Wednesday, 25 December, 2024

Σε αποσύνθεση τα Κέντρα Υγείας  – Δεν έχουν γιατρούς, νοσηλευτές και υλικά

Για κίνδυνο της ζωής των ασθενών κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ

Δίσκο στις εκκλησίες υπέρ των κέντρων υγείας -κυρίως όσων βρίσκονται σε ορεινές περιοχές- βγάζουν οι τοπικές κοινωνίες. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα, για να τα ενισχύσουν, καθώς οι ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς και υλικά σε 65 κέντρα υγείας πανελλαδικά είναι δραματικές.

Σε αποσύνθεση είναι και τα κέντρα υγείας που βρίσκονται στους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς των Χριστουγέννων και συγκεντρώνουν πολλούς εκδρομείς, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ασφαλείς θα πρέπει να αισθάνονται από πλευράς υγειονομικής κάλυψης.

Συγκεκριμένα, σχεδόν άφαντοι είναι οι ορθοπεδικοί και οι καρδιολόγοι και μάλιστα σε περιοχές με χιονοδρομικά κέντρα, οι νοσηλευτές υπάρχουν με το σταγονόμετρο και τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια δεν λειτουργούν. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις ασθενοφόρων και τα κλειστά κέντρα υγείας τις απογευματινές και βραδινές ώρες, και τα Σαββατοκύριακα στις δύσβατες περιοχές έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, καθώς οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών, τα οποία απέχουν πολλά χιλιόμετρα.

Τις παραπάνω καταγγελίες έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα ανέφερε περιστατικό που συνέβη στο κέντρο υγείας Φραγκίστας, που καλύπτει το δυτικό Καρπενήσι και απέχει μιάμιση ώρα από το νοσοκομείο. Πριν από ενάμιση χρόνο μία 65χρονη με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα έφτασε ζωντανή στο κέντρο υγείας, το οποίο βρήκε κλειστό και τελικά κατέληξε.

Κινδυνεύουν ζωές

«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των κέντρων υγείας, ειδικά όσων είναι ανεπτυγμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές. Σήμερα λειτουργούν 209 κέντρα υγείας, εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Επίσης, λειτουργούν 12 νοσοκομεία – κέντρα υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν 3.000 ιατροί, εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους γιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην γιατρών υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%», επισήμανε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε ότι οι νοσηλευτές στα κέντρα υγείας σώζουν ανθρώπινες ζωές, κάνοντας ταυτόχρονα το γιατρό, το διοικητικό υπάλληλο και τον τεχνικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους οργανισμούς των κέντρων υγείας δεν προβλέπονται καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί και άλλες ειδικότητες ειδικευμένων γιατρών. Πριν από τα μνημόνια καλύπτονταν από τα νοσοκομεία με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τώρα αυτό είναι αδύνατον, επειδή οι γιατροί των νοσοκομείων αποδεκατίστηκαν. Αντιθέτως οι γενικοί γιατροί των κέντρων υγείας τώρα κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία.

«Κέντρα υγείας λειτουργούν με μόνο μία νοσηλεύτρια, αν και απομακρυσμένα από τα νοσοκομεία, αποκλεισμένα λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ δεν υπάρχει φύλαξη. Υπάρχουν συχνά περιστατικά ξυλοδαρμού συναδέλφων από επισκέπτες και κλοπές. Δεν γίνεται ούτε η στοιχειώδης καθαριότητα στους χώρους λόγω έλλειψης καθαριστριών», είπε ο κ. Γιαννάκος.

Δεν έχουν ούτε για θέρμανση

Όσον αφορά την επιχορήγηση των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι 92 εκατ. ευρώ, δηλαδή ίδια με πέρυσι.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Γιαννάκος, πραγματικό χάος επικρατεί στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων, όχι μόνο εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων αλλά και της διαχειριστικής αδυναμίας των διοικήσεων των υγειονομικών περιφερειών να συντονίσουν την κατάσταση.

«Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας. Οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες. Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν τη θέρμανση, αν και επικρατούν πολικές συνθήκες», επισήμανε ο κ. Γιαννάκος και συμπλήρωσε ότι «συντηρούνται με εράνους και παροχές. Έρανοι γίνονται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, συνεισφέρουν οι δήμοι, ακόμη και οι εκκλησίες βγάζουν δίσκο κατά τις λειτουργίες για την ενίσχυση των κέντρων υγείας. Εκεί φτάσαμε με την κυβέρνηση των λαϊκιστών».

Οι ελλείψεις στα Κ.Υ. της Β. Ελλάδας

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις στα κέντρα υγείας της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης είναι οι εξής:

– Κ.Υ. Μηχανιώνας: Στο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν υπάρχουν αναλυτές, τα δείγματα των αιμοληψιών (για ελάχιστες εξετάσεις) μεταφέρονται σε νοσοκομείο και τα αποτελέσματα δίνονται στους ασθενείς μετά 2-3 ημέρες. Υπάρχουν μία παρασκευάστρια και μόνο πρωί, ένας χειριστής του ακτινολογικού, δύο υπάλληλοι Κ.Υ.- πλήρωμα ασθενοφόρου που δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες και τις ημέρες του μήνα. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για βενζίνη για το ασθενοφόρο. Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες, βρύσες κ.λπ. Θέρμανση υπάρχει ανά περιόδους λόγω μη τροφοδότησης πετρελαίου. Τεχνική υποστήριξη δεν υπάρχει ούτε κονδύλια για να επισκευασθούν οι μεγάλες ζημιές από την πρόσφατη πλημμύρα.

– Κ.Υ. Μουδανιών Χαλκιδικής: Ακτινογραφίες γίνονται αλλά για διάγνωση οι ασθενείς πηγαίνουν σε ιδιώτη γιατρό. Δεν υπάρχουν μαία και παιδίατρος, ούτε χρήματα για τεχνική υποστήριξη (από την είσοδο των ασθενών εισέρχονται όμβρια νερά στο υπόγειο). Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες, βρύσες κ.λπ. Δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης.

– Κ.Υ. Κασσανδρείας: Κανένας διοικητικός υπάλληλος, καθώς ο ένας που υπήρχε μετακινήθηκε από το δήμο, για να καλύψει επείγουσες ανάγκες. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών. Δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης. Το πλήρωμα ασθενοφόρου (2 άτομα) δεν καλύπτει τις βάρδιες και όλες τις ημέρες.

-Κ.Υ. Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής: Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και φύλαξης. Δεν υπάρχουν παιδίατρος, αντιδραστήρια για το μικροβιολογικό, υλικά (υγειονομικό, αναλώσιμο). Το πλήρωμα ασθενοφόρου δεν καλύπτει τις βάρδιες.

– Κ.Υ. Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής: Έλλειψη φύλαξης ειδικά με τα επεισόδια της περιοχής σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού. Παιδίατρος δεν υπάρχει, πηγαίνει δύο φορές την εβδομάδα παιδίατρος από το νοσοκομείο Πολυγύρου. Χειρίστρια ακτινολογικού δεν υπάρχει, γι’ αυτό δεν λειτουργεί.

– Κ.Υ. Κρύας Βρύσης Πέλλας: Υπηρετούν δύο οδηγοί, οι οποίοι κάνουν διακομιδή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 20-25 λεπτά όταν κληθεί σε κενή βάρδια.

Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

– Κ.Υ. Ζίχνης Σερρών: Χωρίς πλήρωμα ασθενοφόρου, χωρίς αντιδραστήρια (ελάχιστα βιοχημικά γίνονται μόνο Παρασκευή πρωί). Το ακτινολογικό υπολειτουργεί. Δεν υπάρχει παιδίατρος.

– Κ.Υ. Νιγρίτας Σερρών: Δεν υπάρχει παιδίατρος. Το μικροβιολογικό λειτουργεί μόνο το πρωί μόνο με παρασκευαστή, όπως και το ακτινολογικό μόνο με χειριστή. Θέρμανση έχει κατά διαστήματα.

– Κ.Υ. Ελευθερούπολης νομού Καβάλας: Τρεις εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων σε μία ημερήσια βάρδια. Οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, μικροβιολογικό και ακτινολογικό, υπολειτουργούν. Ειδικότερα, στο ακτινολογικό ο γιατρός παραβρίσκεται μία φορά την εβδομάδα και στο μικροβιολογικό δεν υπάρχει γιατρός.

– Κ.Υ. Χρυσούπολης νομού Καβάλας: Δύο εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν σε μία βάρδια ακτίνα 100 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 50 χιλιόμετρα αφορούν ορεινό, δύσβατο όγκο της περιοχής του πρώην δήμου Ορεινού. Τις υπόλοιπες βάρδιες καλύπτει το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην Καβάλα. Τα εργαστήρια, μικροβιολογικό και ακτινολογικό, υπολειτουργούν. Η παρουσία ακτινολόγου είναι μία φορά την εβδομάδα και μικροβιολόγου δύο φορές την εβδομάδα. Παιδίατρος μία φορά την εβδομάδα. Μεγάλες ελλείψεις υλικών.

– Κ.Υ. Ορεστιάδας και Δικαίων Έβρου: Έλλειψη υλικών και λειτουργία με δωρεές και χορηγίες. Το σωματείο εργαζομένων κάλυπτε από το ταμείο του το κόστος των υλικών καθαριότητας.

– Κ.Υ. Σαπών και Ιάσμου Ροδόπης: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού αφού κυκλικό ωράριο εκτελούν μόλις πέντε εργαζόμενοι. Έλλειψη υλικών.

-Κ.Υ. Προσοτσάνης, Παρανεστίου, Νευροκοπίου Δράμας – Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού: Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Με δυσκολία καλύπτεται το κυκλικό ωράριο. Ασθενοφόρο μόνο το πρωί, οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ Δράμας. Τα τρία Κ.Υ. βρίσκονται στον ορεινό όγκο του νομού, κατά συνέπεια με δύσκολη πρόσβαση, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, το οποίο είναι χειμερινός τουριστικός προορισμός. Δεν υπάρχουν ορθοπεδικός και καρδιολόγος. Δεν λειτουργούν τα εργαστήρια, παρότι το χιονοδρομικό κέντρο είναι 50 χλμ. από το νοσοκομείο της Δράμας.

Στη Δυτική Μακεδονία

– Κ.Υ. Σερβίων Κοζάνης: Υπηρετούν 4 γενικοί γιατροί και ένας παιδίατρος.

– Κ.Υ. Τσοτυλίου Κοζάνης: Υπηρετούν 4 γενικοί γιατροί. Υπηρετεί μόνο ένας οδηγός, ο οποίος καλύπτει 22 βάρδιες το μήνα και όλες οι υπόλοιπες είναι κενές. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 50-60 λεπτά όταν κληθεί σε κενή βάρδια. Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης μηχανήματος βιοχημικού.

– Κ.Υ. Σιάτιστας Κοζάνης: Υπηρετούν 4 γενικοί γιατροί. Υπηρετούν δύο οδηγοί, υπάρχουν 60 κενές βάρδιες το μήνα. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 30 λεπτά όταν κληθεί σε κενή βάρδια. Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης μηχανήματος βιοχημικού. Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό λόγω στατικότητας κτιρίου.

– Κ.Υ. Άργους Ορεστικού Καστοριάς: Υπηρετούν πέντε γενικοί γιατροί. Δεν υπηρετεί κανένας οδηγός, αλλά το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 10 δέκα λεπτά όταν κληθεί. Χρειάζεται ένας οδηγός για τις ανάγκες του Κ.Υ.

Πογκρόμ διώξεων

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης κατήγγειλε ότι γίνονται καθαιρέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία κατά παράβαση του νόμου 4369. Ο νόμος προβλέπει ότι όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την κρίση από το υπηρεσιακό συμβούλιο και μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή σε περίπτωση που κενωθεί μια θέση νομιμοποιείται η διοίκηση να κάνει τοποθέτηση άλλου προσώπου.

«Στο νοσοκομείο ‘Γ. Παπανικολάου’ της Θεσσαλονίκης πέντε στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και οκτώ της διοικητικής αντικαταστάθηκαν από τη διοίκηση με συναδέλφους τους που έχουν λιγότερα προσόντα και μικρότερη εργασιακή εμπειρία. Το επιχείρημα της διοίκησης είναι ότι πρέπει να αξιοποιούνται όλοι οι υπάλληλοι», είπε ο κ. Κετικίδης.

Ανάλογη κίνηση έγινε προχθές και στο Ασκληπιείο Βούλας στην Αθήνα με «θύμα» το διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου.

makthes

Σε αποσύνθεση τα Κέντρα Υγείας  – Δεν έχουν γιατρούς, νοσηλευτές και υλικά

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου