναι πολλές!
Είναι σημαντικό να απαλλαγείτε από τις σαρανταποδαρούσες γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνες. Τα δαγκώματα τους είναι επώδυνα. Προσέχετε τα μικρά παιδιά να μην έρχονται σε επαφή μαζί τους καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι μόλυνσης! Οι σαρανταποδαρούσες δαγκώνουν τρυπώντας το δέρμα με αιχμηρά, μυτερά πόδια που βρίσκονται στο πρώτο τμήμα του σώματός τους. Μπορεί να δαγκώσουν εάν τα μαζέψετε ή τα χειριστείτε αδρά. Μπορεί επίσης να δαγκώσουν εάν πατήσετε κατά λάθος ένα. Όλες οι σαρανταποδαρούσες έχουν την ικανότητα να δαγκώνουν, αν και ορισμένα μικρότερα είδη δεν είναι αρκετά δυνατά για να τρυπήσουν το ανθρώπινο δέρμα.
Πώς μοιάζει ένα δάγκωμα σαρανταποδαρούσας;
Τα τσιμπήματα σαρανταποδαρούσας μπορούν να αναγνωριστούν από δύο σημάδια παρακέντησης όπου εγχέουν το δηλητήριό τους στο δέρμα. Η περιοχή γύρω από το δάγκωμα μπορεί να γίνει κόκκινη και πρησμένη.
Άλλα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν και μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση, όπως:
πυρετός, κρυάδα, ναυτία
ακραίο πρήξιμο στο σημείο του δαγκώματος
διογκωμένοι λεμφαδένες
αίσθημα παλμών της καρδιάς, φαγούρα
Επισκεφθείτε άμεσα γιατρό εάν υποψιάζεστε μια σοβαρή αντίδραση.
Οι πρώτες ενέργειες στο σπίτι πριν τον γιατρό:
Εφαρμόστε θερμότητα στο δάγκωμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η βύθιση της πληγής σε ζεστό νερό ή η χρήση ζεστών κομπρέσων αραιώνει το δηλητήριο.
Οι παγοκύστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του οιδήματος.
Χρησιμοποιήστε φάρμακα για να μειώσετε τον πόνο, τις αλλεργικές αντιδράσεις και τη φλεγμονή. Αυτά περιλαμβάνουν αντιισταμινικά, αναισθητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.